Wat je kunt doen tegen ingegroeide baardhaar

Wat je kunt doen tegen ingegroeide baardhaar

Ingegroeide haren zijn over het algemeen al enorm vervelend, maar wat nou als het letterlijk in je gezicht zit? Juist, nog een stuk vervelender. Wanneer je ooit eens ingegroeide haren hebt gehad, weet je precies het ongemak wat dit met zich meebrengt. Ingegroeide baardharen voel je als je lacht, praat of je gezicht überhaupt beweegt. Niet fijn, maar het komt veel voor onder alle mannen die zich scheren.

De resultaten van deze ongewenste bultjes kunnen nog een stuk grimmiger worden: zwellingen, ontsteking en zelfs littekens (in je gezicht). Dit wil je uiteraard voorkomen, maar kunnen we er wat aan doen? Nou, gelukkig zijn ze te voorkomen én op een juiste manier te verwijderen. Voor we aan de slag gaan is het van belang om te weten wat ingegroeide haren nou eigenlijk zijn en hoe ze ontstaan.

Hoe ontstaan ingegroeide haren?

Als je het hebt over ingegroeide haren zijn er eigenlijk twee verschillende soorten. Je kunt ze verdelen in ingegroeide haren en razor bumps.

Ingegroeide haren

Bij het scheren staat je huid onder veel spanning. Bij het scheren kan het voorkomen dat er aan de haartjes getrokken wordt, hierdoor ontstaat een ‘schuine punt’. Die schuine punt kan in de wand van het haarzakje gaan prikken waardoor de uitgang geblokkeerd wordt. Het haartje kan zo niet naar buiten en groeit zo door onder het huidoppervlak. De grootste oorzaken van deze ingegroeide haren zijn:

  • Tegen de haargroei in scheren
  • Een bot scheermes gebruiken
  • Te veel dode huidcellen op je huid

Razor bumps

Bij razor bumps groeit het haartje wel naar buiten, maar gaat vervolgens weer terug in de huid. Dit komt vaak voor bij mannen met gekrulde haartjes. Deze soort ingegroeide haren hebben eigenlijk dezelfde oorzaken en oplossingen.

 

scheerbultjes

Zo voorkom je ingegroeide haartjes

Voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig is het voorkomen van ingegroeide haartjes helemaal niet zo moeilijk. Deze veranderingen zullen zelfs je huidconditie sterk verbeteren.

1. Scheer met de haargroeirichting mee

We snappen dat je een glad resultaat wilt, maar tegen de haargroeirichting in scheren verhoogt de kans op ingegroeide haren aanzienlijk. Ook wanneer je met de haargroeirichting mee scheert, kun je nog een heel glad resultaat bereiken. Met een safety razor bijvoorbeeld. Daar straks meer over.

2. Stop met het gebruiken van een bot mesje

Geef toe, ook jij hebt wel eens te vaak met hetzelfde mesje geschoren. Hoe botter het mesje, hoe meer weerstand er ontstaat en hoe meer het mesje gaat trekken aan de huid. Dus een ingegroeide haar zal dan heel snel kunnen ontstaan. Gebruik altijd scherpe scheermesjes. Gebruik je wegwerpmesjes? Gebruik die dan ook maar één keer en werp ze dan weg. We horen dan vaak de reactie dat het zo duur is om zo snel je mesjes te vervangen. Maar is dat wel zo? Misschien moet je dan over gaan op een goedkoper en veel beter alternatief. Dat lees je in ons volgende punt.

3. Scheer met een safety razor

Een safety razor gebruikt slechts één verwisselbaar mesje, dat overigens veel scherper is dan de mesjes uit een wegwerpmesje of cartridge systeem. Het snijdt de haartjes beter door en het resultaat is gladder. De verwisselbare mesjes van een safety razor heten ‘double edge blades’ en zijn vele malen goedkoper dan wegwerpmesjes. De aanschaf van een safety razor is vaak flink wat duurder. Maar het is een eenmalige investering die lang meegaat. Door de besparing op mesjes heb je die investering er vaak binnen 3 maanden al uit. In de lijst met onze top 10 beste safety razors kun je filteren op jouw wensen en prijsklasse. Er zit voor iedereen wel een goede match tussen!

ingegroeide haartjes

 

4. Verwarm je huid voor het scheren

Maak je huid goed warm en vochtig voor het scheren. Je huid en haren worden zachter en je haarzakjes zullen ontspannen. Dit kun je doen door goed te spoelen met warm water onder de douche of een warme natte handdoek 5 minuten op je gezicht te leggen.

