Baardolie en baardbalsem: wat is het verschil?

Baardolie en baardbalsem: wat is het verschil?

Baardolie en baardbalsem. Beide onmisbare verzorging en voeding van de baard. Naast deze 2 producten bestaat er ook nog een harde(re) baardwax variant maar deze laten we in dit artikel buiten beschouwing. Baardolie en baardbalsem zijn niet hetzelfde. Zo is baardolie er puur voor de verzorging van de baardharen en de onderliggende huid. Een goede baardolie houdt de baard gehydrateerd, zacht en mooi glanzend. Het vult na het baard wassen de noodzakelijke vetten en vochtgehalte aan. Baardolie is dus eigenlijk een leave-in conditioner. Gebruik je geen baardolie voor je baard dan zal je ‘m snel afscheren. Zonder baardolie wordt deze namelijk gortdroog en gaat schilferen. Resulterend in een ontzettende jeukbaard. Trouwens, in ons artikel' Wat kun je doen tegen een jeukbaard' lees je hier alles over.

Met een goede baardbalsem voed je de baardharen ook uitstekend echter kun je met die baardbalsem de baard ook lichtelijk stylen en in vorm masseren. Een baard kan simpelweg niet zonder baardolie. Maar naast baardolie is baardbalsem ook een cruciaal product. Helemaal als je over een wat langere baard beschikt. Baardbalsem heeft door zijn ingrediënten ultiem voedende eigenschappen én je kunt je baard hiermee ook prima styling geven. Dat kan met baardolie dan weer niet.

Waar bestaat baardolie uit?

Een goede baardolie bestaat voor ten minste 80% basis oliën en 20% etherische (geur) oliën. Een basis olie wordt gebruikt om alle essentiële oliën of geur oliën te verdunnen. Deze basisoliën zijn plantaardig zoals druivenpitolie, abrikozenpitolie, arganolie, jojobaolie of zoete amandelolie. Deze oliën zijn vetten die zijn samengesteld uit een mengsel van triglyceriden, ook wel vetzuren. Vetzuren die zeer belangrijke voedende en hydraterende effecten op onze huid en baardharen hebben. Er is veel keuze in diverse typen baardolie. Zo zijn er ook vloeibare en dikkere varianten beschikbaar in verschillende samenstellingen en met een verscheidenheid aan ingrediënten en geuren. Check ons artikel 'Hoe gebruik je baardolie' zodat je exact weet hoe je aan de slag kunt!

Waarom is baardolie zo belangrijk voor je baard?

Het is eigenlijk heel simpel. Als je een kamerplant geen water geeft droogt deze uit, wordt dor en gaat dood. Ditzelfde geldt eigenlijk ook voor je baard. Als je denkt dat jij zomaar een baard kunt laten staan zonder er TLC in te investeren gaat het fout. Baardharen zijn niet zoals de haren op je hoofd. Baardharen zijn stug, hard en inflexibel. De haarfollikels/huidzakjes zijn ook nog eens niet bij machte om de baardharen van voldoende vocht en vetten te voorzien. Al helemaal niet als je een lange(re) baard hebt. Dan zijn de haarzakjes snel uitgeput. Net als jouw baardharen. Die worden kurkdroog. De huid irriteert hierdoor ook snel. Schilfers & baardjeuk! Check trouwens ook even onze blog 'Waarom een baardolie gebruiken'. Gaan we er nog dieper op in. Een baard heeft dus perfecte ondersteuning nodig om tot bloei te komen. En te blijven.

De oplossing van een gezonde, zachte en glanzende baard? Het dagelijks gebruiken van een goede baardolie. Een baardolie ondersteund een gezonde baardgroei omdat deze perfect gehydrateerd wordt én tegelijk is voorzien van de noodzakelijke vetten zodat je baard er supergezond uitziet. Naast de benodigde voeding geeft goede baardolie ook een fenomenale geur aan je baard. Van zacht tintelend vanille tot masculiene rum en rook. Reukvrije varianten van baardolie zijn er voor de liefhebbers trouwens ook. Wil je goede baardolie kopen hebben wij een fenomenale collectie baardoliën met hoogwaardige ingrediënten waarmee je de baard tot in de uiterste haarpuntjes verzorgt.

