Wat is castor olie?

Wat is castor olie?

Misschien heb je er wel eens van gehoord. Castorolie, of de andere benaming: wonderolie. Dat castorolie deze bijnaam heeft gekregen is niet zonder reden. De olie staat namelijk bekend om zijn helende vermogen op meerdere vlakken. Daar komen we natuurlijk later op terug.

Jamaicaanse Castor Oil is een puur product afkomstig van de ricinus plant. De ricinus is een plant vindt zijn oorsprong in Afrika. maar door slavenhandel is de plant destijds op de Caraïben terecht gekomen. Ook de Egyptenaren en oude Grieken kregen de stekken van de plant in handen en bottelden ze deze natuurlijke olie uit de zaden/bonen.

In het Caribisch gebied, en dan met name in Jamaica (de geboorteplaats van het castorolie merk Sunny Isle), wordt Ricinus nog op geheel traditionele wijze verbouwd en geoogst. Met als resultaat: een rijke castoroil.

Waar is castor olie goed voor?

Castorolie is voor veel zaken goed en wordt niet voor niets een wonderolie genoemd! Van oudsher wordt black castor oil gebruikt om je haar en huid te voeden.

Huid

Door de aanwezigheid van omega 9 vetzuur is deze wonderolie in staat om huidproblemen te verzachten en irritaties van de hoofdhuid op te lossen. Het maakt de poriën vrij van bacteriën en zuivert de huid. Castorolie helpt klachten als roodheid, irritatie, droogheid en een jeukerig gevoel voorkomen. Daarom ook geliefd onder mensen met de gevoelige huid. Castorolie kun je voor je gehele lichaam gebruiken trouwens. Dus stel nou dat jij eczeem hebt in je knieholtes? Geen probleem, ook daar kan castorolie bij helpen.

Haar

Castorolie is ook nog eens heel belangrijk voor je hoofdhaar! De kern van je haar én de haarzakjes worden tot in de wortel gevoed met het essentiële ricinolzuur waardoor het kapsel veerkrachtig, gehydrateerd en een gezonde glans heeft.

Castor olie en haargroei kun je in één adem noemen. Het houdt je haar niet alleen soepel en sterk maar stimuleert ook de haargroei. Het is dan ook geen wonder dat castor oil één van de meest gebruikte producten is in de ‘natural hair community’. Beschadigd haar wordt weer in zijn originele staat gebracht door deze wonderolie. Daarom is het ook een goede toevoeging in de routine voor haarverzorging voor mannen.

De vraag: hoe vaak moet je je haren wassen is trouwens wel een belangrijke. Doe dat niet te veel. Het ontneemt jouw natuurlijke oliën en vetten. Als haarproduct voor mannen zijn er natuurlijk ook meer verzorgende alternatieven.

Stel dat je last van je hoofdhuid hebt zoals droogheid en schilfering dan is castorolie het geschikte middel om een gevoelige hoofdhuid mee aan te pakken. Het ontstaan van die drode huid en hoofdharen kan diverse oorzaken hebben zoals:

 • Zout/chloor door het zwemmen
 • Klimaatverschillen
 • Verkeerde (chemische) haarproducten gebruiken
 • Te vaak en te heet föhnen
 • Vervuilende werkomgeving
 • Te vaak met shampoo wassen
 • Een ongezonde leefstijl

Castor oil is dus het perfecte product om de beschadigde huid en het haar weer in volledige gezondheid te krijgen. Door de grote hoeveelheid aan omega 3, 6 en 9 vetzuren worden de haren tot diep in de wortel goed gehydrateerd.

Naast alle belangrijke vetzuren bevat de wonderolie ook vitamine E. Deze belangrijke vitamine revitaliseert de huid en is hierdoor een boost voor je haar. Castor olie kopen is daarom alleen al noodzaak. Castorolie is bij uitstek geschikt voor de man met kroeshaar en de krullen man.

Wenkbrauwen en wimpers

We gaan hem er toch even inzetten. We hadden het er net al even over. Castorolie is bevorderlijk voor de haargroei. Maar een handige tip van ons, is dat je castorolie ook kunt gebruiken om je wimpers en wenkbrauwen te laten groeien. Stel nou dat je in één van je wenkbrauwen een ‘gat’ hebt en je wil weer een egale wenkbrauw. Ook dan is castor oil je vriend.

Breng dagelijks 1 tot enkele druppels aan op de plek waar je wil. Masseer dan even de olie in en laat het de hele nacht intrekken. Spoel het ‘s ochtends weer af. Doe dit zo’n drie weken en je zult je gaan verbazen over het resultaat.

Hoe wordt castorolie eigenlijk geproduceerd?

We weten nu dat castorolie gemaakt wordt van de ricinusplant en haar zaden en bonen. Maar hoe komt de wonderolie dan tot stand? De donkere olie ontstaat doordat de zaden/bonen eerst worden geroosterd. Daarna worden ze vermalen en gekookt. Hier kan je dus een vloeistof uithalen waardoor de donkere castorolie wordt ‘geboren’.

