Safety razor vs Cartridge Scheermes: Wat scheert het beste?

Safety razor vs Cartridge Scheermes: Wat scheert het beste?

“Your status as a shaver is still amateur? We all come here to see if you wanna go pro”.

Zoals je weet plaatsen we wel vaker battles tussen 2 producten. Puur om een zuiver beeld te schetsen wat de exacte verschillen zijn zodat je op basis hiervan een heldere keuze kunt maken welk product je wilt gaan gebruiken. In dit kader wordt het hoog tijd dat we eens 2 populaire scheerinstrumenten tegenover elkaar zetten.

Voornamelijk ook omdat wij regelmatig de vraag krijgen: wat is het beste scheermes? Een safety razor of de veel gebruikte cartridge scheermessen? Beide hebben namelijk echt zeer verschillende kenmerken als het op comfortabel scheren aankomt.

Wat zijn de grootste verschillen tussen een safety razor en cartridge scheermes?

Allereerst is er natuurlijk een groot verschil in design. Maar ook in materialen tussen deze 2 kemphanen. Veiligheid, duurzaamheid en de uiteindelijke kosten per scheerinstrument spelen trouwens ook een behoorlijke rol. Uiteraard ook de mesjes zelf. Zo heeft de safety razor op de vaste scheerkop 1 dubbelzijdig mes en hebben cartridge razor 3 tot wel 7 mesjes gegroepeerd in een kunststof cassette.

Een safety razor heeft dus 1 dubbelzijdig mesje in de gefixeerde kop. Het mesje zelf wordt bedekt door een kam, basisplaat en topplaat. Ook zijn er safety razors met een scheerkop voorzien van een vlindersluiting. Hierdoor iets kwetsbaarder maar nog makkelijker om een double blade in te plaatsen. Doordat de gemiddelde safety razor (veel) zwaarder is dan de kunststoffen variant hoef je zelf geen druk op de huid te zetten. Dat is met het zeer lichte cartridge scheermes wel het geval. Nog een verschil?

Met een safety razor kun je zonder enige moeite uit een enorme hoeveelheid merken double blade mesjes kiezen. Dat heeft met z’n universele pasvorm te maken. Je hebt dus de keuze uit heel veel kwaliteiten staal en scherptes. Kun je bijzonder fijn mee experimenteren.

Tip: de safety razor heeft ook een broertje. Een beste safety razor maar dan met een getordeerde vaste kop. Voor mannen met zware baardharen een zeer comfortabel alternatief voor de rechte safety razor. Lees in het artikel, wat is een slant safety razor, alles over de werking van dit ook zeer goede scheermes.

Uit welke materialen bestaan een safety razor en cartridge scheermes?

Safety Razor

  • Roestvrij staal of aluminium body met eventueel een coating van nikkel
  • Gefixeerde metalen/aluminium afschroefbare scheerkop

Cartridge Scheermes

  • Kunststof houder
  • Rubberen grip
  • Losse plastic cassette met een rubber stripje, kunststof kam en de metalen mesjes hierin verwerkt

Gillette Fusion

Hoe werkt een cartridge scheermes?

Neem bijvoorbeeld de Gillette Fusion5 Proglide voorzien van een kunststof cassette met 5 mesjes aan boord. Terwijl we ook een Mach3 als voorbeeld zouden kunnen nemen. Het ontwerp blijft in principe hetzelfde. Het voordeel van een cartridge razor is dat je weinig techniek nodig hebt om een redelijk gladde scheerbeurt te realiseren.

Het instrument is licht in gebruik en de kop van dit scheermes draait mee met elke beweging die je over de huid maakt. Je moet wel heel gek doen wil jij jezelf verwonden. Dit komt ook omdat de 5 mesjes strak ingekapseld zijn.

De cartridge wordt gekenmerkt door de boven elkaar liggende mesjes, de lubricant (rubber) strip en de kam. De mesjes zijn vooraf ingesteld op de ideale snijhoek. Dan maakt het niet zoveel uit hoe je het scheermes vasthoudt. De strip is er om irritatie te verminderen terwijl de kam zijn best doet om de huid vlak te maken zodat de mesjes makkelijker over de huid kunnen glijden.

