Aftershave: de verschillen tussen balsem, lotion en splash

Aftershave: de verschillen tussen balsem, lotion en splash

Je wil graag een aftershave kopen. Terwijl je bezig bent met zoeken, kom je ineens allerlei verschillende termen tegen als ‘aftershave lotion’ of ‘aftershave balsem’. Uh, en nu? Je wil geen gedoe met moeilijke termen maar gewoon een middel die je op kunt doen na het scheren. Wij gaan jou daarbij helpen. 

Alle mannen smeren wel wat op hun gezicht na het scheren. Tenminste, dat hopen we. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Wat is aftershave? Waar is het goed voor, en maakt het wat uit welke je koopt? Laten wij je vertellen dat het best wel veel uitmaakt. We zullen je daarom uitleggen wat de verschillen zijn en welke aftershave je het beste kan kopen.
 

Waarom gebruiken we aftershave?

Handig om te weten voordat je een keuze maakt, is waarom we eigenlijk aftershave op onze huid smeren. Om eerst het grootste misverstand uit de wereld te helpen, een aftershave is niet bedoeld als parfum. Ja aftershaves hebben natuurlijk verschillende geuren maar die vervliegen vrij snel. De concentratie aan geurbestanddelen is nog lager dan in een eau de cologne en daarom niet bepaald geschikt om puur als luchtje te gebruiken.

Wanneer we scheren worden onze poriën geopend. Dit maakt je huid kwetsbaar voor bacteriële infecties. De aftershave is in eerste instantie bedoeld om die poriën onmiddellijk weer te sluiten. Aftershave heeft namelijk een samentrekkend effect op je huid. Ook voor kleine wondjes is een aftershave daarom vaak een uitkomst. Maar we hebben natuurlijk allemaal verschillende soorten huidtypen. Dat is de reden waarom er ook verschillende soorten aftershaves zijn. Ze doen allemaal min of meer iets anders voor je huid.

aftershave kopen

 

Wat is aftershave?

De klassieke aftershave wordt meestal gewoon after shave of splash genoemd. De meesten hebben dan ook geen spray functie. Dit is de klassieke vloeibare aftershave die iedereen kent. Het geurpercentage bij een aftershave is met 2 tot 4% erg laag en deze vervliegt daarom ook redelijk snel.

Vaak bevatten aftershaves wel een bepaald percentage aan alcohol. Dit ontsmet de huid en zorgt ervoor dat de poriën onmiddellijk dicht gaan. Het geeft overigens wel vaak een erg tintelend gevoel op de huid. Niet iedereen houdt daarvan. Wanneer je een gevoelige of erg droge huid hebt zijn deze aftershaves niet echt geschikt voor je. 

Eigenschappen van een aftershave:

 • Hebben een verfrissend en tintelend effect
 • Dunner van substantie dan een lotion of balsem
 • Bevat veel alcohol voor het ontsmettend effect
 • Minste geurpercentage

 

aftershave lotion

 

Wat is aftershave lotion?

De aftershave lotion bevat meer hydraterende bestanddelen dan een balsem. Aftershave lotions bevatten geen tot weinig alcohol, maar vaak meer minerale oliën. Deze zorgen ervoor dat je geen droge huid krijgt na het scheren. Wanneer je dus last hebt van een droge huid kan de aftershave lotion de juiste aftershave voor jou zijn. Aftershave lotion is vaak wat intenser qua geur dan normale aftershaves maar wel net zo vloeibaar als de klassieke aftershave.

Heb je last van acne? Gebruik dan liever geen aftershave lotion vanwege de glycerine die er vaak in zit. Dan is een gewone aftershave of aftershave balsem een betere optie. 

Eigenschappen van aftershave lotion:

 • Bevat weinig tot geen alcohol
 • Hydrateert de huid
 • Heeft vaak een sterkere geur
 • Maakt de huid zacht
 • Net zo vloeibaar als een aftershave

 

aftershave zonder alcohol

 

Wat is aftershave balsem?

Aftershave balsems zijn eigenlijk bedoeld om de huid te verzachten en te hydrateren. Vaak worden hier natuurlijke ingrediënten zoals Aloë Vera en Allantoïne voor gebruikt. Daarnaast maken de essentiële Jojoba, Castor, Ricinus, Kokos en Avocado oliën veelal ook onderdeel van een goede aftershave balm uit. 

Aftershave balm is ideaal voor mannen die last hebben van een gevoelige of droge huid. Ook wanneer je last hebt van irritatie na het scheren of een branderig gevoel is een aftershave balsem de beste oplossing. Vergeleken bij lotions is aftershave balsem nog iets dikker en romiger. Ook hebben ze de meest subtiele geur van alle aftershaves.

Eigenschappen van aftershave balsem:

 • Aftershave balm helpt het beste tegen irritatie en een branderig gevoel na het scheren
 • Lijkt meer op een crème dan op een lotion en splash
 • Bevat geen alcohol
 • Hydrateert en verzorgt de huid het beste
 • Zachte geurtonen 

Wij selecteren de beste aftershaves voor je

Kijk naar je eigen huid en welke bovenstaande eigenschappen het meeste passen bij jouw voorkeur. Heb je een keuze kunnen maken? Dan alleen nog kijken welke producten het beste zijn. Wij hebben voor elke soort aftershave een top 10 samengesteld van producten die wij erg goed vinden.


Wij durven wel hardop te zeggen dat er voor ieder gezicht een perfecte aftershave bestaat. Of dat nou een splash, lotion of balsem is. Mocht je nou toch nog vragen hebben, weet dan dat je gerust contact met ons op kunt nemen. Daar zijn we voor. Je weet ons te vinden!

Good luck!

Je vrienden, The Alpha Men