Wat is een Slant Safety Razor?

Wat is een Slant Safety Razor?

Verslaaft raken aan een échte scheerbeurt. Niet lafjes. Neen. Als een Ivanhoe. Of toe aan een next level shave? Naast jouw 'standaard' safety razor something radical? Slanter’ dan maar even naar beneden!

 

Wat is een slant safety razor?

De slant safety razor is afgeleid van de reguliere safety razor. De versie met een rechte gefixeerde scheerkop met eveneens double edge blades inside. Alleen heeft de slant een scheve, getordeerde, kop die overigens ook vast op het frame is gemonteerd en tevens niet verstelbaar is.

De non-adjustable scheerkop beweegt dus niet mee met de scheerbewegingen die je maakt. Door de helling van dit type mes kun je echter wél op een zeer comfortabele manier door het baardhaar snijden in plaats van het te hakken. Met de safety razor voorzien van recht scheervlak scheer je meer over de baardharen waardoor de haartjes iets meer naar binnen worden geduwd.

Op deze manier is het scheerresultaat iets minder glad dan met de slant voorzien van schuin snijvlak. Met de slant voelt het gezicht, na de scheerbeurt, dan ook iets minder ruw aan. Smoother. Dat wel.

De schuine kop van de slant snijdt gemakkelijker, minder agressief, over de baardharen omdat dit systeem minder weerstand ervaart. Vandaar dat dit mes door z’n schuine scheerkop ook iets meer geschikt is voor de stugge volle baardharen en wanneer je juist een gevoelige huid hebt.

Door de getordeerde kop snijdt deze safety razor met iets meer ruimte tussen mes en huid. Het mes duwt hierdoor niet te veel tegen de stoppels waardoor deze baardharen ook minder tegen de huid drukken. Ze worden namelijk direct en vloeiend in een hoek afgesneden. Uiteraard levert dit ook winst op met betrekking tot eventuele irritaties. Die zijn met deze manier van scheren nihil en levert een gladdere comfortabele scheerbeurt op.

 

Hoe werkt een slant safety razor?

Dit type scheermes snijdt, zoals een reguliere safety razor, de baardharen/stoppels niet recht af maar benaderd de haren en huid op een andere manier. Door de schuine scheerkop raakt dit mes de haren in een hoek waardoor er op deze manier minder druk op de haarzakjes wordt uitgeoefend en de stoppels vloeiender worden afgeschoren en niet ‘gehakt’.

Het gaat allemaal wat efficiënter door deze manier van ‘gliding over the skin’. Het mes glijdt diagonaal over de huid en pakt hierdoor in 1 haal ook meer skin (en haartjes) mee.

Door deze eigenschappen is het slant mes ook populair bij mannen met dikke baardharen. Grove stoppels. The ‘cut’ gaat net iets comfortabeler namelijk. Je voelt ook dat je, mede door het gewicht van het mes, minder druk hoeft te zetten wanneer je met de slant safetyrazor van boven naar beneden over de stoppels glijdt. Je merkt direct resultaat.

Door de schuine stand van het mes voel je dat je de haartjes efficiënt weg snijdt zonder dat je enige kracht hoeft te zetten. Door deze manier van scheren is de kans dat je de haarfollikels beschadigd ook vele malen kleiner. Laat de slant gewoon het werk doen.

 

Eigenschappen van een slant safety razor:

  • Doordat een slant safety razor 1 dubbelzijdig mes (blade) heeft, in plaats van de disposables met meerdere mesjes boven elkaar, is de kans kleiner dat je de huid beschadigt. Tijdens een scheerbeurt gaat er namelijk maar 1 mesje over de huid in plaats van 3 of meer. In dat laatste geval is de kans op irritatie, scheerpuistjes of rode uitslag (scheerbrand) namelijk groter. Je huid heeft met meerdere mesjes – tijdens 1 haal - nu eenmaal meer te verduren.
  • Door de schuine plaatsing van het scheermes hoef je minder druk uit te oefenen dan met een reguliere safety razor met een recht geplaatste kop. Hierdoor hebben de haarfollikels simpelweg minder te duchten waardoor een scheerbeurt een relaxte exercitie wordt zonder nare irritaties.
  • Doordat het mes in de slant safety razor, in verband met de schuine positie, makkelijker door de haren snijdt en hierdoor uiterst effectief glijdt heeft dit ook effect op de levensduur van de double edge messen. Die gaan in de regel dan ook wat langer mee dan de mesjes in de reguliere safety razer met rechte scheerkop. Laat staan de disposables…
  • Een slant safety razor leent zich trouwens door zijn vorm ook uitstekend voor het natscheren van de nek.