De donkere kleur wordt verkregen door de bonen te roosteren. Kijk maar naar geroosterde koffiebonen en hun kleur. De lichte castorolie ontstaat door een persing zonder het roosterproces. Onder hoge druk wordt de gele stroperige olie uit de boon geperst.

De donkere (Jamaicaanse) black castor oil heeft de meest gunstige werking voor je haren. Dat heeft ook te maken met het vrij hoge percentage as in de olie. De lichtere, koudgeperste variant is qua bestanddelen weer beter voor de huid. Het verzorgt en versoepelt de huid als geen ander.

Is castor olie gevaarlijk?

Nee, castorolie is niet gevaarlijk en niet giftig. Dit heeft ook met het productieproces te maken. Alle voor zover aanwezige onzuivere stoffen worden verwijderd zodat er geen enkel gevaarlijk bestanddeel meer in de olie aanwezig is. Daarnaast wordt Castor Oil van oudsher zelfs als medicijn gebruikt. Van gevaar is dus niet te spreken, het tegenovergestelde juist.

Hoe ruikt castor olie?

Wat is castor olie en hoe ruikt het? Dat is een veelgestelde vraag. Castor olie heeft als basis een olieachtige geur. Puur en aards eigenlijk. In de regel niet overheersend. Een beetje zoals olijfolie ook kan ruiken. De geur is vrij ‘clean’ en licht. De donkere olie kan iets overheersender zijn.

Maar sommigen vinden het ook weer bitter in de neus. Uiteraard zijn er diverse mixen en wordt er bij sommige merken ook etherische oliën toegevoegd die de castor olie een zeer aangename geur kunnen geven.

Zoals bijna alle natuurlijke oliën heeft ook deze wonderolie een vervaldatum. Dus als de olie troebel of donkerder wordt en het heeft een vieze geur is het bederf ingetreden. Koop dan even weer een nieuwe wonderolie zodat je de positieve effecten blijft behouden.

Is castor olie goed voor je gezicht?

Castorolie wordt voor verschillende cosmetische doeleinden ingezet. Deze castor oliën kunnen comfortabel op een droge huid worden aangebracht.

Je kunt dit het beste met een wattendoekje inmasseren. Door de werking van de ricinolzuur is de wonderolie een held voor je huid. Het wordt soepel en elastisch. Castorolie wordt ook veel gebruikt tijdens sportmassage doordat het een ontspannen werking op de spieren heeft.

Ook zorgt de olie dat fijne lijntjes of oneffenheden wegfaden. Bij een beschadigde huid werkt castorolie helend en verzorgend. De belangrijkste cosmetische eigenschappen van castor olie nog even op een rij:

 • Hydrateert huid en haar
 • Geneest wondjes
 • Laat oneffenheden en fijne lijntjes op de huid vervagen
 • Maakt je haar gezond, glanzend en boost het volume
 • Helpt het herstel van broze haarvezels
 • Is ook als haarmasker te gebruiken


Tip:
Ben je op zoek naar een middel om je baardgroei te stimuleren? Castorolie is een ideaal product om kale plekken in je baard te bestrijden.

Is castor olie een wonderolie?

Jazeker wel. Deze olie is met name uniek omdat het zoveel verzorgende eigenschappen heeft. Inside & out. De ricinusolie bevat dusdanige natuurlijke en heilzame bestanddelen die niet alleen een zeer gunstig cosmetisch effect hebben, maar ook inwendig aan je gezondheid bijdragen. Daarom wordt het al eeuwen medicinaal gebruikt. Daarom durven we het hardop een wonderolie te noemen.

Kun je castor olie drinken?

Pure castor olie kun je niet alleen cosmetisch gebruiken, maar in z’n basisvorm ook drinken. Bijvoorbeeld twee tot drie theelepels per dag in de ochtend op een nuchtere maag. Of vlak voordat je naar bed gaat. Het is namelijk een klassiek medicinaal drankje want:

 • Het reinigt de darmen
 • Bevordert de stoelgang
 • Het bevordert de leverreiniging
 • Is anti-diabetisch
 • Is ontstekingsremmend
 • Verwijdert vrije radicalen
 • Effectief tegen artritis en reuma
 • Versterkt het immuunsysteem

Zolang castorolie niet is verwerkt in een cosmetisch product is het dus een wonder potion voor de inwendige gezondheid pur sang en kun je het absoluut innemen. Check natuurlijk wel altijd even of jouw castorolie hiervoor geschikt is. Is te vinden op de productomschrijving op de achterkant van jouw olie.

Samengevat

Castor olie is een compleet wondermiddel voor huid, haar en eigenlijk je hele lichaam. Eigenlijk kunnen we alleen maar enthousiast zijn over deze olie en alle positieve werkingen die hij bij zich draagt. Wij zijn fan.

Mocht je toch nog vragen hebben, zoek ons dan gerust even op. Daar zijn we voor! Je weet ons te vinden.

Good luck!

Je geoliede vrienden, The Alpha Men