Hoe was ik pomade op oliebasis uit mijn haar?

Hoe was ik pomade op oliebasis uit mijn haar?

Het meest vettige product voor in je kapsel. Pomade. Dit product wordt al eeuwen door fervente liefhebbers gebruikt. Zo herinner ik mijn opa niet anders. Zijn grijze haren strak achterovergekamd en als een helm over zijn schedel gedrapeerd.

Hij waste zijn haren – als ik het mij goed herinner – 1x per 2/3 weken. Dat waren andere tijden. Pomade op (petroleum) oliebasis kent nog steeds een grote schare fans omdat het zoveel voordelen kent. Dit type pomade uit je haren wassen is alleen wel een dingetje.

Tip: Mocht jij nog niet helemaal thuis zijn in de wereld van de pomade lees dan ons artikel’ De verschillen tussen Pomade, Clay, Paste, Wax, Gel en meer!’.

Wat is Pomade op oliebasis?

In de 19e eeuw werd pomade geproduceerd van berenvet en reuzel (varkensvet). Begin 1900 kwamen de ingrediënten als bijenwas en petroleum bij de pomade re-mixers in het vizier.

Nu bestaat een goede pomade bijvoorbeeld ook uit vaseline, bijenwas of bijvoorbeeld lanoline. Hierbij worden nog een diversiteit aan andere natuurlijke (geur) componenten toegevoegd.

Tip: Een goede pomade kan je haren ook van de juiste voeding en vitaminen voorzien.

Wat zijn de voordelen van Pomade op oliebasis?

Oliebasis pomade heeft wereldwijd niet zomaar een grote fanbase. Dat komt door de magische eigenschappen om je kapsel de hele dag door te stylen. Da’s met gel wel even anders. Het voordeel van de relatief natte pomade op oliebasis is dat het ook niet hard wordt. Terwijl de hold van dit type pomade bijzonder hoog is.

De stijl van je kapsel is ook niet kwetsbaar als je bijvoorbeeld door de regen moet. Het hemelwater krijgt dit haarstylingsproduct niet uit je kapsel. Dus wanneer je als een verzopen kat weer binnenstrompelt is het simpel opdrogen en: 't kapsel weer in model boetseren.

Wat zijn de nadelen van Pomade op oliebasis?

Er kleven nog wel wat nadeeltjes aan de pomade op petroleumbasis. Je kunt deze materie namelijk alleen met een goede shampoo uit je haren wassen. En dan ook nog eens liefst met warm water. Niet te heet want dat is weer slecht voor de gezondheid van je haren en je huid.

Wanneer je met een ordinaire shampoo stevig aan de slag gaat was je ook de lichaamseigen oliën weg. Hiermee krijg je droog haar en kan het ook beschadigt raken. De kwaliteit van je shampoo is dus erg belangrijk.

Ook kunnen de diverse oliën in een pomade je huid gevoelig maken voor puistjes. In dat geval, direct stoppen of experimenteren met een ander natuurlijk type pomade.

Goed om te weten: Een pomade is niet echt geschikt voor dun haar. Dan is styling powder bijvoorbeeld een beter alternatief. Je leest er alles over in’ Hoe stijl je dunner wordend haar?’.

Hoe was ik Pomade uit mijn haar?

Je wast de pomade alleen met een kwalitatief goede shampoo uit je haren. Het liefst 2x achtereenvolgens wassen met een beetje shampoo. Dat heeft veel meer effect dan 1x met een hele dot zeep in het haar te masseren. Uiteraard zijn er speciale shampoos om dit product uit je haren te verwijderen.

Uppercut Deluxe Degreaser ShampooUppercut Deluxe Degreaser Shampoo

Pomade Shampoo

Gelukkig zijn er prima shampoos op de markt voor mannen die louter olie pomade in hun haren aanbrengen. Dat zijn dan producten met ingrediënten aan boord die de functie hebben om de vetten zorgvuldig af te breken.

Types die naast het afvoeren van de pomade, tegelijkertijd je haren hydrateren en voeden met vitamines zodat het niet beschadigt of broos wordt. Wij raden merken als Uppercut Deluxe en Schmiere aan voor dit type shampoo.

Baxter of California Deep Clean Shampoo

Shampoo voor vet haar

Naast een pomade shampoo kun je bijvoorbeeld ook shampoos, speciaal bedoeld voor vet haar gebruiken. Deze haarreinigingsproducten van o.a. Baxter of California hebben bijvoorbeeld ingrediënten zoals appelazijn, menthol en ginseng toegevoegd waarmee je de bulk aan vetten kunt verwijderen.

