Open kam vs Gesloten kam: Welke safety razor scheert het beste?

Open kam vs Gesloten kam: Welke safety razor scheert het beste?

De safety razor de open of gesloten kam. Wat is in eerste instantie het verschil tussen deze 2 professionele scheermessen? Een safety razor met een double edge blade zie je het meest in de gesloten kam trim. Over de hele wereld is de safety razor met gesloten kam zo’n beetje de standaard voor de beste en meest comfortabele scheerbeurt.

Overigens bestaat er ook een variant op de safety razor en dat is de slant safety razor. Maar daar lees je alles over in ons artikel ‘Wat is een slant safety razor’.
 

Waarom moet je een safety razor met gesloten kam gebruiken?

Een safety razor met gesloten kam is het scheerinstrument om een comfortabele scheerbeurt te realiseren. Een safety razor gewapend met de beste double edge scheermesjes zijn eigenlijk de meest professionele scheermessen waarmee je dagelijks de stoppels het beste kunt scheren.

Je kunt een scheerbeurt met een safety razor niet vergelijken met een cartridge razor. Dus check onze top 10 met de beste safety razors.  

In tegenstelling tot een safety razor met een open kam biedt de scheerkop met een gesloten kam iets meer bescherming door het gebruik van een recht veiligheidsplaatje die over de lengte van het scheermes doorloopt. Dit plaatje, of staafje, kan plat en glad van vorm zijn of eventueel kleine groeven bevatten.

Het doel van dit design is dat het de huid glad spant net voordat het mes door de haren snijdt. Hierdoor zorgt deze safety razor met gesloten kam voor een echt glad en vlak scheeroppervlak voor het mes. Juist hierdoor vermijd je de kans op scheerwondjes. Heel belangrijk: gebruik altijd goede scheerzeep. Lees maar in ons blog ‘Het verschil tussen scheerzeep, crème, olie, gel & schuim’ waarom.

Er bestaat er ook nog zoiets als een open scheermes. Of een shavette. Dit zijn uiteraard de heavy duty messen voor het scheren waarmee je uitstekend gladde resultaten bereikt. Maar dat vergt wel serieuze techniek. Geen safety ingebouwd! Check maar eens het artikel ‘Scheren met een shavette’.

Waarom moet je een Safety Razor met een open kam gebruiken?

Niks moet natuurlijk maar de safety razor met open kam is ook verfijnd scheergereedschap. Alleen is dit type iets agressiever dan de safety razor met de gesloten kam. Het scheermes met open kam wordt ook vaker door de man met meer scheertechniek gebruikt.

Dit type safety razor is ook zeer geschikt voor het zwaardere type baardhaar. Je moet iets voorzichtiger zijn maar het scheert als een warm mes door de boter. Doordat het double edge blade mesje meer blootligt pakt hij net wat meer huid en baardhaartjes mee.

Ook heb je minder bewegingen over het gezicht nodig om goed glad te scheren. De tanden laten meer scheerzeep toe om de huid goed te smeren en te beschermen. Het mesje staat iets dichter bij de huid namelijk. Minder strijken over de huid zorgt ook voor minder irritatie. De open kamconstructie laat scheerresten, borstelharen en schuim door zonder het mes te verstoppen.

Wat zijn de verschillen tussen een open kam en gesloten kam?

Safety razor met gesloten kam

  • Iets minder techniek nodig
  • Minder kans maakt op scheerwondjes
  • De stap van een cartridge razor naar een safety razor met gesloten kam is kleiner dan naar de safaty razor met open kam

Tip: probeer één van onze gesloten favorieten. Zoals de Henson AL-13 Safety Razor van Henson.

Safety razor met open kam

  • Door het meer openliggende double edge mes scheert dit type instrument iets agressiever
  • Je moet iets meer techniek aan de dag leggen
  • Door het open double-edge mes pakt deze safety razor net wat meer scheerzeep mee waardoor het mes nog soepeler over de baardharen glijdt
  • Perfect voor stugge & zware baardharen
  • De open kamconstructie laat scheerresten, borstelharen en schuim iets makkelijker door zonder het mes te verstoppen.

Tip: probeer één van onze open favorieten. Zoals de Mühle R41 Safety Razor van Mühle.

And the winner is…

In tegenstelling tot de battle tussen de safety razor vs cartridge razor is het lastig om een winnaar aan te wijzen. Het zijn beide namelijk perfecte scheerinstrumenten. De safety razor met gesloten kam is een professioneel scheermes dat met name voor beginners een uitstekend scheer instrument is. De open variant is meer een scheer instrument voor de ervaren scheerpiloot. 
 

Tot slot

Voor beide safety razors geldt dat als je er voor het eerst mee aan de slag gaat je de tijd moet nemen om er goed mee te leren scheren. Dan bereik je met beiden een heel goed resultaat. Check tot slot voor de zekerheid ons artikel 'Welke safety razor past het beste bij jou'. Dan weet je alle ins – en outs met betrekking tot de Safety Razor!

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben vernemen we deze graag van je. Uiteraard hopen we dat we je met bovenstaand nog meer enthousiast gemaakt hebben om met 1 van beide scheerinstrumenten aan de slag te gaan. 

Enjoy!

Je vrienden, The Alpha Men.