Welke safety razor past het beste bij jou?

Welke safety razor past het beste bij jou?

Je hebt eindelijk de keuze gemaakt om over te gaan op het scheren met een safety razor, heel goed! Of je scheert al met een safety razor maar bent niet tevreden met je huidige krabbertje. Dat kan heel goed. De safety razor waarmee je scheert kan namelijk grote invloed op het resultaat hebben. Gelukkig past op elk potje een dekseltje en is er altijd één te vinden die bij jou past.

Elke man is anders. De één heeft weinig baardgroei en grote handen en de ander heeft juist een erg dichte baardgroei, kleine handen en een erg gevoelige huid. Dat zijn belangrijke factoren bij het zoeken naar een safety razor. Daarnaast maakt het ook veel uit of je een beginner of gevorderde bent op het gebied van scheren met een safety razor. Als je je weleens hebt afgevraagd waarom er in godsnaam zoveel soorten safety razors op de markt zijn dan heb je nu het antwoord gevonden.

Om een safety razor te vinden die bij je past zullen we je laten zien welke factoren belangrijk zijn om rekening mee te houden. Een safety razor bestaat uit verschillende onderdelen die per model erg kunnen verschillen.

 

goede safety razor kopen

 

Het verschil tussen een open en gesloten kam

Gesloten kam

De kam van een safety razor is er in open en gesloten variant. De gesloten variant kom je het meest tegen en is voor beginners het meest aan te raden. Aan het uiteinde van de basisplaat zit een doorlopende geleider die het mesje over de huid heen begeleidt. Hierdoor wordt de huid minder blootgesteld aan het mes. De kans om je te snijden wordt hierdoor verkleint. Dat maakt het geschikt voor beginners. Het vereist een minder precieze techniek. Ook mannen met een lichte baardgroei kunnen vaak goed uit de voeten met een gesloten kam.

Open Kam

Bij een safety razor met een open kam is die doorlopende geleider er niet. Hierbij loopt de basisplaat uit in een soort tandjes. Veel mensen ervaren een safety razor met een open kam daardoor als een stuk agressiever. Maar het heeft ook een aantal voordelen. Vooral voor mannen met een zwaardere baardgroei.

Een open kam neemt door de open tanden minder scheerschuim mee tijdens de scheerbewegingen. Hierdoor is er minder weerstand over de huid. Ook blijven er minder haartjes achter in het scheermes waardoor de mesjes beter hun werk kunnen doen.

Een open kam geeft een veel groter deel van het mes bloot aan de huid. Het resultaat zal daardoor nog gladder zijn.

 

Welke safety razor kopen

 

Verstelbare kam

Er zijn ook safety razors die verstelbaar zijn. Zo bepaal je zelf wat de ruimte tussen de scheerkop en het mes is en hoe agressief de safety razor scheert. Voor mannen die niet op regelmatige basis scheren is dit vaak een uitkomst. Voor lichte en korte haren is een minder agressief scheermes nodig. Wanneer de haren wat langer zijn is een open kam meer geschikt. Zo worden haren ook beter naar achteren meegevoerd wat de kans op ingegroeide haren verminderd.

De combinatie is erg belangrijk

Een open kam hoeft niet per definitie heel agressief te zijn. De combinatie met de doube edge blade is hierbij belangrijk. Word er een vlijmscherp mesje gebruikt of juist een wat mildere? Ook staat niet elke open kam even ver open. Bij een te ‘milde’ gesloten kam zou je dus ook een agressievere double edge blade kunnen gebruiken.

Het gewicht van een safety razor

Een belangrijke regel bij het scheren met een safety razor is dat je het mes het werk moet laten doen. Dit is belangrijk voor een goed resultaat zonder irritatie na het scheren. Hierin speelt het gewicht van de safety razor een grote rol. Hoe zwaarder de safety razor is hoe minder je zelf hoeft te doen. Bij een te lichte safety razor zul je zelf meer kracht moeten zetten en is de kans dat je te veel drukt groter. Ook zal de scheerbeweging minder vloeiend verlopen. Uiteindelijk heb je hier zelf ook nog grip op door de positie van het mes in je hand. Hiermee bepaal je namelijk de gewichtsverdeling in het mes. Hier kun je dus mee oefenen.