Daarnaast wordt de natuurlijke glans van je haar hersteld. Ook reinigt dit type shampoo de hoofdhuid zonder dat deze perse uitdroogt.

Tip: wrijf je shampoo in je haren nog voordat je gaat douchen. Dan is het nog niet gemixt met water en heeft de zeep meer grip om de pomade effectief uit je haren te wassen.

FORTE SERIES Clarifying Shampoo

Clarifying Shampoo

Een clarifying shampoo is een product met een diep reinigende effectiviteit. Deze hoge kwaliteit shampoos zijn speciaal ontworpen om verschillende soorten taai haarstylingsresidu comfortabel uit de haren te verwijderen. Ze zijn iets harder dan de shampoo voor vet haar dus gebruik deze niet te vaak.

Dus eventuele vastgekoekte gel, wax of de pomade is hiermee prima te verwijderen zonder dat je de haren of de huid geweld aan doet. Dit is mede te danken door de aanwezigheid van natuurlijke bestanddelen zoals pepermuntolie, sheabutter, appelciderazijn en het verzachtende aloë vera.

In een goede kwaliteit clarifying shampoo van bijvoorbeeld Forte Series zitten geen parabenen, sulfaten of andere chemicaliën.

 

Reuzel Scrub Shampoo

Scrub Shampoo

Ook een stevig alternatief om pomade uit je kapsel te wassen is een scrubshampoo. Dit zijn eigenlijk de boosters onder de shampoos om de zwaardere en vette pomades doeltreffend te elimineren. Met een goede scrub shampoo reinig je ook op een goede manier je hoofdhuid.

Door de inzet van een kwalitatieve scrubshampoo ontdoe je de haren én de hoofdhuid van verontreinigende stoffen, chloor, overtollig talg en andere nare restanten uit te haar en van de hoofdhuid. De scrub shampoo van Reuzel heeft bijvoorbeeld natuurlijke ingrediënten als rozemarijn, paardenbloemen, brandnetel en toverhazelaar aan boord.

Na een sessie met dit product voelen je haren én de hoofdhuid weer fris, vetvrij en gezond aan maar voor scrub geldt ook: niet te vaak gebruiken. 1x per week is voldoende.

 

Verzorging van haar na verwijderen van Pomade

Nadat je met één van deze bovenstaande producten de pomade uit je haren gewassen hebt raden wij je aan je kapsel de juiste nazorg te geven door gebruik van een fijne conditioner of een goede haarolie.

 

Conditioner

Gebruik na het reinigen van je haren een goede conditioner. Puur om je kapsel net even die extra vitamine shots te geven. Bij voorkeur een rijke/crèmige conditioner zodat je de haren tot in de schubben en wortels kunt voeden en hydrateren.

Puur ter voorkoming van droog en beschadigt haar. Mocht je dan weer kiezen om een pomade in te masseren zorg dan dat je alleen voor de natuurlijke en ambachtelijke versies kiest.

 

Haarolie

Als er 1 product het kapsel verzacht, voedt en gezond laat glanzen is het wel haarolie. Uiteraard wel de natuurlijke versies zoals bijvoorbeeld Castor Olie of de zeldzame arganolie. Eigenlijk bestaan er geen betere natuurlijke producten om beschadigt/droog haar en de geïrriteerde onderliggende huid optimaal te verzorgen.

Mocht je nog nooit zo’n goede haar & huid ondersteunende olie voor de haren gebruikt hebben raden wij je echt aan om dit eens te proberen. Masseer het bijvoorbeeld in de haren voordat je gaat slapen. Als je wakker wordt voelt je kapsel zeer veerkrachtig, soepel en gezond aan!

 

Tot slot

Voordat we het vergeten: gebruik nooit een wasmiddel om pomade op oliebasis of andere haarverzorgingsproducten te verwijderen. De schubben gaan hierdoor wijd open staan en je verliest hierdoor in 1 keer al je natuurlijke voeding die je haren beschermen.

Hopelijk hebben we je zo meer wegwijs gemaakt door a: de beste pomades te gebruiken en b: deze producten met de juiste shampoos te verwijderen. Dan komt het altijd goed!

O ja, laatste tip? Check ons artikel over ’6 toffe homebrewed pomades’ en lees welke verschillen er zijn. Als je dan toch de beste pomade in je kapsel wilt masseren kun je niet om deze merken heen.

Veel succes.

Je vrienden, The Alpha Men.