Puistjes & Acne bij mannen: Wat kan je hier tegen doen?

Puistjes & Acne bij mannen: Wat kan je hier tegen doen?

Als je ergens niet op zit te wachten is het wel acne. Als puber al niet. Dat was destijds best dramatisch. Dan ben je al op zoek naar jezelf en krijg je ineens van die puisten cadeau. Bonkende speldenknoppen die vaak op springen stonden.

Na je 25e was je er gelukkig meestal wel vanaf. Op jonge leeftijd is acne al een crime. Maar als volwassen man weer in het krater landschap te belanden is uiteraard niet iets waar je op zit te wachten.

Buiten het feit dat het iets is waar velen zich voor schamen kan acne ook erg pijnlijk zijn. Het zijn toch kleine ontstekingen en die voel je! Als je er verkeerd mee omgaat kan acne zelfs forse littekens achterlaten. Gelukkig bestaan er goede lichaamsverzorgingsproducten om deze littekens helpen te vervagen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat acne in sommige gevallen zelfs tot depressies en psychische stoornissen kan leiden. Gelukkig gaan wij jou helpen deze akelige issues te tackelen.

Wat zijn de oorzaken van puistjes en acne?

Uiteraard kunnen acne en puistjes zich ontwikkelen door een tal van factoren. Laten we er een aantal onder elkaar zetten.

 • Hormonale schommelingen
 • Genetische bepaling
 • Verhoogde talgproductie en verhoorning van de uitgangen
 • Ongezonde werkomgeving
 • Stress
 • Huidbeschadigingen
 • Cosmetica
 • Chemische bestanddelen, oliën en chloriden in gezichtsproducten
 • Medicatie
 • Bepaalde druk van materialen op de huid (lasbril, helm etc...)
 • Externe factoren (luchtvervuiling bijvoorbeeld)

Overigens komt acne niet alleen in het gezicht maar ook op de rug, borst, nek en in de hals voor. Op oudere leeftijd wordt talg stroperiger van samenstelling. Hierdoor raken de poriën makkelijk verstopt, verzamelen bacteriën zich en ontstaan puistjes.

Wat is het verschil tussen puistjes en acne?

Acne is een huidziekte of ook wel medische aandoening die (jeugd)puistjes veroorzaakt. Feitelijk is het de basis en verzamelnaam voor puistjes, pukkels & mee-eters.

Met welke types acne kun je als volwassen man te maken krijgen?

Er bestaan diverse soorten acne maar laten we de twee meest voorkomende huidaandoeningen benoemen:

 1. Acne Vulgaris

Dit type heeft z’n naam al niet mee. De Vulgaris is een vorm die het meeste voorkomt. Deze gangbare versie kent drie verschijningen en komt in een milde, relatief ernstige en (zeer) ernstige editie voor. Deze vulgaire gastheren houden zich voornamelijk op in de T-zone. Dus op het voorhoofd, wangen en kin sectie.

 1. Acne Conglobata

Dit betreft een variant die het meest bij mannen voorkomt. Steken de kop op (ver) na je 20e en kenmerken zich door een heviger ontstekingskarakter dan de Vulgaris. Overigens zie je deze vorm van acne niet alleen op het gezicht of hoofd maar ook vaak verspreidt over het lichaam. Dit kunnen vrij heftige aandoeningen zijn en kenmerken zich door grote pijnlijke (onderhuidse) puisten.

Wanneer deze heftige vorm van acne eindelijk verdwenen is zijn laten ze overigens vaak heftige littekens achter. Gelukkig heeft Officina Artigiana Milano een B15 Gel ontwikkeld die je kunt gebruiken om het zichtbare leed te verzachten.

Komen puistjes en acne vaker voor bij mannen dan bij vrouwen?

Zowel mannen als vrouwen krijgen last van puistjes. De irritaties starten meestal rond je 12e en verdwijnen meestal voor het 25e levensjaar. Bij de dames begint het in de regel op iets jongere leeftijd dan de man maar is het ook weer eerder verdwenen. Al komen puistjes bij vrouwen ook nog best vaak voor na hun 40e levensjaar.

Heeft voeding invloed op acne & puistjes?

In principe heeft zogenaamd foute voeding niets te maken met het ontstaan van acne. Acne wordt nog steeds regelmatig in verband gebracht met fastfood & frituur. Niet dat dit nu uitermate gezond voor je is maar hier zouden geen connecties zijn met het ontwikkelen van acne.

Studies hebben overigens wel aangetoond dat magere zuivel en snelle suikers, zoals bijvoorbeeld zoete snacks met chocolade eventueel invloed hebben op het ontwikkelen van puistjes. Daarom wordt door dermatologen of diëtisten aangeraden dit snoep zo min mogelijk te consumeren. Al is dit ook weer niet voor iedereen van toepassing en blijven de meningen onder de medici verdeeld.