De kop van de meeste cartridge scheermessen kunnen naast het meedraaien over de huid ook van links naar rechts kantelen. Hierdoor blijven de mesjes op de huid wanneer ze over de contouren van het gezicht gaan.

Voordelen cartridge scheermes:

  • Door de gebruikte materialen hebben cartidge razors een comfortabele grip. Dit is mede te danken aan de aanwezigheid van de rubberen belijning. Zo blijft de houder goed in de hand liggen. Zelfs als je handen nat zijn of bedekt met scheerzeep
  • Het scheren gaat gemakkelijk. Je hoeft je niet echt te concentreren om scheerfouten of wondjes te voorkomen. Zo’n cassette met mesjes is erg vergevingsgezind. Welk type je ook gebruikt
  • Je hoeft een cartridge scheermes niet echt te onderhouden. Met warm water goed afspoelen is voldoende

Nadelen cartridge scheermes:

  • Je moet meerdere malen, tot wel 6x, met de cartridge over hetzelfde stukje huid heen schrapen om resultaat te bereiken waardoor de huid eerder beschadigd. In dit geval 6x een scheerbeweging x 5 mesjes = 30x over de huid schrapen om een gladde huid te bereiken
  • Niet de beste mesjes wanneer je een gevoelige huid hebt
  • Mesjes zijn over het algemeen van mindere kwaliteit dan het staal van de double blades
  • Kans op scheerbrand doordat je veel vaker over de huid moet schrapen
  • Kans op ingegroeide haartjes. De haartjes worden namelijk uit de huid getrokken en vervolgens door meerdere mesjes afgesneden waardoor het haartjes terug onder de huid kan schieten en er sprake is van een ingegroeide haar met ontstekingen tot gevolg
  • Met een cartridge scheermes is het lastig inschatten op welke exacte plek je moet starten vanaf de bakkebaard
  • Het is lastiger om de haren en zeepresten uit de cassette te spoelen
  • Je kunt geen andere merken scheermesjes gebruiken dus experimenteren met andere type mesjes is er niet bij
  • Het scheert (veel) minder glad dan een safety razor terwijl je veel vaker met cartridge mesjes over de huid moet schrapen
  • Financieel leeglopen. De wegwerp cartridges zijn erg kostbaar!
  • Veel impact op het milieu door diverse kunststoffen materialen en verpakkingen

Zoals je ziet zitten er aan een cartridge scheermes nogal wat haken en ogen. In ons artikel, welk scheermes is het beste voor jou, gaan we trouwens nog veel dieper in op de verschillen tussen meerdere scheermessen.

 

Muhle Safety Razor R89

Hoe werkt een safety razor?

Met een safety razor moet je iets meer techniek aan de dag leggen dan met een cartridge razor. De safety razor is beschikbaar met een gesloten en een open kam. De safety razor met gesloten kam is het meest populair.

Voor beginners trouwens ook een aanrader. Aan het uiteinde van de basisplaat zit een doorlopende geleider die het mesje over de huid heen begeleidt. Door dit design wordt de huid minder aan het mes blootgesteld. Zeer comfortabel dus.

Bij een safety razor met een open kam ontbreekt de doorlopende geleider. Dan loopt de basisplaat vaak uit in geribbelde tandjes. Door de open kam ervaren veel gebruikers de safety razor toch als een stuk agressiever. Je moet je ook met meer beleid scheren om scheerfoutjes te voorkomen. Een safety razor plaats je in een positie van 30 graden op de huid en dan kun je er fantastisch mee over het gezicht manoeuvreren.

Resultaat: Je glijdt met minder weerstand over de huid. Met een open kam heb je overigens de beschikking over meer mes oppervlak waardoor je nog meer huid bestrijkt. Hiermee bereik je een nog gladder resultaat. Een safety razor met open kam werkt excellent bij zware baardharen. Probeer die maar eens met een cartridge mes te bedwingen… Good luck.

