Hoe gebruik je baardolie?

Hoe gebruik je baardolie?

Nog niet overtuigd van het gebruik van baardolie, lees dan ons blog: Waarom baardolie gebruiken?

Hoe gebruik je baardolie?

Wanneer je besloten hebt om een baard te laten staan ontkom je er niet aan deze op de juiste manier te verzorgen. Sterker, vertroetelen is eigenlijk een beter werkwoord. De belangrijkste voeding voor jouw baardharen is goede baardolie, een zeer zwaarwegende factor in het onderhoud van je baard. Als je namelijk geen baardolie gebruikt, roep je een hoop onheil over je baard af.

Met name als je baard wat langer is moet deze én de huid gehydrateerd worden. Het juiste elixer hiervoor? Juist, baardolie. Door elke ochtend jouw schone baard met een goede baardolie in te masseren loop je geen kans op uitdroging van de huid en de baardharen. En nog beter: er ontstaat geen jeukbaard.

Alleen al voor een comfortabel en fris gevoel is een goede baardolie dus een must om te gebruiken. Daarnaast zorgt de baardolie dat jouw baard zacht aanvoelt, glanst en er gezond uitziet. Wij hebben onze top 10 met de beste baardolie voor je op een rij gezet waar je, op een goede manier, verslaaft aan raakt.

Echt gebruiken dus, want een gortdroge baard getooid met witte onsmakelijke schilfers waar je de hele tijd in loopt te wroeten van de irritatie is precies wat je niet wilt. En jouw omgeving heeft ook geen zin in al die witte vlokken op het tapijt of vers geolied parket. Daarom nemen we je kort mee hoe je het beste een baardolie kunt gebruiken.

Op welk moment breng je baardolie in?

Baardolie werkt het allerbeste wanneer je dit in een schone baard aanbrengt, het liefst gewassen met de beste baardshampoo. Hiermee verwijder je vuiligheid, overtollig talg en vet uit de baard en van de huid. Wanneer je namelijk een chemische huis-tuin en keuken shampoo gebruikt droogt jouw baard en de huid alleen maar uit. Een baard is een fragiel ding en heeft veel TLC nodig. Wanneer jij je baard gewassen hebt, dep je ‘m voorzichtig droog. Niet woest wrijven en met zo’n harde handdoek de baardharen teisteren. Hier beschadig je namelijk de baard tot in de vezels, dus voorzichtigheid is geboden.

Direct na het droogdeppen is het beste moment om de baardolie voorzichtig in de baard te masseren. De baard is namelijk schoon, de poriën staan open en hierdoor kan de baardolie perfect tot in de vezels van de haren en de huid trekken.

Hoeveel baardolie breng je ongeveer in de baard?

Oefening baard kunst. Het hangt ervan af hoeveel volume je baard heeft: is jouw baard formaatje ‘ZZ TOP’ of heb je een gecultiveerde, relatief korte baard? Als je bij die laatste een handvol olie inbrengt, weet je nu direct dat je ruimschoots fout zit: dan word je getrakteerd op een vette bek. We bieden met de onderstaande tabel enige verduidelijking hoeveel pipet druppeltjes je bij welk type baard het beste kunt inmasseren.

Baardlengte

Hoeveelheid olie

Tot 1 cm

2-3 druppels

1 tot 3 cm

3-4 druppels

3 tot 10 cm

5-6 druppels

10 cm +

6 en meer druppels

Let op, dit zijn richtlijnen en naarmate je zelf met een goede baardolie aan de slag gaat merk je vanzelf hoeveel je exact moet gebruiken. In het begin beter om iets minder in te zetten in plaats van de baard te verdrinken in de baardolie. Het gaat erom dat je bij de juiste hoeveelheid merkt dat de baard zacht en glad aanvoelt, en er vanzelfsprekend ook glanzend en gezond uit ziet. Dát is namelijk de taak van baardolie. Overigens worden de meeste baardoliën met een makkelijk pipetje geleverd zodat je eenvoudig druppelsgewijs het volume kunt doseren.

Met welke frequentie gebruik je baardolie?

In principe gebruik je baardolie elke dag. Het hangt ook een beetje van het seizoen af en hoe je in het leven staat. Lig je in de zomer elke dag in zee of in een chloor bad en je hebt een baard staan, dan is het handig om deze 2 tot 3x per dag een baardolie boost te geven.

Als het vriest, dan is de lucht droog en dat merk je meteen aan je baardharen. Die hebben dan vaak extra zorg en dus voldoende goede baardolie nodig. In het algemeen is 1x per dag baardolie inbrengen de regel. Zo houd je de baardharen plus de huid gevoed zodat je altijd over een zachte, glanzende baard beschikt. En door een goede baardolie te gebruiken hydrateer je niet alleen de baardharen maar ook de huid. Dus: geen jeukbaard!

Hoe kun je het beste baardolie in de baard masseren?

Hier geldt ook weer: als je het een paar keer gedaan hebt kan een kind de was doen. Voor de zekerheid zullen we je toch stapsgewijs uitleggen hoe je baardolie het beste in kunt brengen.

  1. Verspreid de juiste hoeveelheid aan olie in je handen en je vingers door deze heen en weer te wrijven.
  2. Zodra de olie goed over de handen is uitgesmeerd, masseer je deze in de huid en juist ook goed bij de wortels van de baardharen. Het is van belang dat daar de baardolie goed in gemasseerd wordt, want dan heeft de baardolie ook het meest voedende effect.
  3. Masseer daarna de baardolie verder in de baardharen zelf. Je kunt van beneden naar boven strijken zodat de olie alle baardharen raakt. Gebruik ook je vingers die je spreidt en haal deze meerdere malen van onder naar boven door je baard heen. Kneed voorzichtig. Met de vingertoppen breng je voorzichtig ook een olielaagje aan op de snor.
  4. Tot slot is het belangrijk om een baardkam te gebruiken zodat je de baardolie hiermee nog beter door de baardharen kunt verdelen. Wil je trouwens meer weten over het gebruik van een baardkam? Dan raden we je aan het uitvoerige artikel Baardkam vs Baardborstel te lezen.
  5. Met baardolie kun je overigens je baard niet echt stylen. Het is puur voeding om de baard en huid zeer gezond en gehydrateerd te houden.

In ons pagina baardolie gaan we dieper op baardolie in en kun je lezen over alle eigenschappen van dit superbelangrijke en onmisbare elixer. We beantwoorden vragen zoals “wat is baardolie?”, “waar kun je baardolie mee combineren?”, “wat is het verschil tussen dikke en dunne baardolie?”, en “waar bestaat een goede baardolie nu eigenlijk uit?”

Als je eenmaal baardolie geprobeard hebt, weet je dat je niet meer zonder kunt. In onze shop vind je 100+ baardoliën in verschillende groottes en in vele geuren, bestel hier jouw baardolie.

Veel succes!

Je vrienden, The Alpha Men.