Het verschil tussen pomade, clay, paste, wax, gel en meer!

Het verschil tussen pomade, clay, paste, wax, gel en meer!

Vroeger was het leven nog overzichtelijk. Vooral kapsel technisch. Niet veel keus in pasta’s om jouw haardos te bedwingen en te stylen. Een compacte sortering waar we het ‘mee deden’. Wie kent niet de potten met blauwe en gele gelblubber bij de supermarkt.

Een enkeling gebruikte een potje ‘vet’ van de drogist of de kapper. Exotischer werd het niet. De laatste jaren zijn er, mede door het groeiend aantal Barbers, heel veel verschillende hairstyling producten op het podium verschenen. Van eeuwenoude maar onbekende ‘grease’ tot en met bijzonder ambachtelijk en in kleine batches geproduceerde pomade, clay, styling powder en paste. Afkomstig uit diverse landen.

Ieder potje of flacon met unieke eigenschappen. Door de bomen de wax of spray niet meer zien? Wij hebben ze, en hun eigenschappen, voor je op de toonbank gezet. Handig want: wellicht prop jij al jaren de volstrekt verkeerde boter in jouw krullenbos. Dus hoog tijd voor een AHA Erlebnis.

Het verschil tussen Pommade, paste, clay, wax, gel en meer!

In de wereld van haarstilering zijn er in de loop der jaren een grote variëteit aan producten op de markt gebracht. Van de bekende ‘kleddernatte’ fluorescerende gel tot en met ‘droge klei’ om in de haren te masseren en strak te modelleren.

Er zijn veel productranges met types voor bijkans alle haarsoorten dat het inmiddels lastig is om te kunnen bepalen welk product het beste bij jouw haartype past. The Alphamen zijn het aan hun stand verplicht om je haarfijn te informeren welke varianten er zijn en over welke eigenschappen ze beschikken. Op basis hiervan kun je dan een juiste keuze maken welk product het beste bij jouw type haar past.

Pomade

Grootvader was al fan. Dit product bestaat er in 3 samenstellingen. Water, olie & klei. Sinds mensenheugenis wordt de olie versie al in de haren gemasseerd. Met de kenmerkende Slick Rick back tot he 60-ties look. Jules Deelder like. Bright & shiny en met een grote schare fans. De versie met petroleum (olie) als hoofdbestanddeel zorgt voor een solide hold al kan de stevigheid per pomade verschillen.

De pomade op oliebasis is een vettige substantie en lastig(er) uit het haar te wassen dan de pomade met water als fundament. De pomade op oliebasis was je het beste met een goede shampoo en warm water uit het haar. Mocht er na het wassen toch nog iets van achterblijven is dat geen probleem want de materie voedt de haren én je hoeft er de volgende dag dan minder van te gebruiken. Ander voordeel is dat je jouw haar de gehele dag kunt modelleren.

Pomade op waterbasis wordt over het algemeen iets ‘harder’ maar is wel makkelijker uit je haren te wassen. De meeste pomades geven veel glans aan het haar. De pomade op waterbasis is de laatste jaren erg in opkomst. Er zijn ook veel diverse soorten hiervan op de markt verschenen. Ook bestaan er clay pomades met een hogere hold maar met een meer matte finish. De iets nattere pomades zijn trouwens weer erg geschikt wanneer je gezegend bent met krullend haar.

ACE HIGH CO High Noon Pomade

 

Bekijk Top 10 PomadesClay

Je zou het wellicht niet direct zeggen maar haar klei is de laatste jaren enorm in opkomst. Clay zorgt voor een hoge hold en maakt het makkelijk om het haar solide in model te krijgen én te houden. Clay heeft, zoals je zult verwachten, meestal een matte finish. De populariteit van clay bij mannen is vooral te danken aan het feit dat het veel volume aan het haar geeft.

Het is in principe ook geschikt voor mannen met wat dunner haar maar gebruik dan zo min mogelijk klei. Wrijf het goed warm. Als je er te veel van in het dunne haar wrijft kan het te stroef worden, plakken en gaan klitten met als gevolg dat je er het niet meer in model krijgt en de kans loopt plukken haar uit de hoofdhuid te trekken. Wees hiermee dus wel voorzichtig.

Een paste zou dan ook een prima alternatief kunnen zijn. Goed ingebracht geeft clay wél meer volume. Mocht je in het bezit zijn van een dikke bos haar dan is clay ook een prima product maar is wel wat stroever aan te brengen dan bv een paste. Voordeel is wel dat je volumineus, bijna niet te bedwingen haar, wél onder controle kunt krijgen en in het gewenste model kunt boetseren. Er is altijd een clay die perfect bij jouw haartype past. De hoge hold & de matte finish is daarom ook bij plenty heren zeer in trek!

SHEAR REVIVAL American Gardens Clay Pomade

 

Bekijk Top 10 Clay

Paste

Een styling paste is een zeer veelzijdig product. Het is een melange tussen een cream en clay maar iets natter qua vormgeving. Het is comfortabel in het haar aan te brengen en verkrijgbaar met een lage, medium of hoge hold in een glanzende of matte finish. Erg veel mogelijkheden dus.

Het is zeer geschikt voor mannen met een dikke bos haar omdat dit product zo vloeiend in het kapsel is aan te brengen en gedurende de dag prima te restylen omdat het niet snel indroogt. Paste wordt op waterbasis geproduceerd dus heeft als voordeel dat je het moeiteloos uit het haar wast.