Voordelen safety razor:

  • Je hoeft maar 1 tot 2 keer over de huid te glijden om een zeer glad resultaat te bereiken
  • Je komt met het mesje direct onder de neusvleugels
  • Veel comfortabeler scheren voor mannen met een gevoelige huid
  • Veel minder kans op scheerbrand, ingegroeide haartjes en acne
  • Een veel gladder eindresultaat dan met een cartridge scheermes
  • Veel geld besparen t.o.v. een cartridge scheermes
  • Veel beter voor het milieu (!)

Nadelen safety razor:

  • Je zou de hogere instapprijs voor een safety razor als een nadeel kunnen bestempelen. Echter kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Een goede safety razor heb je al voor 4 tientjes en die heb je met de veel goedkopere double blade mesjes zo terug verdiend.
  • Het vergt meer techniek dan scheren met een cartridge scheermes
  • Het staal van een safety razor, en dan met name de schroefdraad, dient wel regelmatig gereinigd te worden

In onze blog, perfect scheren: het gebruik van een safety razor, gaan we nog dieper in op de werking van dit, in onze ogen, beste scheermes op de markt.

Wat is voordeliger in gebruik? Een safety razor of een cartridge scheermes?

Om meteen met de deur in je badkamer te vallen: in the end ben je met een safety razor altijd voordeliger uit. Puur door de double blade mesjes die je in zeer veel varianten voor weinig kunt aanschaffen. De terugverdientijd van de safety razor zelf hangt ervan af hoeveel geld je wilt uitgeven.

Zo kun je bijvoorbeeld voor nog geen 4 tientjes een heel goed scheermes zoals de Mühle R89 Safety Razor aanschaffen waar je jaren mee vooruit kunt. Of eventueel investeren in een fantastische Feather WS-D2 Safety Razor. Als je een safety razor goed onderhoud kun je er feitelijk je hele leven mee doen. Duurzamer én voordeliger wordt het niet.

Hoezo goedkoper?

Vrij simpel. Kijk maar eens naar de prijzen van het gemiddelde disposable cartridge scheermesje. Voor een Gillette Mach3 betaal je zo rond de € 4,00. Per mesje. Bij sommige concurrenten van een ander merk kun je wellicht een Euro goedkoper uit zijn. Maar: dit blijft wel érg veel geld.

Bizar eigenlijk. Voor een mesje waar je eigenlijk niet eens subliem mee scheert. De houder krijg je er vaak gratis bij als je besluit met een cartridge aan de slag te gaan. Hoezee!

Maar wat kost een double edge blade scheermesje dan?

Hou je vast… De gemiddelde prijs voor een goed scheermesje in een safety razor is gemiddeld tussen de 25 en de 40 cent. Herhaling: De gemiddelde prijs voor een goed scheermesje in een safety razor is gemiddeld tussen de 25 en de 40 cent. Een wegwerp cartridge mesje is dus gemiddeld ruim 10x duurder. Koekoek!

Even scherp: stel, dat jij je vanaf je 20e tot je 80e scheert en je gemiddeld elke week van een nieuw mesje gebruik maakt. Dus 52 mesjes per jaar verbruikt. 60 jaar lang.

Kosten disposable cartridge mesje (60 jaar lang) – Gemiddeld 1 nieuw mesje per week

3.120 weken x € 4,00 = € 12.480,00

Kosten double edge blade mesje (60 jaar lang) – Gemiddeld 1 nieuw mesje per week

3.120 weken x € 0,40 = € 1248,00

Uiteraard zijn er ook mannen die zich in plaats van 7x per week 4 of 5x per week scheren en dat beïnvloedt uiteraard de kosten. Maar bovenstaand rekenvoorbeeld geeft wel aan wat voor enorm prijsverschil er tussen een disposable cartridge mesje én een volledig stalen double blade mes bestaat. Ook al scheer jij je slechts 3x per week ga je toch nog fors besparen.

Hoeveel scheerbeurten gaat een scheermesje mee?

Laten we eerst de disposable cartridge mesjes onder de loep nemen. De gemiddelde Mach3 of Fusion cassettes van Gillette bijvoorbeeld. Door de bank genomen kun je met deze scheermesjes gemiddeld 5-7 scheerbeurten uitvoeren. Dit zijn uiteraard de gemiddelden maar tevens ook onze ervaring.

