Hoe voorkom je de meest gemaakte scheer fouten?

Hoe voorkom je de meest gemaakte scheer fouten?

Stoppels zijn een no go want je hebt een representatieve baan en moet er nu eenmaal gepikt en gedreven uitzien. Tenzij jij een keurig gecoiffeerd baardje hebt staan is scheren meestal een essentieel onderdeel van jouw ochtendregime.

Het scheerresultaat kan regelmatig wél een bloederig slagveld zijn. Je manifesteert jezelf soms onbedoeld tot kwelgeest van de huid. Je weet nu eenmaal niet beter. Maar ingesleten patronen zijn er nu eenmaal om te doorbreken. Je kunt van het scheren namelijk ook een zwoel SPA ritueel maken.

Vele Alpha broeders gingen je voor en weten inmiddels op een welhaast academische manier ‘t mes te hanteren. Dan wordt scheren ineens hét hoogtepuntje van jouw ochtend!

Adequaat instrumentarium & scheerzeep is uiteraard erg belangrijk maar ook: de juiste volgorde! In dit artikel gaan we je helder uitleggen hoe jij zo soepel mogelijk en zonder de huid te beschadigen het scheren tot kunst gaat verheffen en het hierdoor ook echt leuk gaat vinden.

OK Captain Smooth!

Je mist de juiste pre-shave routine

Probeer iets meer tijd te nemen voordat je aan de slag gaat. Dus niet meteen de zeep op de (droge) onverwarmde huid aanbrengen want dat is vragen om een oncomfortabel scheermoment met een hartverscheurende uitkomst.

Om een perfect scheerresultaat te bereiken dien je eerst je gezicht te verwarmen. Dus met warm water het gezicht verwennen voordat je aan de slag gaat. Een hete douche is bijvoorbeeld dé perfecte start om de huid voor te bereiden op een comfortabele scheerbeurt. Een minuut of 3 'da face' met een warme handdoek bedekken is ook excellent. Hot towel treatment. Barber Style! Al vergt dat natuurlijk wel enige voorbereiding.

Op deze manieren kom je goed uit de startblokken want na verwarming van het gezicht openen de poriën zich en zijn de baardharen voelbaar zachter. Dat maakt het veel plezieriger om de stoppeltjes pijnloos en comfortabel te verwijderen. Na het verwarmen is het aanbrengen van een preshave trouwens ook een aanrader om te gebruiken. Dat maakt de huid nog soepeler en ready to go voor een prettig comfortabele shave.

Je huidige scheermesje is niet scherp genoeg

Over het algemeen scheren wij wereldwijd met het kunststoffen scheerapparaat inclusief gekoppelde wegwerpcartridges. De bekende disposables. Niet héél milieuvriendelijk. Deze systemen hebben diverse gadgets aan boord zoals rubberen strips, gegroepeerde mesjes en een light grip.

In de commercials hoog aangeprezen door topsporters. Op zich kun jij je daar ook aardig mee scheren en vele mannen zweren, uit gewoonte, sinds jaar en dag bij deze tools. Al kun je met deze wegwerpmesjes toch ook huidirritatie krijgen omdat haartjes, door de meerdere mesjes in de cartridge, onder de huid kunnen terugschieten en hierdoor je dan de kans loopt op scheerpuistjes, ingegroeide haartjes en zelfs ontstekingen.

Een alternatief is dan de krabber, ook wel safety razer. Je kunt jouw huid, met de juiste techniek, dan (ook) spiegelglad scheren. Zelfde geldt ook voor een open mes die een barber doorgaans gebruikt. Maar daar moet je écht mee om leren gaan want hier zijn geen veiligheidsvoorzieningen bij aangebracht.

Belangrijkste onderdeel: vlijmscherp staal! Zorg er dus altijd voor dat je altijd met een superscherp mes aan de slag gaat. Het voorkomt die pijnlijke bultjes, ingegroeide haartjes en irritatie van de huid. Dat geldt voor de disposables, safety razors en open scheermessen. Dat U het even weet.

