Waarom elke man op zijn minst één keer zijn baard moet laten groeien

Waarom elke man op zijn minst één keer zijn baard moet laten groeien

Het is je misschien nog niet opgevallen maar baarden zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Je kunt altijd nog als een marinier met super glad zwart geschminkte wangetjes uit een chinook abseilen. Maar maak nu eens tijd voor een kek baardje. En nee het hoeft echt niet Hubeus Hagrid. Want zoals wij het graag zien mag het juist verzorgd. Een verlengstuk van eh… Het prettig ontwikkelde EGO.

Een baard kan je namelijk een meer geprononceerde uitstraling geven. Wat kaalheid kan doen bij mannen als Vin Diesel, Mark Strong of Jason Statham kan chique gecoiffeerde gezichtsbeharing ervoor zorgen dat je nu wel die sales job bij Lamborghini krijgt.

Dames zijn er, over het algemeen, ook niet vies van. Tenminste, als je er geen brokken shoarma met knoflooksaus van afgelopen weekend in hebt laten sudderen. Of dat mevrouw er zomaar ineens een nog niet helemaal opgebrande sigaar uit moet bijten. Terwijl het dekbed nog op de tedere lijfjes moet landen.

baard laten groeien

Hoe kun je het beste jouw baard laten groeien?

Als het goed is groeien jouw baardharen vanzelf. Bij de één gaat het wat harder dan de ander. En op sommige plekken kunnen de baardharen wat sneller aanwassen dan elders op het gezicht. Heeft te maken met:

 • DNA
 • Genen,
 • Kwaliteit van het baardhaar
 • Aanwezige haarzakjes
 • Eventuele beschadigen op of in de huid.

Bovenstaande punten zijn allemaal van belang bij het wel of niet verkrijgen van een volle baard. Of een B Unit met wat gebreken. Maar ook: discipline en geduld. Standvastigheid. Juist wanneer de beginnende baard begint te irriteren. Dat is vaak het moment dat je denkt, wat kan mij het jeuken, het mes schraap ik er weer overheen! Kijk, en zo onderscheiden de echte mannen zich van de Suske’s .

Wil je zo meteen beschikken over een volle baard gaat daar nu eenmaal wat tijd overheen. Gemiddeld zo’n 3 maanden. Maar zwicht niet. Pure Feng Shui maakt zich van je (baard) meester. En onderweg naar jouw nieuwe stoere ‘ik’ kunnen we je wel een handje helpen. Graag zelfs!

 

De eerste 4 weken dat jouw baard groeit

Langzaam maar zeker begint er een heuse schaduw te ontstaan. De stoppels zijn overgegaan in wat langere ruwe haartjes die zich aan de buitenwereld ontvouwen. En meestal ook tot in de hals en richting de nek. Dan is het tijd om het scheermes bij de hand te nemen en vanaf de adamsappel een V te scheren tot (net) onder de kaaklijn.

Met name de haargroei in de hals tot onder aan de oorlellen kunnen gaan irriteren. Daar wil je in principe ook geen baardgroei hebben dus kun je dat gerust wegscheren. Zo markeer je meteen al een strakke lijn.

Het kan zijn dat er op sommige gebieden net even meer haargroei is dan op andere plekken dus die zou je eventueel met een schaartje of een baardtrimmer kunnen bijwerken.

 

Zie je wat kale plekken ontstaan?

Don’t worry. Het is meer uitzondering dan regel dat elke man een volgroeide dikke baard heeft. Als je in het bezit bent van Grieks of Turks bloed bijvoorbeeld. Zuid Europees van snit bent. De mannen uit deze gebieden zijn meestal gezegend met zeer dichtbegroeid gezichtshaar. Maar hebben ook meer werk om het te ouderhouden.

Mocht je wat gaten zien, laat dat dan gewoon gaan. Zodra je steeds meer baard krijgt zullen de omliggende baardharen de wat minderbedeelde gebieden overwoekeren zodat je het straks niet meer ziet. Tenzij je te maken hebt met onrechtmatigheden in de haarzakjes, te weinig haarfollikels hebt of dat je DNA tegenzit.

