Welk scheermes is het beste voor jou?

Welk scheermes is het beste voor jou?

Uiteraard ben jij al bekend met de standaard wegwerp scheermesjes waar veel mee geadverteerd wordt. Wat jij misschien nog niet weet is dat er ook andere, betere en goedkopere alternatieven voor cartridge scheermesjes zijn. In dit artikel gaan we jouw haarfijn uitleggen wat het beste scheermes is.

Het blijft natuurlijk nogal persoonlijk welk scheermes het beste voor je is. Zo hangt het bijvoorbeeld af wat voor type baardharen én huid je hebt. Om de keuze voor jou wat makkelijker te maken zetten we de beste scheermessen eens voor je op een rijtje. Ook al ben je nog steeds gelukkig met een simpel scheerinstrument met wegwerp cartridge, puur omdat je dit al jaren zo gewend bent, kan het natuurlijk geen kwaad om je wat meer te verdiepen.

Scherpte van het scheermesje

De meeste mannen denken dat de scherpste scheermessen automatisch de beste scheermesjes zijn. Dat is in de meeste gevallen ook zo. Des te scherper het mes des te gladder het resultaat zal zijn. Echter moet je daar wel mee om leren gaan. Want je loopt ook de kans je eerder te snijden. Maar: met een scherper scheermesje kan een beter resultaat worden bereikt. Als je de techniek goed beheerst is het scherpste mesje ideaal voor de gevoelige huid en de wat dikkere baardharen. De huid raakt minder gestressed omdat het mesje maar 1 keer over de huid en haren hoeft te glijden. Heb je minder dikke baardharen kun je eventueel met een minder scherp mes aan de slag. Al gaat onze voorkeur wel uit naar de scherpere varianten.

Welke scheermessen bestaan er?

Scheermessen kunnen we in een aantal typen onderverdelen.

  1. Het welbekende wegwerp scheermesje (Cartridge Razor)
  2. Het klassieke krabbertje (Safety Razor)
  3. Het open barbiermes (Shavette)

De scheermessen met wegwerpcartridge zijn natuurlijk zeer bekend. Zowel Gillette als Wilkinson verkopen al tientallen jaren met veel succes deze convenient producten. De scheermesjes met disposable cassette zijn op zich prima om je goed mee te scheren. Maar in onze optiek vallen ze niet onder de beste scheermesjes. Het wil zeker niet zeggen dat een disposable cassette met meer mesjes ook comfortabeler en beter scheren dan met een enkel mesje. Door de vormgeving en ingekapselde mesjes zijn ze wel redelijk vergevingsgezind.

Wil je echt een stap zetten en natscheren naar een (veel) hoger niveau brengen raden wij je aan om met een safety razor aan de slag te gaan. Met dit scheermes, voorzien van double edge blades (dubbelzijdig) mes, kun je de huid zeer gladscheren. Je zult alleen wel iets meer de tijd moeten nemen omdat het scheren met een safety razor iets meer techniek vergt dan de standaard wegwerp variant. In ons artikel 'Het gebruik van een safety razor' krijg je een perfect beeld hoe je met zo’n scheerinstrument om moet gaan!

Met een shavette of straight razor mes kom je in een heel andere league terecht. Deze scheermessen, die met name door barbiers worden gebruikt, zijn zeer professionele instrumenten waarmee je écht moet leren scheren. Een shavette voorzie je van een verwisselbaar single edge mesje terwijl het open scheermes uit 1 stuk metaal bestaat. Deze moet je regelmatig slijpen met een slijpsteen.

Wanneer je de kunst beheerst kun je een super glad resultaat bereiken maar je moet écht met beleid aan de slag. Met dit soort scheermessen heb je overigens nul veiligheidsmarge. Dus als je ongeconcentreerd het mes op de huid zet is de kans groot dat jij jezelf verwond. Dusdanig dat je zelf niet met de beste aluin het bloeden kunt stoppen. Een pleister ook niet trouwens. Opperste concentratie is dus vereist!