Lage kwaliteit scheerproducten

Zoals wij hierboven al aanstipten bereik je een ultieme scheerervaring nu eenmaal niet met lage kwaliteit mesjes of een versleten exemplaar. Je denkt dat je goed in de wedstrijd zit omdat je niet bewust bent van de scherpte van het mes. Dat jij je af en toe open haalt is risico van het vak.

Dat je na een scheerbeurt nog hier en daar een stoppel voelt is part of the game. Tip: investeer in goede messen én wissel op tijd! Dat geldt voor een disposable alsook voor de ouderwetse krabber slash safety razor met double edge mesjes. Deze zijn aanmerkelijk scherper dan disposables maar vergt ook een andere scheertechniek.

Een goede safety razor is in eerste instantie een investering maar die verdien je snel terug met de double edge mesjes. Die zijn namelijk vele maken goedkoper dan de wegwerp cartridges. En je bespaart op de afvalberg. Net zoals de wegwerp exemplaren hebben deze duurzame instrumenten een steeds grotere schare fans.

Ook een wezenlijk onderdeel van een minder succesvolle shave: De standaard bussen met scheerschuim of gel. De spuitbussen die je in de supermarkt koopt bevatten simpelweg te weinig vetten en oliën om een mes comfortabel zijn werk te laten doen.

Je hebt er ook relatief veel van nodig om redelijk beslagen ten ijs te geraken. En wat te denken van het materiaal zelf. Zo’n lege bus moet ook weggegooid. Anno nu eigenlijk niet meer uit te leggen. Er zijn goedkopere en kwalitatief véél hoogwaardiger alternatieven voor zoals de scheerzepen of crèmes die je met een kwast aanbrengt.

Die zijn er in diverse (veganistische) soorten en kwaliteiten. Een kwaliteitsscheerzeep kan in eerste instantie duurder lijken dan de standaard bussen maar je doet er ook vele malen langer mee en dat is uiteindelijk (veel) voordeliger én zoveel beter voor het milieu.

Gehaast scheren

Als er 1 fout gemaakt wordt is het wel in een haastige bui de scheersessie afraffelen. Hierbij loop je niet alleen de kans op wondjes maar is het scheerresultaat meestal niet om over naar huis te schrijven. Zorg dus dat je een paar minuten extra de tijd neemt wanneer je aan de slag gaat met het mes.

Als je meer concentratie aan de dag legt voorkom je wondjes en is het resultaat gewoon veel beter. Het voorkomt ook van die fijne bloedvlekken in de hals van je kostbare overhemden. Daar kom je meestal achter als jouw collega je erop geattendeerd heeft. Nasty! Tip: je kunt natuurlijk ook de avond voordat je naar bed gaat in alle rust kwasten en het mes over de huid laten glijden.

Dan zie je er de volgende dag ook uit om door een ringetje te halen.

Je scheert tegen de haren in

Een manier om geen wondjes, irritatiebultjes en andere onrechtmatige pijnlijke plekken te veroorzaken is om altijd met de haargroei mee te scheren. Dus nooit tegen de haren in. Dan is de kans op wondjes, ontstekingen van de follikels en andere ongemakken namelijk erg groot. Als je op deze manier het mes hanteert voorkom je irritatie, scheerpuistjes, ingegroeide haren of andersoortige beschadigingen aan de huid. Check!

Hoe verzorg je de huid na het scheren

Na het scheren moet je de huid een juiste nabehandeling geven zodat de poriën zich weer sluiten. 1 manier is het spoelen met koud water. Ben je ook meteen écht wakker. Daarnaast is een verkoelende tonic, crème of aftershave dé oplossing. Wij hebben uiteraard hele mooie aftershave balsems waarmee jouw (after) shave een buitengewoon prettige ervaring wordt. SPA like!

 

Safety Razor Starterkit - Goud

Startersets voor een perfecte scheerroutine:

Om keuzestress te besparen hebben wij Alpha's 4 hele mooie safetyrazor sets voor je samengesteld. Voor beginners tot experts. Makkelijker kunnen we het niet maken.

Veel succes met het verfijnen van jouw scheertools én techniek!

 

En garde!

Je vrienden, The Alpha Men.