Sommigen gebruikers geloven het na 5x scheren wel en je hebt ook mannen die er 10 scheerbeurten uit weten te peuren. Dat laatste zouden wij bijzonder afraden trouwens.

Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de double blade messen. Ga je voor de instappers en de meest goedkope versies kun je zo’n double blade een keer of 5/6 gebruiken. De keuze is reuze. Een van de instappers zijn de Derby Double Edge Blades. Slechts € 0,10 cent per stuk en je kunt je er al heel comfortabel mee scheren.

De schrijver van dit artikel is erg enthousiast over de Wilkinson Sword Double Edge Blades Na zo’n 8 tot 9 keer merk ik pas dat het iets minder soepel gaat.

Tip: Check ons uitgebreide assortiment met de beste double edge blades. Probeer ook te variëren met verschillende scherptes en merken. Veel safety razor addicts zijn je voorgegaan en hebben inmiddels de ultieme safety razor en double edge blades combinatie(s) waarmee scheren wellness wordt.

Duurzaamheid Safety Razor vs Cartridge Scheermes

Daar kunnen we kort over zijn. Door de vele diverse componenten die een cartridge scheermes bevat zorgt dat ook voor veel meer afval. Zo gaat er behoorlijk wat diverse soorten plastic, rubber, inkt en metaal in om. De houder van een cartridge gaat ook maar een bepaalde periode mee. Dus daar ga je er gedurende jouw leven ook een aantal van weggooien.

Bron USA Today: Still, billions of plastic razors and refill blade cartridges get tossed in landfills each year. Bij een safety razor heb je slechts te maken met een flinterdun stalen scheermesje wat je kunt opsparen en bijvoorbeeld apart kunt inleveren. That’s it. Een goede houder kan zeker je leven lang meegaan. Kristalhelder en een no-brainer dus.

Tip: Gebruik een scheermes dispencer. Dan kun je op een veilige en goede manier de gebruikte dubbelzijdige mesjes te bewaren en deze later gecontroleerd weg te kunnen gooien in de recycle bak.

Samenvatting Safety Razor vs Cartridge Scheermes

In feite moet je een cartridge safety razor zien zoals een printer en zijn toners. Het printsysteem zelf is relatief zeer goedkoop maar wanneer het op de toners aankomt ga je geld uitgeven. Dát is het verdienmodel. Zo zit het eigenlijk ook met cartridge razors. Er zullen, no matter what, altijd fans zijn die niets liever willen dan scheren met een cartridge scheermes.

En ook hier heb je veel keuze in de cartridge scheermessen zoals de Mühle – Gillette Mach3 Purist of wil je op chique kun je ook kiezen voor een Mühle - Gillette Fusion Sophist.

And the winner is!

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat wanneer het je om scheercomfort, kosten én milieu gaat niet om de beste safety razor heen kunt. Niet te vergelijken met een cartridge scheermes. Die laatste is enorm populair geworden door de enorme marketingbudgetten die er de laatste 30 jaar aan besteed zijn. Daardoor word je toch een tikkie geconditioneerd en is het puur dat je uit gemak een plastic scheermes hanteert. Puur uit gemak.

Maar je kunt het niet vergelijken met de scheersensatie en het super gladde effect wat je bereikt met een safety razor. Kortom, een cartridge scheermes is geen enkele partij voor de heerser in het scheren. De Safety Razor. Trouwens ook het beste scheermes voor de vrouw. De dames zijn groot fan. Lees maar in ons artikel: waarom de safety razor het beste scheermes is voor vrouwen. Kortom: met zo’n massief instrument scheer jij je oldskool maar wél altijd cutting edge. Opa was zo gek nog niet!

Tip: check de 10 beste safety razors die we voor je hebben samengesteld. Makkelijk toch?

Mocht je toch nog vragen of opmerkingen hebben vernemen wij deze graag van je. Voor nu? Shave that!

Succes & groet,

Je vrienden, The Alpha Men