Perfect scheren: Het gebruik van een Safety Razor

Perfect scheren: Het gebruik van een Safety Razor

Het is alsof hij opnieuw is uitgevonden. Steeds meer mannen gaan weer over op een safety razor of ook wel nat scheren genoemd. Toch bestaat de safety razor al meer dan 100 jaar en is het een item dat je waarschijnlijk herkent uit het badkamerkastje van je opa. Toch komt deze manier van scheren weer helemaal terug en wij moedigen je aan het ook eens te proberen. Het is een heerlijk ochtendritueel en geeft een ongekend glad resultaat zonder irritatie. Ohja, het gaat je ook nog eens geld besparen.   

Een safety razor is een luxe houder waar je een scheermesje in kan plaatsen. Deze mesjes zijn vlijmscherp en makkelijk zelf te vervangen. Het scheerresultaat met de safety razor is perfect glad en vrij van irritatie. Waarom scheren we dan niet allemaal met dit systeem?

In de jaren 60 kwam er een bedrijf genaamd Gillette (misschien heb je er weleens van gehoord) met een nieuw soort scheermes genaamd de cartridge mesjes. Dit zijn de scheermesjes die iedereen vandaag de dag in de supermarkt of drogist ziet liggen. Een houdertje met afneembare krabbetjes die vaak vijf mesjes bevatten. Het scheren kost minder tijd en je kunt makkelijk mesjes vervangen. Klinkt als een goed alternatief maar dat is het toch niet. Gillette heeft er in ieder geval een fortuin mee verdiend.

Scheren met een safety razor

 

Waarom een safety razor gebruiken 

  1. Minder kosten

Ten eerste is het gebruik van een safety razor voordeliger. Het is in het begin een grotere investering omdat de safety razor zelf best veel geld kost. Het zijn de mesjes waar je flink op gaat besparen. De houders van cartridge mesjes zijn goedkoper maar de mesjes die steeds vervangen moeten worden zijn duurder dan de mesjes van een safety razor. In een safety razor gebruik je meestal double edge blades die twee snijkanten hebben waardoor die minder snel weggegooid hoeven te worden. Omgerekend kosten deze mesjes gemiddeld €0,30 per mesje. 

  1. Beter resultaat

Het scheren met een safety razor is ook nog eens veel beter voor je haartjes en je huid. De mesjes van een cartridge snijden de haren niet echt af maar trekken de haartjes kapot. Dat zorgt ervoor dat veel mensen irritatie of ingegroeide haren krijgen na het scheren of zelfs ontstekingen. In een safety razor heb je één mesje dat scherper is en makkelijk over je huid glijdt en daadwerkelijk de haartjes doorsnijdt. Bovendien hoef je minder vaak te scheren doordat je een veel gladder resultaat behaald.

  1. De heerlijke ervaring van het nat scheren

Het scheren met een safety razor ook wel nat scheren genoemd kost iets meer tijd maar is ook een heerlijke ervaring. Het laat je weer even extra man voelen en het is een comfortabel ritueel. Het heerlijke warme opgeklopte schuim dat je met een zachte scheerkwast over je gezicht masseert. Het mes dat moeiteloos over je gezicht glijdt. De warme natte handdoek die je over je gezicht haalt. Het is een feestje voor je gezicht. Je geniet de hele dag nog na van het zachte gladde gevoel. Geef toe dat het er ook nog eens veel stoerder uit ziet.

 

waarom scheren met een safety razor

 

Hoe scheer je met een safety razor

We kunnen ons voorstellen dat je in het begin niet weet hoe je dit aan moet pakken. Daarom leggen we je stap voor stap uit hoe jij het perfecte scheerresultaat kan bereiken. Aan het einde van deze blog geven we je nog advies over het kopen van het juiste scheermateriaal. 

Stap 1: Voordat je begint met scheren is het belangrijk je huid soepel te maken, de haarzakjes zachter en je poriën open te zetten. Dit kan door je gezicht te spoelen met warm water of nog beter een vochtige warme handdoek over je gezicht halen. Zo voorkom je irritaties na het scheren.

 

poriën openen met een warme handdoek

 

Stap 2: Je kunt nu schuim gaan aanbrengen op je gezicht. We adviseren hiervoor een scheerzeep of scheercrème te gebruiken. Deze bevatten minder chemicaliën dan een schuim of gel uit een spuitbus. Je hebt hiervoor een scheerkwast nodig.

Doe je scheerkwast een halve minuut in warm water zodat deze goed het vocht kan opnemen. Haal je scheerkwast eruit en knijp zachtjes in de kwast om het overtollig water eruit te halen. Te veel water zorgt voor slechte schuim. Breng nu de scheerzeep of crème aan op de kwast. Je kunt de kwast in de pot met scheerzeep wrijven of deppen tot er een laagje op de kwast zit. Vervolgens heb je een scheerkom nodig om het schuim te maken. Als je geen scheerkom hebt kun je eerst ook een gewoon kommetje gebruiken.

