5 dingen die je kunt doen tegen een jeukende baard

5 dingen die je kunt doen tegen een jeukende baard

Een jeukende baard, de meest gehoorde klacht en de grootste struggle van de man die graag z’n kin wil laten verdwijnen. Het is iets waar eigenlijk elke man mee te maken krijgt in het begin. Verzorging van de baard kan dan flink verschil maken. Maar vaak komt rond de winter de jeuk weer terug. Zelfs bij ervaren baarddragers. 

Wat moet je doen als je, zelfs met een goed verzorgde baard, nog steeds last hebt van jeuk? Dit is een vraag die we vooral in de winter regelmatig krijgen. Wanneer de temperaturen dalen heeft de baard en de onderliggende huid het er zwaar mee. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om die vreselijke jeuk te stoppen. We beloven dat er geen scheermes aan te pas komt. Ben je pas net begonnen met het laten groeien van je baard? Lees dan onze blog: Tips om je baard te laten groeien.

baardkam gebruiken

 

1. Was je baard op de juiste manier

Waarschijnlijk was je je baard al. In deze koude tijd heeft je huid meer voeding nodig maar kan ook minder hebben. Je baardharen worden daardoor ook sneller stug. Het is daarom belangrijk dat je je baard altijd met een baardshampoo wast. Nooit met normale zeep. Deze droogt de huid alleen maar verder uit. Een baardshampoo bevat vaak meer natuurlijke ingrediënten en is over het algemeen zachter voor de baard.

Gebruik na het wassen altijd een baardconditioner. Hiermee worden de haren weer zacht en voorzien van de voedingsstoffen die je met het wassen verwijdert. Een zachtere baard is gelijk merkbaar wanneer je last van jeuk hebt. De jeuk zal meteen een stuk minder zijn.

2. Borstel je baard

Dit is misschien wel de meest overgeslagen handeling, je baard borstelen. In de warmere periodes van het jaar kom je daar mee weg, maar in de winter is alleen wassen en voeden niet genoeg. In de winter heeft je huid namelijk meer dode huidcellen. Je huid is constant aan het vernieuwen. Er ontstaan sneller schilfers. Door die dode huidcellen en schilfers kunnen voedingsstoffen minder goed de huid bereiken. Dit resulteert in een stugge baard, droge huid en vooral heel veel jeuk.

Wanneer je de baard gaat borstelen scrub je als het ware de schilfers en dode huidcellen weg. Je zorgt ervoor dat de nieuwe levende huid weer helemaal bereikbaar wordt. Het borstelen van de baard is dus echt cruciaal rond de koude tijd van het jaar.

 

baardolie gebruiken

 

3. Gebruik een baardolie of baard balsem

Nu de dode huidcellen weg zijn kun je een baard olie en/of baard balsem aanbrengen. Je huid kan nu de voedingsstoffen uit deze verzorgingsproducten volledig opnemen. Er zitten geen schilfers en dode huidcellen meer in de weg. Gebruik een baardolie altijd wanneer je baard droog is. Een baardbalsem is ook geschikt om de baard mee te stylen.

4. Koop een baardkam

Nog zo’n onderschat product. Mannen vinden vaak de baardkam overbodig. Net zoals zij ook geen kam voor hun haar gebruiken. Wat zij niet weten is dat de baard kam hier niet alleen de functie heeft het haar te stylen.

De baardolie die jij zojuist in je baard hebt gestopt kan nooit helemaal goed met de handen door de baard worden verdeeld. Een baardkam helpt de oliën goed naar de haren te distribueren. Zo heb je nooit een baard die voor de helft met baard olie is ingesmeerd.

 

baardkam kopen

 

5. Hou je handen thuis

Het is verleidelijk lekker de hele dag met je handen aan je baard te voelen waar je zo trots op bent. Wanneer je last hebt van jeuk kun je hier beter helemaal mee stoppen. Probeer het af te leren. Wanneer je constant met je handen door je baard gaat krijg je niet alleen bacteriën in je baard maar raakt de huid onder de baard ook gestrest. Dit resulteert in meer jeuk. Het is dus beter om je handen zoveel mogelijk proberen thuis te houden.

Met deze tips moet jouw winter pijnloos verlopen, tenzij de jeuk bij jou een heel andere oorzaak heeft. Het borstelen en kammen zouden het grootste verschil moeten maken. Mochten deze tips niet helpen dan kun je ons ook bellen of mailen. Dat wordt erg gebaardeerd.