Wat je kunt doen tegen vet haar

Wat je kunt doen tegen vet haar

We hebben allemaal weleens last gehad van vettig haar. Bij de meeste mannen komt het door het te lang niet wassen van de haren. Het kan alleen ook voorkomen dat het door iets heel anders wordt veroorzaakt. Heb je zelf last van vettig haar? Lees dan verder, we geven je de beste tips voor wat je tegen vettig haar kunt doen.

Oorzaken vettig haar

Onze huid produceert via onze talgklieren altijd zelf oliën over het hele lichaam, ook op de hoofdhuid. Olie in onze haren krijgen we dus altijd wel. Deze zijn ook nodig om ons haar gezond te houden. Ook beschermt het de huid. Vet haar krijg je wanneer er zich te veel olie ophoopt. Dan voelt je haar vettig en gaat er vies uitzien. Deze ‘ophoping’ kan verschillende oorzaken hebben.

 

wat te doen tegen vet haar

 

Te vaak wassen van het haar

Het is een logische reactie. Wanneer je last hebt van vettig haar ga je automatisch vaker wassen omdat je van het vettige haar af wil. Het te vaak wassen van het haar zorgt er alleen voor dat alle natuurlijke oliën weggewassen worden. Dit zorgt ervoor dat de talgklieren nog meer olie gaan produceren om de weggewassen olie te compenseren. Dit resulteert in een vette huid en vet haar.

De hele dag aan je haar zitten

We willen allemaal dat ons haar goed zit. Elke keer wanneer we met onze handen door onze haren gaan komt er lichaamseigen olie van onze handen in het haar. Ga je dus de hele dag met je handen door je haren zitten dan wordt het een vettige boel.

Te vaak de kam of borstel gebruiken

Kammen en borstelen van het haar stimuleert de productie van olie.

Stress

Het is bewezen dan stress een rol speelt bij talgafscheiding. Dit kan dus voor een teveel aan olie zorgen.

Genen

Sommige mannen hebben van zichzelf een hogere talgklier productie. Ook wel de vette huid genoemd. Hebben je ouders of andere familieleden een vette huid? Dan is de kans groot dat ook jij dit van jezelf hebt.

Het gebruik van verkeerde producten

Gebruik je altijd een wax, pomade op olie-basis of een zware conditioner? Deze producten zorgen snel voor ophoping van te veel oliën. Vooral als je van jezelf al een vrij vette huid hebt gebeurt dit snel.

Dun haar

Wanneer je niet zulk dik haar hebt zal je sneller last kunnen krijgen van vet haar. Er is bij dun haar minder oppervlakte om de olie op te vangen dus ontstaat er al snel een teveel aan vetten.

Wat kun je kunt doen tegen vettig haar

Er is gelukkig bijna altijd wat te doen aan vet haar. Als je nog niet precies weet wat de oorzaak is kun je verschillende dingen testen en kijken of er iets veranderd. Lees hieronder onze tips.

Was twee tot drie keer per week

Altijd je haar wassen met shampoo is niet nodig wanneer je jezelf wast. Als je een pomade op olie-basis gebruikt is het natuurlijk een ander verhaal. Was twee tot drie keer per week je haren met shampoo en gebruik de rest van de week enkel warm water.

Gebruik een andere shampoo

Probeer eens een droogshampoo of shampoo op basis van menthol of tea tree. Menthol en tea tree zorgen voor een goede olie balans op de hoofdhuid en weten de haren goed te ontdoen van viezigheid.

Een alternatief dat je eens zou kunnen proberen is citroensap. Citroensap werkt ontvettend en kan dus ook vet haar tegen gaan. Mix het sap van een citroen met 100 ml water en spoel het door je haar.

 

vet haar verhelpen

 

Vermijd producten met toegevoegde oliën

Veel producten voor de haren en hoofdhuid bevatten bijvoorbeeld arganolie. Check altijd de ingrediënten voor oliën en probeer conditioners en shampoos met dergelijke ingrediënten te vermijden.

Laat de conditioner een tijdje staan

De conditioner een tijdje laten staan kan soms wonderen verrichten en zou zomaar eens de oplossing voor je probleem kunnen zijn. Een conditioner verzacht en hydrateert het haar. Bij vet haar zou je kunnen spreken van een teveel aan hydratatie.

Gezonder eten

Wanneer je veel voeding eet met een hoog vetgehalte ga je dat ook terugzien aan je huid en dus ook je haar. Zorg dus dat je niet teveel vette dingen eet en probeer ook genoeg groente en fruit binnen te krijgen. Met voldoende vitamines en mineralen is je huid beter in staat de vochtproductie in balans te houden.

Beste producten tegen vettig haar

Een lichte conditioner - Suavecito Premium Nourishing Conditioner

Een product tegen dun haar - Patricks SH1 Daily Thickening Shampoo samen met Patricks CD1 Thickening Conditioner

Gebruik een matte paste. Deze geeft geen glans en absorbeert de olie in het haar. - Shear Revival Northern Lights Matte Paste

Gebruik een droogshampoo - Hanz de Fuko Dry Shampoo. Of Hanz de Fuko Quicksand. Een geweldig stylingsproduct en droogshampoo in één.