Hoe scheer je met een slant razor

Het scheren met een Slant safety razor voelt écht anders dan wanneer je met de ‘commerciële’ messen (disposables) in de badkamer staat. Buiten het feit dat het in the end vele malen goedkoper én duurzamer is. Met de slant kun je heel secuur scheren.

Ook om bijvoorbeeld de contouren van jouw zorgvuldig gekweekte baard bij te kunnen werken. Het is ook niet zo vreemd dat juist barbers aanraden om daarom ook met een slant safety razor aan de slag te gaan.

Wanneer je besluit om over te stappen op een Slant Safety Razor hebben wij hier een aantal tips waar je zeker aan moet denken en mee moet nemen in je overwegingen voordat je dit type mes ter hand neemt:

  • Het is handig om te experimenteren met diverse mesjes. Er zijn namelijk veel soorten double edge mesjes met verschillende scherptes en kwaliteiten op de markt; denk hierbij aan merken als Derby, Gillette en Feather. De prestaties kunnen per mes verschillen. Start met 1 type mes met een niet al te grote scherpte (2-3). Schaaf dan hiermee niet alleen over de huid maar ook aan jouw techniek. Wanneer je het gevoel hebt dat je deze aardig beheerst kun je met 3 tot 4 andere type mesjes gaan afwisselen. Variërend in scherpte. Dan kom je er vanzelf achter welk double edge mes jou het beste bevalt.
  • Wanneer je met een slant aan de slag gaat is het ook noodzaak om te gaan experimenteren in welke hoek je het schuine mes op de huid plaatst. Dit heeft ook met de verschillende soorten mesjes te maken. Bij de ene zul je de slant safety razor het frame nét iets rechter -of schuiner- moeten hanteren dan bij de andere. In principe plaats je het mes in een hoek van 30 graden op de huid. Je voelt zelf aan de weerstand of het mes op de meest efficiënte manier over de huid glijdt en door de baardharen snijdt. Ook een agressiever type double edge mes zal effect hebben op welke stand je de slant hanteert.
  • Met een goede slant safety razor hoef je bijna geen druk op de huid te zetten. Dit in tegenstelling tot de lichte commerciële messen met disposable cassettes. Met de slant heb je namelijk een serieus instrument in handen. Door het gewicht van dit scheermes glijdt deze als vanzelf over de baardharen en huid. Het heeft contact met de huid zonder dat je dus kracht hoeft te zetten. Zie het als een scherpe zaag die je ook ‘het werk laat doen’ wanneer je een eiken plank doormidden ‘fietst’. Je beweegt de safety razor dus uiterst gentle over de huid. Doe in het begin sowieso voorzichtig want je hebt met een scherp mes te maken waarmee je voor het eerst op een schuine manier over de huid scheert. Het is écht een andere sensatie dan met de wegwerp systemen. Maar dat voel je vanzelf al snel.

Uiteraard is het ook van belang dat wanneer je met een professioneel scheermes als de slant gaat starten je feitelijk ook moet ‘investeren’ in échte en hoogwaardige scheerzepen. Een preshave en een aftershave op de plank helpen bij een uiterst succesvolle én comfortabele scheerbeurt. En als je eenmaal overgestapt bent op een slant? Wil je nooit meer anders.    

Mocht je toch nog vragen hebben met betrekking tot deze nieuwe manier van ‘bushwacken’ vernemen we dat uiteraard graag van je! Natuurlijk kun je ook nog even in overleg met je barber treden. Dan kan het gewoonweg NIET misgaan.

Sláinte! Zouden ze in Schotland schreeuwen. En dat betekent: gezondheid! Dat gaat ook op voor jouw huid wanneer je het met een écht scheersysteem TLC geeft.

Veel succes met jouw slant safety razor!

Je vrienden, The Alpha Men