De lengte van de handgreep

Bij safety razors zit er vaak een verschil in lengte van de handgreep. Heb jij bijvoorbeeld grote handen dan is een langere of dikkere handgreep voor jou misschien makkelijker. Aan de andere kant maakt een kortere handgreep het scheermes juist weer wendbaarder. Dit is vooral bij het tegenscheren makkelijk.

 

safety razor zoeken

 

Schroef- of vlindersluiting

Er zijn eigenlijk twee verschillende sluitingen bij safety razors. Zo is er de vlindersluiting, waarmee je aan het handvat draait en de scheerkop als twee deurtjes opengaat en het mesje geplaatst kan worden. Dit gaat iets sneller dan het verwisselen met schroefsluiting. Het nadeel is dat het bewegende delen bevat en iets kwetsbaarder is. Maar bij zorgvuldig gebruik kan het net zo lang meegaan.

De schroefsluiting kan uit twee of drie delen bestaan. Je draait deze delen letterlijk los van elkaar. Dit kan de greep en topplaat zijn maar ook de greep, kop en topplaat. Het voordeel hiervan is dat het heel goed schoon te maken is en het bijna nooit stuk gaat.

Merken en prijsklassen

De prijzen van safety razors lopen nogal uiteen. Het verschil in die prijzen zit hem vooral in de materiaalkeuze en afwerking. De duurdere safety razors zijn tot in detail afgewerkt met veel precisie. Wij raden aan niet met de duurste safety razors te beginnen maar ook zeker niet de hele goedkope modellen. Er is vaak een goede middenweg in te vinden. Vooral bij de goed aangeschreven merken zoals Merkur, Muhle en Rockwell.

De beste Safety Razors voor jou

Met de bovengenoemde factoren om rekening mee te houden hebben we per criteria de beste en meest geliefde safety razors geselecteerd zodat je de beste keuze voor jezelf kan maken.

Selectie safety razors met gesloten kam

muhle r89 safety razor kopen

Muhle R89

Kwalitatief goede safety razor die goed in de hand ligt en mild genoeg is voor beginners. Ook geschikt voor gevorderden met een lichte baardgroei. Ook verkrijgbaar met een nog langere handgreep.

 

 

beste safety razor kopen

Merkur 34C

Deze safety razor is ongeveer net zo mild als de R89 maar heeft een kortere handgreep wat hem extra wendbaar maakt en perfect voor mannen met kleinere handen. Heeft een erg fijne gewichtsbalans.

 

Selectie safety razors met open kam

safety razor open kam kopen

Muhle R41

Eén van de meest agressieve safety razors. Een goede techniek is vereist voor het scheren met dit model. Perfect voor zeer zware baardgroei en een zo glad mogelijk resultaat.

 

 

welke safety razor kopen?

Merkur 25C

Milder dan de R41 maar een erg fijne safety razor met wat langere tanden. Dit is ideaal om langere baardharen mee te nemen. Dit voorkomt ingegroeide haren en irritatie na het scheren.

Selectie verstelbare safety razors

Scheer je zeer onregelmatig dan is het misschien fijn om zelf in te kunnen stellen hoe agressief het scheermes moet zijn.

 

verstelbare safety razor kopen

Rockwell Razors Model T

Rockwell Razors is nog niet zo bekend als bijvoorbeeld Muhle of Merkur maar maakt ontzettend goede safety razors. Hun Model T is het vlaggenschip en is helemaal naar jouw wens in te stellen. De afwerking is subliem en deze safety razor is dan ook zeer geliefd in de scheercommunity.

 

 

Welke safety razor kopen

Merkur Futur

Deze safety razor heeft zichzelf al lang bewezen en is vaak de uitgekozen safety razor wanneer mensen een verstelbaar scheermes willen.

Goede prijs/kwaliteit verhouding

 

razorock safety razor

RazoRock Sloc Knurled Handle

De missie van RazoRock is om het scheren voor iedereen leuk te kunnen maken. Dat betekent dat het betaalbaar moet zijn. Met deze safety razor is het RazoRock gelukt geweldige kwaliteit te leveren tegen een betaalbare prijs. Perfect voor zowel beginners als gevorderden.