LOCKHART'S Anti-Gravity Matte Paste Pomade

 

Bekijk Top 10 Paste

Wax

Hairwax is een zeer veelzijdig en makkelijk in te masseren product. Door de jaren heen uitgegroeid tot allemansvriend onder de hairstyling producten. Verkrijgbaar op water- en op olie basis. Sommige wax varianten hebben een structuur opgebouwd uit beide basis ingrediënten. Een mix van water en olie.

Wax is door de samenstelling een droog en harder product dan bijvoorbeeld een clay. Er zijn ook nogal wat varianten die zorgen voor een hoogglans finish of een mattere look. Uiteraard is een wax met olie als basis uitdagender om uit het haar te wassen. Wax is overigens niet zozeer geschikt voor mannen met lang haar.

HANZ DE FUKO Hybridized Wax

Bekijk Top 10 Wax

Gel

Haargel komt nog het meest overeen met een pomade. Al is het dan wel de poor man’s variant. Gel is een (nog) natter product dat harder opdroogt dan een pomade. Het geeft een vrij lage hold omdat het makkelijker uit elkaar valt. Gel bevat, hoe kan het ook anders, water als basis en verder bevatten de goedkopere varianten vrij veel chemische componenten wat de eigenschap heeft om te gaan ‘vlokken’ in het haar. Het is echter wel weer makkelijk met warm water uit het haar te wassen. Gel is het best geschikt voor kort (stekel) haar en niet voor mannen met lange(re) lokken.

BAXTER OF CALIFORNIA Thickening Styling Gel

 

Bekijk Top 10 Gel

Cream

Een cream is er in verschillende varianten, nat van snit en bedoeld om het haar een robuuste, onstuimige of nonchalante look te kunnen geven. Niet zozeer om een strakke coupe te creëren. Deze haarcrèmes zijn verkrijgbaar in lage, medium en een hoge hold maar hebben meestal de eigenschappen van een medium hold.

FORTE SERIES Styling Cream

 

Bekijk Top 10 Cream

Styling Powder

Hair styling powder, ook wel volume poeder genoemd, wint steeds meer aan terrein in de Benelux. Het is in diverse andere landen al bijzonder populair en steeds meer mannen ontdekken de voordelen van dit (pre)hairstyling product. Styling powder breng je aan bij de wortels in droog haar. Of je masseert het in de haren zelf en hiermee bereik je dat 't haar meer volume krijgt.

Je construeert met deze styling pulver een volle bos met een matte finish. Uiteraard is het mogelijk om daarna nog een ander styling product in te zetten maar is zeker niet altijd nodig.

BULLFROG Texturising Matt Effect Powder

 

Bekijk onze Styling Powders

Styling Spray (Haarlak, Grooming Spray & Sea Salt Spray)

In het verleden zag je een man niet zo snel met een spuitbus in de weer. Het haar stileren met een spray zat namelijk, van oudsher, iets meer in de feminiene hoek. Maar zoals zoveel zaken die aan verandering onderhevig zijn is haarspray voor mannen inmiddels een onmisbare tool gebleken en onderdeel van hun haarverzorgingsarsenaal.

Sprays komen, uiteraard, in vele varianten. Maar laten we voor de volledigheid de kenmerken van de meest gebruikte types eens onder de loep nemen;

Byrd Sea Salt Surfspray

 

Bekijk Top 10 Styling Spray

Haarlak

Een haarlak gebruik je niet om jouw kapsel in model te brengen maar meer om het in model te houden. Dus voor de finishing touch. Een haarlak is een écht afterstyling product. Je gebruikt het dus na het föhnen. Of na het stylen van het haar met een wax of pomade om het haar om het daarna te fixeren.

Grooming Spray

Er zijn grooming sprays die je na het stylen in het haar kunt brengen maar over het algemeen zijn de meeste grooming sprays een pre-styling product. De meeste types geven een sterkere hold dan haarlak. Het is een echte föhn spray. De meest voorname eigenschappen van een grooming spray? Ze bieden bescherming tegen de hitte van de föhn en zorgen voor extra volume en glans in het haar.

Sea Salt Spray

Ook een Sea Salt spray valt onder de pre-stylers, en worden steeds populairder. Een Sea Salt spray of zeezout spray heeft wel andere eigenschappen dan een haarlak of andere haarsprays. Dit product is letterlijk een spray op basis van water met toegevoegd zeezout.

Voordeel: Zeezout opent de schachten van de haarzakjes en verwijdert het opgehoopte vuil en de dode huidcellen wat het haar minder stijf maakt. Het geeft je haar een natuurlijke hold zonder op je hoofd vastgeplakt te zitten. Dit type spray geeft geen supersterke hold maar is wel prima te combineren met bijvoorbeeld een pomade.

Behalve het geven van volume heeft het haar ook meer de neiging te gaan krullen bij het gebruik van een sea salt spray. Breng de spray aan in nat haar na het douchen en stijl het met de vingers. Het haar zal zo een mooie krul krijgen.

Wil je dus meer golvend haar dan zou je een sea salt spray kunnen overwegen. Dit type hairstyler geeft jouw kapsel ook nog eens gezonde beach look. Good to know: er zijn ook “Sea Salt” sprays op de markt met kunstmatige ingrediënten. En dat zijn feitelijk geen Sea Salt producten.

Bekijk Top 10 Sea Salt Spray

Hopelijk kun je op basis van onze tekst en uitleg nu een betere keuze maken welk product het beste bij jouw kapsel past! En mocht je nog twijfelen of vragen hebben verneem we dat uiteraard graag van je. Ook kun je jouw barber om advies vragen. Dat geeft hij met plezier. Of wij een aantal puike merken in onze digitale boetiek hebben staan? But ofcourse!

Anyway, ENJOY!

Je vrienden, The Alpha Men.