Fabels rond het ontstaan van acne

Uiteraard gaan er ook hier voldoende verhalen de ronde met betrekking tot het ontstaan van acne. Zo zou een tekort aan (bepaalde) vitamines een oorzaak zijn. Overmatige transpiratie, infectie ziekten en een onhygiënische lifestyle zouden ook acne kunnen ontwikkelen. Maar deze uitspraken kunnen we tot het rijk der fabelen verwijzen.

Kan een verkeerde huidverzorging puistjes of acne veroorzaken?

Dat is zeker mogelijk. Sommige huidverzorgingsproducten kunnen bijvoorbeeld de poriën sluiten waardoor de talgklieren geen materie meer kunnen uitscheiden met ontstekingen en acne tot gevolg. Ook kunnen bepaalde kunstmatige ingrediënten in crèmes, lotions of oliën de huid dusdanig irriteren waardoor er puistjes ontstaan.

Mag je puistjes uitknijpen?

Heb je last van acne is het allereerst niet verstandig om de huid veelvuldig in te drukken, aan te raken of in te wrijven. Zit er dus zo min mogelijk aan. Het kan de aandoening alleen maar verergeren.

Het is sowieso af te raden om aan puistjes te pulken en ze zeker niet uit te knijpen. Met dat uitknijpen creëer je namelijk behoorlijke littekens. Daarnaast verspreid je hiermee de vrijgekomen bacteriën en is de kans op meerdere ontstekingen veel groter.

Is het slecht om puistjes te maskeren?

Natuurlijk baal je als een stekker wanneer je met acne rondloopt. Het liefst zou je puisten onder verdoving willen laten wegsnijden. Erg vervelend als je een bepaald beroep uitoefent waarmee je regelmatig fysiek met klanten of collega’s op de werkvloer staat.

Dan zijn er natuurlijk mogelijkheden om de puistjes te camoufleren. Maar doe dit niet te vaak. Het is raadzamer om met een aantal veilige en specifiek voor acne bestemde huidverzorgingsproducten de acne te lijf te gaan.

Is een bezoek aan de dermatoloog raadzaam?

In feite heeft acne een relatief onschuldig karakter en verdwijnen de puistjes op termijn vanzelf. Mocht je een overvloedige vorm van acne hebben is het toch raadzaam om jouw huisarts of de dermatoloog te raadplegen om andere aandoeningen uit te sluiten en eventueel een goed behandelplan te laten samenstellen.

Hoe kun je acne of puistjes het beste behandelen?

Gelukkig hebben wij een uitgekiende collectie met producten om jou op weg te helpen met het tegengaan en verhelpen van acne & puistjes. Niet zomaar smeersels maar premium producten. Topmerken die weten hoe ze met deze aandoening om moeten gaan.

Laten wij 3 uitmuntende lifesavers op het podium tillen:

MEDIK8 Clarifying Foam

Medik8 - Claryfying Foam

De Clarifying Foam van Medik8 is een milde exfoliërende reiniger, ontwikkeld voor de acne gevoelige huid. Vakkundig gemengde AHA's en BHA's verwijderen zacht oneffenheden tot diep in de poriën. Antibacteriële tea tree helpt toekomstige puistjes voorkomen, terwijl de kalmerende niacinamide ontstekingsremmend werkt. Dit resulteert in een heldere en stralende huid zonder dat deze droog of strak aanvoelt.

 

MALIN + GOETZ Anti-Acne 10% Sulfur Paste

Malin + Goetz - Anti-Acne 10% Sulfur Paste

Malin + Goetz Anti-Acne 10% Sulfur Paste is een ideale behandeling om puistjes en onzuiverheden effectief te behandelen. Actieve ingrediënten, zoals kamfer kalmeert de huid en bestrijdt onzuiverheden. Zinkoxide helpt tekenen van littekens te voorkomen. Geschikt voor alle huidtypes, ook de gevoelige.

GROWN ALCHEMIST Blemish Treatment Gel

Grown Alchemist - Blemish Treatment Gel

De Blemish Treatment Gel van Grown Alchemist is ontworpen voor het tegen gaan van puistjes en kleine ontstekingen op de huid. Deze gel bevat een aantal bijzondere eigenschappen die puistjes en ontstekingen tegen gaan en snel verhelpen.

Polyphenol Antioxidanten kalmeren de huid en vermindert roodheid. Salicin is een krachtig natuurlijk ingrediënt met antibacteriële eigenschappen waarmee ontstekingen worden ontsmet en de huid een betere kans heeft zich te herstellen.

Blemish Treatment Gel draag je onder een dag of nachtcrème en breng je direct aan op de oneffenheden of puistjes. De herstellende ingrediënten zorgen ervoor dat de verdikte huid zich hersteld en dat de poriën zich verkleinen.

Mocht je last hebben van acne is dat razend vervelend. Je hebt kunnen lezen dat er gelukkig wél producten zijn om acne aan te pakken en de littekens te laten vervagen.

Take care!

Je vrienden, The Alpha Men.