 

safety razor, scheerkwast en scheerkom

 

Wrijf de kwast in de kom in een rechte lijn heen en weer totdat er een mooi schuim ontstaat. Wrijf net zo lang door tot er geen belletjes meer te zien zijn. Gaan de belletjes niet weg? Dan heb je te veel water in de kwast. Maak liever geen cirkelende beweging in de kom dit kan slecht zijn voor de haartjes van je kwast. De haartjes kunnen dan in elkaar gedraaid worden en los gaan laten.

Stap 3: Masseer nu de kwast heen en weer over je gezicht totdat je gezicht bedekt is met een goede laag schuim. Van onder je kin helemaal tot boven in je wangen.

Stap 4: Het is tijd om te gaan scheren. Zet een bakje met warm water klaar om je safety razor in schoon te schudden. Dit haalt overmatig schuim en achterblijvende haartjes tussen het mesje weg en zorgt voor een optimaal resultaat. 

waarom nat scheren beter is

 

Scheer altijd met de haargroei-richting mee en nooit tegen de haargroei in. Doe je dit wel dan krijg je ingegroeide haartjes. Scheer altijd in een rechte baan. Druk het mes niet tegen je huid maar laat het mes het werk doen. Glij zachtjes langs de huid. Je moet het mes altijd in een bepaalde hoek houden om optimaal te scheren. Om de juiste hoek te vinden kun je eerst het mes met de bovenkant tegen je wang zetten en steeds iets meer draaien totdat je de haartjes hoort en voelt afsnijden. Je hebt dan de juiste hoek gevonden.

Probeer niet te vaak over hetzelfde deel te scheren. Je huid raakt daardoor gestrest. Heb je wel een haartje overgeslagen breng dan opnieuw wat schuim aan en ga er zachtjes weer overheen.

Stap 5: Wanneer je klaar bent met scheren is het belangrijk de poriën te dichten. Dit doe je met koud water. Met alleen koud water kan het lastig zijn de schuim van je gezicht te krijgen dus je kunt ook een koude vochtige handdoek gebruiken. Probeer dan vooral te deppen en niet te wrijven om irritatie te voorkomen.

Optioneel is nog een after shave te gebruiken. Gebruik dan altijd een after shave zonder alcohol. Alcohol droogt de huid uit. Het liefste ook een after shave waar niet veel of zelfs geen parfum in zit. Je kunt natuurlijk ook een aluinsteen gebruiken.

Stap 6: Van het scheren kan je huid gaan trekken of droog gaan aanvoelen. We raden daarom aan altijd een baardbalsem of hydraterende crème aan te brengen. Je gezicht zal nu de rest van de dag heerlijk zacht aanvoelen.  

Geef het scheren met een safety razor de tijd. Het vergt iets meer techniek dan het scheren met een cartridge maar geeft uiteindelijk veel meer plezier. Het zal de eerste keer misschien niet gelijk helemaal goed gaan maar na een paar keer scheren heb je het onder de knie.

 

welke safety razor is het beste

 

Welke safety razor is het beste?

Het moeilijkste is misschien nog de keuze welke safety razor je moet kopen. Er is enorm veel keuze en welke safety razor de beste is scheelt ook zeer per persoon. Met deze safety razor zit je als beginner in ieder geval altijd goed:

 

double edge blades

 

Welke double edge blades kopen?

Je zult zien dat er veel verschillende double edge mesjes te koop zijn. Ze verschillen in sterkte. Om de scherpte te bepalen is er een schaal van 1 tot 5 om aan te geven hoe scherp de mesjes zijn.

Als beginner raden we aan niet te scherp te beginnen. Je huid moet er nog aan wennen. Het hangt natuurlijk ook van de dikte van je huidharen af. Heb je erg dikke en stugge haartjes begin dan eens met een mesje die een scherpte heeft van 4 op schaal van 5. Mocht je dunnere of normale haartjes hebben kun je ook met 3 op schaal van 5 beginnen. Je zult al snel ervaren of je scherper of minder scherp moet gebruiken. De volgende double edge blades zijn erg goed:

Scheerkwast en scheerkom

Scheerkwasten zijn er van verschillende soorten materiaal. Zo heb je scheerkwasten met haren van dassenhaar, varkenshaar en synthetische haren. De dassenharen absorberen het meeste water en zullen over het algemeen het makkelijkste werken. Om te beginnen is een kwast met synthetische haren prima. Tegenwoordig zijn de synthetische haren bijna niet meer te onderscheiden van andere haarsoorten. Enkele goede kwasten zijn:

Voor de scheerkom is het geheel aan jou welke jij het mooiste of handigste vindt. Je kunt in principe iedere soort kom gebruiken. Enkele suggesties zijn:

Welke scheerzeep is het beste

Je kunt kiezen uit een scheerzeep en scheercreme. De zeep is nog hard en de creme is wat zachter. beide doen hetzelfde. Om mee te beginnen is een scheercreme misschien het makkelijkste. Wij raden je de Taylor of Old Bond Street Sandalwood Shaving Cream aan. Deze scheercreme komt bijna in alle toplijsten als één van de beste uit de bus en is voor iedereen geschikt. Het bevat geen parabenen en veroorzaakt geen irritatie. De geur alleen al is onweerstaanbaar. Bekijk hier producten van onze favoriete scheermerken: Muhle, The Goodfellas' Smile, Feather en Merkur.

Lees ook > Scheren met een shavette: Alles wat je moet weten