De beste double edge blade mesjes

Zoals we hierboven al aangaven is het scheren met een double edge blade een fantastische manier om je stoppels te scheren met een spekgladde huid als resultaat. Ja, het vergt wat meer techniek en geduld dan bij een wegwerpcartridge zoals je die van Gillette kent maar het resultaat is ongekend. Buiten het feit dat het hanteren van een gewichtige full metal safety razor toch een belevenis is. Je hebt een serieuze tool in handen. Laten we een aantal voordelen ten opzichte van de wegwerpvarianten benoemen:

  • Zeer nauwkeurig resultaat en een fijnere beleving
  • Minder vaak scheren omdat het eindresultaat gladder is
  • Minder kans op een geïrriteerde huid
  • Er is veel variatie in double edge blades
  • De dubbelzijdige scheermesjes zijn veel goedkoper

Veel mannen die zich nu met een safety razor met double edge blade scheren komen uit de Gillette cartridge scene. Ook zei dachten dat dit ‘de standaard’ in scheren was. En dat zet je niet zo gauw de stap. Maar als je eenmaal overgaat naar een safety razor ga je nooit meer terug naar het wegwerp circuit. Wat is dan de beste double edge blade? Dat hangt er helemaal vanaf welke scherpte jij comfortabel acht. De beste safety razor mesjes hebben wij uiteraard in onze virtuele schappen liggen.

Onze tip: Heb jij je nog niet eerder met een safety razor geschoren raden wij jou aan om eerst te starten met de minst agressieve mesjes die er zijn. Goede safety razor mesjes om mee te beginnen zijn die van DERBY. Deze double edge blades komen in een scherpte van 1 op een schaal van 5. Prima om mee aan te vangen. Ook zijn de superieure double edge blades van Blue Bird perfect om je razor blade mee te laden. Lees ons artikel 'Hoe voorkom je de meest gemaakte scheerfouten' om goed beslagen ten ijs te geraken.

De beste single edge blades

Single edge blades zijn eigenlijk double edge blades maar dan door de helft. Single edge mesjes worden gebruikt in single edge razors zoals de Razorock maar meestal meestal in shavettes gebruikt. Zoals bijvoorbeeld in de Proraso Barber Razor Shavette. Qua scherpte (schaal 1-5) en kwaliteit precies overigens hetzelfde als de double edge blades. In vergelijking met de cartridge razors zoals een Fusion Proglide of Mach 3 van Gillette gaat er met een single edge blade slechts 1 mes over de huid in tegenstelling tot de 3 of wel 5 mesjes van de single edge of double edge blade mesjes.

De beste scheermesjes met een single edge hebben we uiteraard op voorraad. Hier is een ruime keuze en in verschillende scherptes. De single edge scheermesjes van Kai Captain Mild Protouch zijn het summum. Maar ze zijn uiteraard ook voordeliger verkrijgbaar. De beste scheermesjes vind je overigens hier.

De beste safety razors

Er is veel keuze in safety razors. Je kunt het zo gek maken zoals je wilt. Zo zijn er prima instappers vanaf 2 tientjes maar je kunt ook losgaan op zeer hoogwaardige instrumenten van ver boven de 1000 Euro. Om het je makkelijk te maken hebben we de 10 beste safety razors voor je op een rijtje gezet. Alsnog niet eerder met een safety razor aan de slag bent gegaan raden we je aan om hier 1 exemplaar uit te kiezen.

Doe jezelf dan ook meteen een plezier om de standaard flacons met huis-tuin en keuken scheerschuim of gel weg te gooien en een keuze te maken uit de beste scheerzepen. Je weet namelijk niet wat je meemaakt als je én met een safety razor plus een ambachtelijke scheerzeep de baardharen te lijf gaat. Uiteraard is een goede scheerkwast onmisbaar. De beste scheerkwast hebben we natuurlijk ook voor je. Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken check dan 1 van onze scheer & startersets. Naast de safety razor is hier ook een variant op bedacht. De Slant safety razor. Je leest er alles over in onze blog 'Wat is een slant safety razor'.

Tip: met een goede safety razor ga je fors besparen op je scheermesjes. De double blade scheermesjes zijn namelijk vele malen goedkoper dan de wegwerpcartridges van bijvoorbeeld Gillette. Ook gaan ze net zo lang, zo niet langer mee.