Dan nog kun je een prima baardje laten staan. Imperfectie kan juist heel aantrekkelijk zijn. Maar staat het je toch tegen? Kijk dan even naar ons artikel "Wat je tegen kale plekken in je baard kan doen"

 

Baardolie voor de beginnende baard? NICE!

Met name in de eerste periode dat jij jouw baard de sporen geeft kan het zijn dat het jeukt of irriteert. Dat heeft vooral te maken met de korte ruwe haartjes die tegen het gezicht kriebelen. Hierdoor ga je er ook steeds vaker aan zitten.

Als je eenmaal begint te krabben stop je er niet meer mee. Wellicht dusdanig gekmakend dat je aan een flukse amputatie denkt. Zo erg is het niet met het trotseren van jouw baby beard. Maar, eerlijk is eerlijk, het kan vervelend zijn.

Wat helpt is goede baardolie. Baardolie helpt namelijk met het hydrateren en verzachten van de baardharen en de onderliggende huid. Niet alleen dat maar het voedt de haren ook subliem. Dus mocht je de olie nog wat te vet vinden, het baardje is immers nog kort, kun je ook een fijne baardbalsem gebruiken.

Uiteraard is een goede baardshampoo ook erg belangrijk. Hiermee reinig je de haren en de huid zodat oneffenheden die problemen kunnen geven wegvloeien. Hieronder een paar uitstekende producten om jouw baard alvast mee te verzorgen:

 

Kun je al een baardkam of borstel gebruiken?

Yep. In principe kun je, wanneer de baard tot volle wasdom is gekomen, al prima met een goede baardborstel aan de slag gaan om jouw trots te verzorgen. Je kunt hierbij kiezen voor een synthetische baardborstel of zwijnenharen baardborstel. Uiteraard kun je ook een trimmer gaan gebruiken. Het hangt er ook een beetje vanaf hoe lang jij jouw baard wilt hebben. Dat hangt ook weer af van het type hoofd dat je hebt. Bij sommige staat een halflange baard beter dan een relatief kort model. Een baard kan jouw hele voorkomen totaal veranderen.

Tip: het beste kun je ook even een afspraak bij jouw barbier maken. Hij kan jou exact vertellen wat voor type baard exact bij de vorm van je hoofd past!

 

Een baard biedt bescherming!

Naast het stijlvolle aspect biedt een baard fenomenale gezichtsbescherming. Zoals het vroeger ook eigenlijk bedoeld was. Nog voor de tijd van de houten gulden was beharing op het gezicht, en over het hele lichaam, een noodzaak om jezelf te beschermen tegen alle elementen van de natuur. Hitte & Kou. Tijgers & Nijlpaarden! Nu zijn we luxepoppetjes en is een baard puur een way of living. Optische verfraaiing. Fur sang.

 

Tips om een goede baardgroei te bevorderen

Een baard is onderdeel van het lichaam. Ons systeem. De haartjes zitten in haarzakjes: follikels. Die hebben geen baat bij een slechte leefstijl. Dit geldt hetzelfde als voor de haren op hoofd. Als je intern de boel niet op orde hebt verlies je sneller alle noodzakelijke haartjes. Hier een paar OPEN DEUREN:

 • Vermijdt stress
 • Matig met alcohol.
 • Sport regelmatig
 • Zorg voor voldoende nachtrust
 • Eet gezond
 • Voeg eventueel extra supplementen toe

Natuurlijk doorsta je deze route en ben je in no time eigenaar van een zorgvuldig gekweekte prachtbaard. Die je nooit meer kwijt wilt. Daarom ook de titel van dit artikel! Je MOET een keer doorzetten om een echte baard te laten ontwikkelen.

Het kan je net wat meer edge geven. Crunch. Punch! Daarnaast kun je jouw aanwinst perfect verzorgen met alle nodige hulpmiddelen die wij voor je klaar hebben staan. Van ambachtelijke baardolie tot en met de beste baardbalsem. Van baardverf tot en met de beste baardborstels en baardkammen.

A fancy beard. It stays on you. Like a tattoo.

Kijk even in onze webshop voor superieure producten die jou door die eerste periode heen helpen. Vergeet niet: velen gingen je voor.