5. Niet droog maar nat scheren

Met nat scheren bedoelen we het gebruik van een goede scheerzeep of scheercrème. Geen scheerschuim aangezien die de huid vaak meer uitdrogen dan nodig. Het schuim wat je maakt met een scheerzeep of scheercrème maakt de haren zacht en legt een heerlijke gladde beschermlaag op je huid zodat het mes er soepel overheen kan glijden. Nat scheren is op zichzelf al een genot.

ingegroeide baardhaar

 

6. Gebruik een pre shave

Een preshave is eigenlijk een speciale olie of gel die je aanbrengt voordat je de scheerzeep of scheercrème gebruik. Deze biedt een extra beschermlaag die de huid verzacht, tegen irritatie beschermt en voor een nog gladdere laag zorgt. Zo verklein je nog meer de kans op ingegroeide haren of irritatie in het algemeen. Om het je makkelijker te maken hebben wij alvast een top 10 beste preshaves gemaakt met onze favorieten.

7. Verwijder regelmatig dode huidcellen met een scrub

Ingegroeide haren kunnen ook ontstaan doordat de dode huidcellen de uitgangen van de haarzakjes blokkeren. Gebruik dus eenmaal per week een scrub uit onze top 10 beste gezichtsscrub voor je gezicht om de dode huidcellen te verwijderen. Je krijgt er ook nog eens een prachtig gezicht van.

8. Gebruik een créme speciaal voor ingegroeide haartjes

Als je vaak last hebt van ingegroeide haartjes raden wij je aan om een speciale crème te gebruiken die ingegroeide haartjes, rode bultjes en irritaties voorkomt. Gebruik deze treatments na het scheren en voordat je een dagcrème opbrengt. Wij zijn erg fan van de formules van merken als Malin + Goetz en Anthony.

9. Gebruik een balsem of dagcrème na het scheren

Je wilt je huid zo goed mogelijk verzorgen en hydrateren. Zo wordt je huid gekalmeerd na het scheren en ontstaan er geen irritaties of ontstekingen. Een gehydrateerde huid zal minder snel dergelijke problemen oplopen.

10. Gebruik Aluin

Het kan zijn dat je hier nog nooit van hebt gehoord, maar wij zien deze mineraalsteen wel als de ‘holy grail’ van scheerproducten. Aluin werkt desinfecterend en zal ervoor zorgen dat ingegroeide haren voorkomen worden.

Wat kun je doen tegen ingegroeide haren?

Als je al een ingegroeide haar hebt dan wil je deze natuurlijk verwijderen. Je kunt een ingegroeide haar het beste verwijderen met de volgende manieren.

Maak ze los met een wattenstaafje

Wanneer je zachtjes rondom de ingegroeide haar in de huid knijpt, kun je met een wattenstaafje tegen de haargroeirichting in eroverheen vegen. Vaak komt het haartje dan los.

Verwijder ze met een pincet

Lukt het je niet met een wattenstaafje? Probeer het dan met pincet. Vooral handig bij razor bumps waar een gedeelte van het haar boven je huid te zien is. Pak het haartje en trek het haartje eruit. Ontsmet altijd wel de pincet om ontstekingen te voorkomen. Het komt soms voor dat je het hele haarzakje meetrekt. Ontsmet de huid dus altijd goed na het trekken van het haartje omdat ontstekingen anders makkelijk kunnen ontstaan.

Ga langs bij een specialist

Wij zijn er soms zelf goed in om te denken dat wij alles wel kunnen. Maar als het om je huid gaat wil je niet lopen klooien, helemaal niet als het in je gezicht zit. Mocht je het nou niet zelf aan willen gaan, bel dan even een schoonheidsspecialist of je huisarts. Deze zijn hier gespecialiseerd in en hebben andere apparatuur in huis dan wij hebben. Dan ben je er tenminste van verzekerd dat je geen permanente schade aanbrengt.

Vaarwel ingegroeide haren

Met deze tips zal het te doen moeten zijn! Ingegroeide haartjes zullen verleden tijd zijn en die irritante bultje met koppige haartjes zullen verdwijnen. Mocht je nou toch nog vragen hebben, weet dan dat je altijd contact met ons op kunt nemen. Dan gaan wij jou proberen zo goed mogelijk te helpen, of het nou om scheertechnieken gaat of om producten die je kunnen helpen. That’s what friends are for.

Succes!

Je vrienden, The Alpha Men