Baardkam vs Baardborstel: Welke moet jij gebruiken?

Baardkam vs Baardborstel: Welke moet jij gebruiken?

Een baardkam en een baardborstel zijn 2 verschillende tools voor je baardhaar. Maar wat zijn nu precies de verschillen en welke kun je het beste gebruiken voor jouw baard? Je baard is immers een essentieel onderdeel van je identiteit, dus wil je dat ie’ er altijd op en top uitziet!

Of je nou een volle baard hebt, of als extra accent op je gezicht, je baard speelt een prominente rol in je aanblik. Na het lezen van dit artikel zal jij precies weten wat de verschillen zijn tussen een baardkam en een baardborstel en welke je wanneer moet gebruiken.

Wat is een baardkam?

Zoals het woord al verklapt is een baardkam een kam voor je baardhaar. Baardkammen zijn doorgaans kleiner dan gewone haarkammen en hebben dikkere tanden, die verder uit elkaar staan.

Met een baardkam begeleid je baardharen in de juiste richting en kun je voorzichtig klitten verwijderen. Feitelijk kun je met de baardkam de baard stileren. Ook wordt het aanbrengen van een baardolie een fluitje van een cent als je een baardkam gebruikt.

Wanneer je de kam op een juiste wijze gebruikt zal je de tanden van de baardkam over je huid heen voelen gaan. Dit is uitstekend voor de doorbloeding van de huid en dat is weer goed voor de haarzakjes van je baardharen. Je voelt ‘m al aankomen; een baardkam zorgt voor de groei en het welzijn van jouw baard!

Let er wel op dat je baard minstens 3 maanden de tijd heeft gehad om te groeien. Wanneer je de 3 maanden nog niet hebt aangetikt, kunnen je baardharen nog wat aan de korte kant zijn om deze met de baardkam te verwennen.

Voordelen baardkam

 1. Een baardkam is makkelijk mee te nemen door zijn compacte formaat
 2. Een baardkam is zeer geschikt om baardolie door je baard te verdelen
 3. Een baardkam zorgt voor een goede doorbloeding
 4. Een baardkam is ideaal voor langere baarden
 5. Een baardkam is geweldig om te ontwarren en knopen weg te werken
Top 10 Beste Baarkammen

Wat is een baardborstel?

Een baardborstel is een speciale borstel voor je baard. De haren van een baardborstel staan vele malen dichter op elkaar dan bij een baardkam. Dit is nodig zodat jij zeker weet dat je al jouw baardharen zult bereiken. Door het gebruik van een baardborstel is het verzorgen van je baard just a piece of a cake. Met deze tool kun je dus snel makkelijk je baard verzorgen.

De haren van een baardborstel zijn stug, waardoor de huid onder de baard gestimuleerd wordt. Een baardborstel helpt tegen een jeukende baard en baardroos. Tevens creëert dit instrument meer volume en model in je baard en verwijdert vuil op een vloeiende manier.

Voordelen baardborstel

 1. Een baardborstel helpt tegen jeuk en baardroos
 2. Een baardborstel zorgt voor meer textuur en volume in je baard
 3. Een baardborstel stimuleert de haargroei
 4. Een baardborstel voorkomt het breken van baardharen
 5. Een baardborstel zorgt dat je baardharen minder “wild” worden
Top 10 Beste Baardborstel

 

Wat zijn de verschillen tussen een baardkam en een baardborstel?

Een baardkam en een baardborstel worden gebruik voor twee verschillende doeleinden. Een baardborstel is ervoor gemaakt om je baard zachter te maken, te reinigen en de onderliggende te huid te scrubben.

Een baardborstel heeft een hele andere vorm, wat de styling van je baard moeilijk maakt. Een kam daarentegen bestaat uit een massief stuk met grove tanden. Een kam is dan ook bedoeld om je baard mee te stylen en om klitten uit je baard te verwijderen.

Sommige mannen gebruiken liever een baardborstel, andere mannen gebruiken daarentegen liever een baardkam. Beide baard tools hebben hun voor- en nadelen.

Wanneer een baardkam?

 • Werkt het beste op een baard van minstens 3 maanden
 • Stylen? Gebruik een baardkam
 • Je baardhaar trimmen? Een baardkam kan je hierbij helpen

Wanneer een baardborstel?

 • Een borstel van zwijnen/varkenshaar is ideaal om je baard te conditioneren en te reinigen
 • Gebruik een baardborstel wanneer jouw baard kort is
 • Met een borstel train je jouw baardhaar een bepaalde richting op
 • Een baardborstel werkt perfect als je meer volume in je baard wilt

Welke eigenschappen hebben de verschillende materialen waar baardkammen/baardborstels uit vervaardigd zijn?

Baardkammen zijn verkrijgbaar in diverse materialen zoals; kunstof, metaal, RVS, hout en buffelhoorn. Een ruime keuze dus en elk product heeft zo zijn eigen fanbase. Het is uiteraard aan jou welk type product je het beste bevalt maar kan het geen kwaad om je eerst goed te (her) oriënteren.

Elke compound heeft zijn plus- en minpunten. Het comfort wordt ook bepaald door de verschillende grondstoffen waar de baardkam van geproduceerd is. Invloeden van buitenaf, zoals zonlicht en vocht/water kunnen nadelige effecten op de werking van de diverse materialen hebben. Komen we zo nog even op terug.