Tip: Gebruik vooral een goede baardolie tijdens de groei van je baard. De eerste 2 maanden zijn namelijk pittig. Er wordt veel van de huid gevraagd en jeugdige baardharen jeuken helaas vaak. Oplossing: Baardolie gebruiken!

Wat is baardbalsem?

Baardbalsem is een baardverzorgingsproduct dat bestaat uit een mix van boters, wax en oliën. Met een goede baardbalsem kun je net als baardolie, je baard perfect voeden en hydrateren. Mits je uiteraard wél besluit om voor zo ambachtelijk mogelijke baardbalsems te kiezen. Er zijn namelijk ook nogal wat chemische baardbalsems op de markt. Niet gebruiken want: met deze artificiële componenten beschadig je de baardharen en de huid alleen maar. Zoals we al schreven kun je met baardolie de baard niet stylen. Daar komt juist een kwalitatief gooede baardbalsem bij om de hoek kijken. Met een baardbalsem kun je baard dus niet alleen uitstekend voeden maar ook enigszins stileren zodat de baard er mooi gevormd uitziet. En dat wil je.

Waar bestaat Baardbalsem uit?

Een baardbalsem is geen vloeibaar elixer zoals baardolie dat wel is. Het heeft meer de substantie van een crème. Met een goede baardbalsem voed je echter, net zoals met baardolie, de baard en de huid. Maar door een mix van diverse butters, waxen en oliën kun je met een goede baardbalsem je baard ook stylen. Uiteraard wordt er net als bij baardolie bij de meeste baardbalsems fenomenale geuren toegevoegd. Goed om te weten is dat de parfums in een baardbalsem over het algemeen langer blijft hangen dan bij de baardolie.

Waarom is baardbalsem zo belangrijk voor je baard?

Net zoals baardolie is baardbalsem een essentieel onderdeel voor de verzorging van je baard. Stel dat je geen baardolie gebruikt dan is goede baardbalsem een must. Helemaal als je baard al wat langer is. Je baardharen kunnen niet zonder de noodzakelijke vetten en hydratatie. De vochthuidhouding van een baard moet nu eenmaal op orde zijn. Baardharen willen nogal eens alle kanten uitgroeien en met baardbalsem kun je juist de baardharen op een comfortabele manier in model masseren. Ben je nog niet zo bekend of wil je eens een ander product proberen hebben we voor jou een top 10 van de beste baardbalsem samengesteld.

Tip: Mocht je last hebben van inconsistente baardgroei of ‘gaten’ in je (relatief korte) baard hebben is het inzetten van een baardbalsem met sheabutter aan boord een aanrader. Hiermee kun je deze plekken namelijk camoufleren. Meer informatie hierover vind je overigens in onze blog, wat kan je doen tegen kale plekken in je baard.

Kun je baardolie en baardbalsem tegelijk gebruiken?

Uiteraard kun je zowel baardolie als baardbalsem gelijktijdig gebruiken. Volgorde is echter wel:

  1. Baard wassen met een goede baardshampoo
  2. Drooggedepte baard inmasseren met een goede baardolie
  3. Na ongeveer 10 minuten kun je de baardbalsem inmasseren.

Baardolie is overigens makkelijker in te brengen dan baardbalsem omdat de laatste een dikkere substantie betreft en je met je handpalmen eerst goed warm dient te wrijven. Enig nadeel kan wel zijn dat je door de mix baardolie/baardbalsem je minder hold in de baard krijgt.

Om het je makkelijk te maken hebben we ook een top 10 beste baardolie en voor je samengesteld. Stuk voor stuk uitmuntende producten om jouw baard de ultieme verzorging te geven die hij nodig heeft. Mocht je overigens nog meer in detail over baar meer willen weten over raden we je aan om ons artikel waarom baardolie te lezen.

Uiteraard hopen we je een eind op weg geholpen te hebben en dat je de verschillen tussen beide producten nu goed voor ogen hebt. Boodschap: van een beginnende tot en met een lange baard kun je niet zonder goede baardolie en/of baardbalsem! Mocht je toch nog vragen hebben verneem we deze graag van je.

Veel succes

Je vrienden, The Alpha Men.