De beste straight razors

Voor de die hard scheerfanaat hebben we uiteraard ook een zeer bede collectie open scheermessen. Deze scheermessen zijn er voor de liefhebbers die van het pure traditionele scheren houden. Ze zijn er uit 1 stuk, vaak zeer hoogwaardig, metaal die je regelmatig moet slijpen en shavettes die je van een single edge scheermesje voorziet. Zoals al eerder aangegeven kun jij je met dit soort scheermessen waanzinnig gladscheren. Maar: het vergt techniek. En kalmte. De beste straight razors vind je in ons zeer brede kwalitatief uitmuntende assortiment.

Kies je voor de shavette hebben wij uiteraard ook een grote keuze aan sublieme scheerinstrumenten. Zo heb je de zogeheten Bluebeards Revenge, het scheermes Shibumi en bijvoorbeeld de Abysso van The Good Fellas Smile. Elk merk met zijn eigen kenmerken. Enfin, de beste shavette scheermessen vind je in onze digitale scheerboetiek.

Tip: vraag aan je barbier of hij je exact kan uitleggen hoe je met een straight razor of open mes scheert. Het aanleren van de juiste techniek is namelijk erg belangrijk.

De beste cartridge razor

De echte scheer fanaat laat een cartidge razor voor wat hij is. Wellicht handig voor een weekendje weg maar het liefst pak je een echt gewichtig scheer instrument in je knuisten. Zoals de geroemde safety razor. OK, je kunt je prima met een cartridge razor scheren al hebben mannen met een gevoelige huid toch vaker wat problemen omdat de veelheid aan mesjes (3 t/m 5) nu eenmaal meer impact op de huid hebben dan 1 mesje. Hier lees je er trouwens alles over in het artikel 'Hoe voorkom je de meest gemaakte scheerfouten'.

Wil je op chique gaan check dan een van onze beste gillette cartridge samengebald in een MÜHLE houder. De Fusion Sophist uitgevoerd in hoogwaardig porselein. Pretty F1 ain’t it? Je kunt zo Monaco gaan als je wilt. Verdiep je maar eens in de bijzondere combinatie en in Meissen porseleinen Gillette Mach3 Set Edition. Het is immers bijna Sinterklaas. En kerst. Natuurlijk hebben we ook het lagere instapwerk als je in onze Muhle Scheerset collectie kijkt.

Hoe maak je de keuze tussen scheermessen?

De keuze maken tussen de verschillende scheermessen is niet altijd even makkelijk. Door puur te testen en te variëren kun je bepalen welk mesje het beste bij jouw type huid en haren past. De gladheid van het scheermes, ook wel de smoothness genoemd, geeft aan hoe vergevingsgezind het scheermesje is. De gladheid wordt bepaald door de snijhoek van het scheermesje. Een erg scherp scheermesje heeft een onvriendelijke snijhoek waardoor je de kans loopt je eerder te snijden als je een wat minder goede scheertechniek hebt.

Met een gladder (minder scherp) mesje zul jij je in de regel iets minder snel snijden. Dus mocht je last hebben van een ruwe huid of acne zul je voor een iets minder agressief scheermesje moeten kiezen. Als er van een gevoelige huid sprake is en je hebt wat dikkere baardharen is een scherp mes de betere optie. Want met een minder scherp mes moet je dan vaker over gevoelige huid en haren. Dit verhoogt de kans op irritatie en scheerbrand.

Tip: Voordat je double of single edge mesjes besteld check dan altijd de scherpte van de mesjes. Er bestaat een schaal van 1 t/m 5. Probeer bijvoorbeeld 2 of 3 types in verschillende scherptes uit. Dan kom je er vrij snel achter wel type mes jou het beste bevalt. No worries. De beste scheermesjes hebben we namelijk voor je.

Welk scheermesje is het beste voor de ballen?