Baardkammen van buffelhoorn, peren, sandal of olijvenboomhout zijn veelal hoogwaardige instrumenten om de baard optimaal te verzorgen. Dit gerei, dat geheel uit natuurlijke materialen bestaat, is ook zeer comfortabel in gebruik.

Van oudsher werd de baardkam ook van bot gemaakt. Doordat er anno nu veel duurzame(re) (vegan) materialen beschikbaar zijn en de productie met het gebruik van ‘beenderen’ meer tijd vergt zijn dit de meest kostbare producten in de markt en worden vandaag de dag eigenlijk veel minder verkocht.

Buffelhoorn

Dan de buffelhoorn baardkam. Zeer populair bij de gedreven baard fanaat. De chemische samenstelling en de moleculaire structuur van dit product is gelijk aan die van ons eigen haar en nagels. Hoorn is van nature niet statisch dus de baardkam glijdt mede hierdoor als warme boter door je baard.

Ultiem gereedschap dus om jouw baard veilig en comfortabel in top conditie te houden. Hoorn zal ook niet snel beschadigen of versplinteren waardoor het risico om de baardharen te beschadigen zeer klein is.

Hout

Een baardkam van hout is wat ons betreft, en vele gebruikers, een uitstekend alternatief voor het het hoornen exemplaar. Al is het wel belangrijk om een goede keuze te maken in welk type hout jouw baardinstrument is uitgevoerd. Peren, sandal of olijfbomen hout zijn bijvoorbeeld uitstekende keuzes.

Goedkopere varianten van ‘lawaaibomenhout’ hebben een aanmerkelijk kortere levensduur. De kans bestaat ook dat een mindere (lees: zachtere) kwaliteit houtsoort snel beschadigd waardoor je de kans loopt om jouw baard om zeep te helpen. Aan flarden trekt. Of erger, je huid beschadigd. Met een splinter door de winter. Of bij de eerste hulp...

Kunststof

Als laatste bestaan er dan de kunststoffen en metalen varianten. Simpele plastic exemplaren die handig zijn voor onderweg. Een extra setje voor in het handschoenenkastje of voor in de lederen koffer van jouw vintage motor. Dan kun je ze ‘onderweg’ nog eens kwijt raken. Tijdens Pinkpop. Doet nét even minder pijn als je deze per ongeluk kwijt raakt. In plaats van jouw gekoesterde buffelhoornen variant.

Uiteraard bestaat er ook het smaakvolle Rhodoid. Een vintage kunststof met superieure eigenschappen waarmee je olie, balsem of onze andere baardproducten vloeiend van de kam laat spoelen en hierdoor organisch in jouw baard gemasseerd wordt.

Metaal

Subliem gepolijst RVS is min of meer onverwoestbaar en heb je ook in stijlvolle varianten.

Het Zweedse Mr. Bear Family heeft bijvoorbeeld een kwalitatief tot de verbeelding sprekende collectie waar velen bij zweren. RVS en metaal zijn van een hardere materie en hierdoor moet je wel uitkijken dat je, met name bij de metalen ongepolijste variant, niet te ruw te werk gaat. Kans op beschadiging is dan aanwezig.

Voldoende keus aan divers hoogwaardig gereedschap waar jij, als je eenmaal de juiste keuze gemaakt hebt, jouw baard niet meer zonder kunt.

Let op!

Bij het gebruik van baardkammen vervaardigd uit hoorn en hout moet je wel altijd goed opletten met nattigheid. Wanneer je de baardkam van deze materialen 24/7 in een relatief vochtige badkamer op je planchette bewaard kan dit een negatieve invloed op jouw instrument hebben.

Bij een te hoog vochtigheidsgehalte in deze ruimte kan hout gaan kromtrekken en hoorn kan op een gegeven moment vies gaan ruiken. Goed dus om te weten want als je hier rekening mee houdt verleng je de levensduur van jouw beard gear.

De baardborstel

Dit baardverzorgingsinstrument bestaat meestal uit de kunststoffen en de houten grip.

Ze komen in diverse vormen en designs maar de meerderheid van de mannen vinden de baardborstel in ovale gedaante het meest comfortabel in de hand liggen. En dan het liefst van, bijvoorbeeld, peren of bamboehout.

Het meest belangrijk zijn de borstelharen waarmee jij jouw baard verzorgt en in shape houdt. Je kunt voor de synthetische variant kiezen maar de meest gebruikte zijn de zwijnenharen baardborstels of varkenshaar of een mix hiervan met polyester haren.

Voor wat betreft de levensduur van deze instrumenten geldt ook weer hetzelfde als voor de baardkammen van hout en hoorn: let op dat ze niet in een (te) vochtige badkamer op het planchette H2O staan te consumeren. De lijm van de haren kan op een gegeven moment makkelijk loslaten.

Ook bij synthetische borstels. Hout kan gaan werken waardoor de shape van de borstel veranderd of zelfs vervormd en stuk gaat.

Succes met het testen van jouw favoriete baardgereedschap!

Laten wij eens met je meedenken.

Onze keuze

Morgan’s Baard Borstel Small
De Morgan's Baard Borstel Small is een traditioneel gevormde baardborstel, met het handvat gemaakt van hout. De haren van de borstel zijn van zwijnen haren gecombineerd met synthetische haren. Het maakt je haren perfect schoon en heeft een stimulerend effect op de haargroei. Ook haalt het knopen uit je baard zonder enige moeite.