Waarom je baardshampoo moet gebruiken

Waarom je baardshampoo moet gebruiken

Als je je baard wil laten staan of verder wil laten uitgroeien, kan dat nieuw terrein voor je zijn. Je kunt dan producten voor baardverzorging gebruiken die je baard beter en mooier laten groeien en je gezichtshuid in perfecte conditie houden. Eén van die middeltjes is baardshampoo. Wat doet zo'n shampoo voor je? En wat is het verschil met een normale shampoo? Lees het hier.

Het verschil met een gewone shampoo

Dat je af en toe je baard moet wassen is een feit. Baardjes trekken meer dan ander gezichtshaar etensresten, bacteriën, geurstoffen en allergenen aan. Dat is niet alleen ongezond, maar kan ook voor een vies geurtje (denk ‘natte hond’) zorgen. De grap over ‘je eigen bovenlip ruiken’ wordt dan opeens een serieus ding.

Wassen is dus nodig. Maar behandel je baard niet hetzelfde als je hoofdhaar! De huid op je kin, lippen en wangen heeft een heel andere structuur dan je hoofdhuid. Hij is bijvoorbeeld zachter, kwetsbaarder en produceert minder lichaamseigen, beschermde huidolie. Daardoor droogt het gebied rond je baard veel makkelijker uit.

Omdat normale shampoo gemaakt is om je hoofdhuid te reinigen en te verzorgen, is hij eigenlijk niet goed geschikt voor je baard. Hij droogt bijvoorbeeld je baardharen maar ook de huid rond je mond uit, doordat hij de natuurlijke huidolie wegspoelt, waarna water uit je huid onbeperkt kan verdampen.

Daardoor kan je last van flinke jeuk, rode huid en schilfers krijgen. Je baard prikt meer, je huid is constant geïrriteerd en je zit telkens aan je baard te plukken en te wrijven, wat de problemen nog erger maakt.

 

beste baard shampoo gebruiken

 

Is het echt nodig om een baardshampoo gebruiken?

In het kort: ja. Je zou je eigenlijk altijd een speciale shampoo moeten gebruiken om je baard schoon te maken. Zelfs als je voor de ‘Canadese houthakkers-look’ gaat.

Deze shampoo is gemaakt om de bebaarde huid optimaal te reinigen en hem te verzorgen. In deze shampoo vind je niet de heftige chemicaliën waardoor normale shampoo je stugge hoofdhuid kan reinigen.

In de baardshampoo zitten mildere reinigingsmiddelen die je huid niet beschadigen. Ook bevat het natuurlijke oliën, die zorgen voor een beschermlaagje dat je huid tegen uitdroging beschermt. Ook maken deze oliën de stugge baardharen zachter, soepeler en mooier om te zien.

Goede shampoos bevatten vaak de vitamines A en E, die je huidcellen voeden en zorgen dat je baardhaar tiptop kan groeien.

Hoe vaak moet je een baardshampoo gebruiken?

Net als je hoofdhaar hoef je je baard echt niet elke dag te wassen. Als je dat wel doet verwijder je niet alleen vuil en bacteriën, maar ook weer dat beschermende laagje olie. Een goede vuistregel is dat je elke 2 of 3 dagen je baard een lekkere schoonmaakbeurt kunt geven. Dat hangt ook een beetje van de situatie af:

  • Hoe dik je baard is. Een dikkere baard moet je, ook al klinkt het onlogisch, minder vaak wassen dan een dunnere baard. De huid onder je uitgegroeide baard maakt namelijk nóg minder beschermende huidolie aan, waardoor hij sneller uitdroogt.
  • Wat je levensstijl is. Heel simpel: als jij constant Viking Runs loopt, buiten in de weer bent of veel sport, wordt je baard en je gezichtshuid sneller vies door zweet, stof en ander vuil. Dan is het fijn om je huid en je poriën na je inspanning goed schoon te maken.
  • Wat voor huidtype je hebt. Als je een vette huid hebt, dan is het prima om de haren iets vaker schoon te houden. Als je een droog huidtype hebt, is het een goed idee om je baard minder vaak te wassen, maar wel goed te verzorgen.

 

baard shampoo

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een baardshampoo?

Gebruik dus geen normale shampoo voor je baardverzorging, maar koop een speciale baardshampoo. En kijk eerst of hij de volgende ingrediënten bevat – dit zijn echte aanraders.

  • Natuurlijke oliën beschermen je huid tegen uitdrogen. Jojoba- en arganolie staan bekend als een uitstekende keuze.
  • Vitamines A en E voeden je huid en je haar.
  • Menthol kalmeert je huid en maakt hem soepeler.
  • Rozemarijn stimuleert de haargroei.
  • Aloë Vera brengt je huid tot rust en maakt je baardhaar zachter.
  • Algen-extract reinigt je poriën en voedt je huid.

Je hoeft natuurlijk niet zelf alle research te doen. Wij hebben alvast onze top 3 van beste baardshampoo's voor je klaargezet.

Top 3 Baardshampoo's

Geïnspireerd geraakt? We hebben nog meer interessante items voor je geselecteerd:

Blog: 5 tips voordat je gaat scheren in de winter

Blog: Perfect scheren: het gebruik van een safety razor

Top 10 Aftershave balsems

Top 10 safety razors