Tips en oorzaken van haaruitval en dunner wordend haar bij mannen

Tips en oorzaken van haaruitval en dunner wordend haar bij mannen

Dunner wordend haar of haaruitval. Een vervelend probleem waar veel mannen tegenaan lopen. Bijna iedere man krijgt er mee te maken. Waar de één er pas last van krijgt na zijn 50ste levensjaar, komt het probleem bij andere mannen al voor hun 30ste aankloppen. Wat de oorzaken zijn van haarverlies kunnen verschillen van persoon tot persoon. Zo kunnen levensstijl, erfelijkheid, hormonen, het milieu en stress een rol spelen bij het verminderen van de hoeveelheid haar. In dit artikel gaan we dieper in op de redenen achter dunner wordend haar en haaruitval, geven we je advies en hebben we een aantal product tips voor je verzameld!

Hoe ziet haaruitval eruit?

In de meeste gevallen merk je aan je haar dat het dunner is geworden. Wanneer je het beetpakt of probeert te stylen, heb je niet meer zo’n dikke bos als voorheen. Ook kan er een terugtrekkende haarlijn ontstaan. Hierbij wordt je haar meestal eerst dunner op het voorhoofd of op de slapen. Het kan tevens voorkomen dat er vlekkerige rond gevormde kale plekken op je hoofdhuid ontstaan. Ervaar je ook jeuk? Dan kan dit een teken zijn van psoriasis, dermatitis of een andere (hoofd)huidaandoening.

Tot slot kan het voorkomen dat er plots veel haar uit begint te vallen. Dit kun je bijvoorbeeld ontdekken wanneer je ‘s ochtends wakker wordt en er een grote bos haar op je kussen ligt. Ook kunnen er tijdens het douchen of het borstelen van je haar grote plukken uitvallen.

Wat veroorzaakt haaruitval en dunner worden haar?

We weten allemaal dat haaruitval optreed naarmate je ouder wordt, dit is vaak erfelijk bepaald. Leeftijd speelt dan ook de grootste rol bij haaruitval en dunner wordend haar. Naast erfelijkheid of leeftijd zijn er nog een aantal factoren die een grote rol kunnen spelen.

1. Levensstijl

Een slecht dieet heeft veel invloed op de gezondheid van je haar. Het volgen van een gebalanceerd dieet die rijk is aan de juiste voedingsstoffen bevorderd de gezondheid van je haar. Eiwitten zijn bijvoorbeeld essentieel voor het verlengen van de groeifase fase van je haar, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voeding voldoende eiwitten bevat. Een dieet dat niet genoeg ijzer bevat, kan ook tot haaruitval leiden.

Roken

Onder de vele negatieve gezondheidseffecten van roken, hebben zware rokers meer kans op haaruitval dan niet-rokers. Met zware roker bedoelen we iemand die 20 sigaretten per dag of meer rookt. Waarom? Omdat roken je bloedsomloop belemmerd en dat betekent dat er minder bloed naar je haarzakjes stroomt.

Alcohol

Met een paar biertjes aan het einde van een lange werkdag of een lange werkweek is helemaal niets mis. Maar ongeremd alcoholgebruik kan bijdragen aan haaruitval, omdat alcohol het oestrogeengehalte verhoogt, terwijl het zinkgehalte wordt verlaagd. En zink is een essentieel mineraal voor haargroei.

2. Hormonale onbalans

Hormonale onbalans kan de kans op dunner wordend haar/haaruitval vergroten. Hierbij speelt vooral een stijging van dihydrotestosteron (DHT), het mannelijke geslachtshormoon een rol. Ook kunnen sommige hormonale veranderingen leeftijdsgerelateerd zijn, je lichaam gaat - naarmate je ouder wordt - door allerlei fases, dit is ook van invloed op je haar.

3. Stress

Stress is van invloed op alle hormonale processen in jouw lichaam. Dus ook op die van je haar. Als je stress hebt komen er extra stresshormonen vrij; cortisol en adrenaline. Deze stoffen tasten de eiwitten in je haren aan waardoor melkzuur zich ophoopt. Dit maakt je haar zwak en zorgt ervoor dat je haar sneller uitvalt.

4. Milieufactoren

Overdag krijgt je haar te maken met verschillende milieufactoren zoals vervuiling van lucht en/of water. Dunner wordend haar en haaruitval kan optreden wanneer je haar te vaak en te lang wordt blootgesteld aan deze schadelijke factoren. Dit komt onder andere doordat de milieufactoren de hoofdhuid vies maken en de haarfollikels verstoppen. Dit belemmerd de haargroei.

5. Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen bijdragen aan haaruitval. Het hangt allemaal af van het type medicijn, de dosering en jouw gevoeligheid voor het medicijn. Enkele van deze medicijnen zijn antidepressiva, cholesterolverlagende medicijnen, medicijnen tegen hoge bloeddruk, bepaalde antibiotica en schildkliermedicijnen.
 

Tips om jouw haar gezond te houden en haaruitval te voorkomen 

Nu je weet wat haaruitval en dunner wordend haar kan veroorzaken, vraag je jezelf vast af of je er iets tegen kunt doen. Gelukkig is het antwoord hierop; ja, dat kun je!

Je kunt proberen om je levensstijl aan te passen en een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen waarin de juiste vitamines en mineralen zitten die bijdragen aan een gezonde haardos. Zoals bijvoorbeeld vitamine E en Biotine. Rook je en/of nuttig je vaak een biertje teveel? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om te minderen met roken en je biertje wat vaker laten staan. Je haar zou het in ieder geval een goed idee vinden!

Vermijd stress en zorg ervoor dat milieufactoren minder invloed hebben op jouw haar. Dit kun je doen door je haar goed te masseren tijdens het wassen, zodat ook jouw hoofdhuid goed wordt gereinigd. Door de hoofdhuid goed schoon te houden raken de haarfollikels niet verstopt en wordt de haargroei niet in de weg gezeten. Een conditioner kan tevens helpen om de haarschubben te laten sluiten. Hierdoor kunnen milieu invloeden de haren minder snel beschadigen.

Producten tegen haaruitval en dunner wordend haar

Tegenwoordig zijn er een tal van goede merken te vinden op de markt die producten maken waarmee jij dunner wordend haar en haaruitval tegen kunt gaan. Nieuw in ons assortiment zijn de merken Toppik, Foligain en Veta; drie sterke merken die jouw haar voorzien van de juiste voedingsstoffen en de haargroei stimuleren. Toppik is geroemd om zijn cosmetische haarverdikkers. Met deze Hair Building Fibers maak je jouw haar in 30 seconden mooi vol.

Productadvies van The Alpha Men

Hieronder hebben we een aantal producten voor jou uitgezocht die helpen om haaruitval en dunner wordend haar tegen te gaan. We hebben gekozen voor de Hair Building Fibers van Toppik, een conditioner van Foligain en een serum van het merk Veta.

Toppik Hair Building Fibers
Kan je wachten en wil je direct resultaat zien? Dan raden we je aan om de Hair Building Fibers van Toppik te gebruiken voor een instant dikke volle bos haar. Dit product werkt doordat minuscule haarvezels zich mengen met je eigen haar. Deze haarvezels zijn gemaakt van organische Keratine proteïnen, die ook door je eigen haar worden aangemaakt. 

De Hair Building Fibers zijn gemakkelijk aan te brengen en zullen zich ook direct mengen met je eigen haar. De vezeltjes hechten zich aan het haar, waardoor ze stevig op hun plaats blijven. Toppik blijft de hele dag goed zitten en geeft niet af. 

Foligain Stimulerende Conditioner

Voor het wassen en verzorgen van dunner wordend haar kun je het beste producten gebruiken die speciaal ontworpen zijn voor dit probleem. Wij hebben gekozen voor een stimulerende conditioner van Foligain. Gebruik voor optimaal resultaat de conditioner na een wasbeurt met een stimulerende shampoo.

Om haarverlies beter beheersbaar te maken is een anti-haaruitval conditioner een zeer geschikt product. Deze zorgt namelijk voor een gezonde haargroei van binnenuit en bevat voedingstoffen die zorgen voor extra sterkte, volheid en dichtheid van het haar. Een trioxidil-complex met DHT-blokkers, gerichte aminozuren, rustgevende jojobae-olie en krachtige kruidenextracten versterken en verdikken je haar aantoonbaar.

Veta Haargroei Serum

Voor mannen die in een vroeg stadium last hebben van (beginnend tot matig) haarverlies, raden we aan om deze voedende leave-in serum van Veta te gebruiken. Dit voedende serum bestrijdt actief chronisch haarverlies en dunner worden haar vanaf de haarwortel, en stimuleert een gezonde haargroei. Dit product bevat wetenschappelijk bewezen ingrediënten als trichogen en koperpeptiden. Deze zorgen voor een verhoogde celgroei in haarzakjes en versterking van de haarfollikels.

Hebben we je kunnen helpen?

We hopen dat we jou met dit artikel hebben kunnen helpen bij het leren kennen van de symptomen en de oorzaken van dunner wordend haar en haarverlies, en wat je er tegen kunt doen. Zoals je hierboven hebt gelezen kun je het niet helemaal voorkomen, maar bestaan er voldoende tips & tricks die jou kunnen helpen bij het tegengaan van dit vervelende probleem!