Het scheren van de ballen. Manscaping. Uiteraard wil je de kroonjuwelen glad, fris & shiny houden. Uiteraard is voorzichtigheid geboden want als jij je ergens niet wil snijden is het wel in die hele dunne ballenhuid. Ook als je ooit je (aankomende) schoonouders wilt opdragen om op jullie kroost te passen… Het beste om je ballen zonder schade te scheren? Simpel: een goed scherp en vers mes. Dus een fonkelnieuwe gillette cartridge of liefst, een nieuw mesje in de beste safety razor. Scherpte 3 tot 5.

Wanneer je de ballen nog niet eerder met een safety razor geschoren kun je ook kiezen voor een iets lagere scherpte. Bijvoorbeeld 2-3 op een schaal van 5. Alles over het veilig scheren van de ballen lees je overigens in ons blog 'Hoe scheer je je ballen? En hoe verzorg je jouw balzak?'

Tip: Gebruik na het scheren de Happy Nuts Comfort Cream. Tegen zweet, schuurplekken en ongewenste geurtjes bij je ballen.

Welk scheermesje is het beste voor vrouwen?

De collecties van The Alpha Men zijn natuurlijk geënt op mannen. Echter weten we toevallig dat de vrouwen in onze omgeving zich inmiddels graag scheren met een safety razor. Natuurlijk werken de Gillette cartridge mesjes ook maar we krijgen er veel positieve feedback van de dames als het gaat over het scheren met een safety razor met een double blade mes. Zo is de hightech Henson AL13 Safety Razor niet alleen een beauty maar een zeer comfortabel scheermes voor de benen en oksels van de dames. Ook is de Mühle safety razor R41 in de kleur Rose Gold erg populair bij de ladies. Er is uitstekend mee over de huid te navigeren ook!

Voorzien van bijvoorbeeld een van de beste Mühle double edge blades met een scherpte van 3 op een schaal van 5, een perfecte combinatie. En dan heeft mevrouw voor de aankomende 2 tot 3 jaar voldoende mesjes in huis! Bijna Sinterklaas en Kerst… Niet alleen jij maar ook mama in de gloria.

Tip: lees ons blog, 'Waarom is een safety razor het beste scheermes voor vrouwen'. Dan weet je voldoende.

Welke scheermesjes zijn het beste voor de gevoelige huid?

Zoals hierboven beschreven kun je voor de gevoelige huid het beste een zo scherp mogelijk scheermesje kiezen. De nadelen van bijvoorbeeld wegwerpcartridges kunnen zijn dat door de meerdere mesjes de huid vaker geraakt wordt. Dus niet door 1 maar 3 tot wel 5 mesjes. Je schraapt dus in die gevallen in 1 haal 3 tot 5 keer over de huid. Daarom raden wij dan ook een safety razor met 1 doubleblade mes te gebruiken. Dat is gewoon het beste scheermes. Voorzien van een Double blade scheermesje met een sterkte van 4 of 5 op de schaal van 1 t/m 5.

Uiteraard kan het per persoon verschillen. Het is min of meer een reis naar scheerperfectie. Waarin je vanzelf met de beste safety razor mesjes of de beste scheermesjes in een shavette tot de beste resultaten komt.

Wat zijn de scherpste scheermesjes?

Laten we er een aantal voor je op een rij zetten:

Feather 81S Double Edge Blades

ASTRA Superior Stainless Double Edge Blades

Perma-Sharp Super Double Edge Blades

KAI Double Edge Blades

Gillette Double Edge Edge Blades

Met dit uitvoerige overzicht hopen we je een eind op weg te helpen een keuze te maken in het kiezen van het beste scheermes, de beste safety razor mesjes of eventueel open barbiersmes. Zoals de meesten van ons is het een ontdekkingsreis naar perfectie. Met zoveel mogelijk te proberen stel je uiteindelijk je beste scheermessen samen. Met de nadruk op scheermessen omdat steeds meer mannen er een collectie op na houden. En dat is niet zo gek als je ziet hoeveel keus en waanzinnige kwaliteiten in scheerinstrumenten en safety razor mesjes er zijn.

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben vernemen we dat graag van je! We’re always here to help you out!

Veel succes & groet!

Je vrienden,

The Alpha Men.