De meest gemaakte fouten die jouw baard beschadigen

De meest gemaakte fouten die jouw baard beschadigen

Als je in het bezit bent van een (masculiene) baard koester je deze to the max. Je betast ‘m met liefde. Je laat je vingers door de haarmassa glijden en knikt goedkeurend de wereld in. Viking like. Je hebt er immers maanden over gedaan om jouw gezichtskunstwerk te laten groeien en te vormen tot een piece of art. Echter kun je onbedoeld jouw zorgvuldig gecoiffeerde beardy tóch (laten) beschadigen. Hier liggen een aantal oorzaken aan ten grondslag zonder dat je wellicht weet dat jouw baard hierdoor schade oploopt.

Over het, ‘er met liefde doorheen strelen’, nog even het volgende: doe dat zo weinig mogelijk. Als je continu door een baard strijkt raakt hij in de stress. Verliest hij essentiële oliën, gaat pluizen en dat put de haren uit. Zie het als jouw wederhelft. Die heeft ook liever niet dat je de hele dag aan mevrouw pulkt. Of trekt. Of wrijft. Of knijpt. Of duwt.

Laten we je daarom behoeden en ervoor zorgdragen dat je al ons advies ter harte neemt. Dit alles ten faveure van jouw trots!

Wat zijn de gevolgen wanneer jij jouw baard niet goed reinigt?

Jouw baard moet je natuurlijk niet verwaarlozen en hij verdient ‘t dan ook om in het juiste tempo gereinigd te worden. Als je een baard niet goed zuivert wordt deze muf en kan gaan meuren. Hij ziet er dan ook ongezond uit. Het ‘zwervers design’. Not good sir.

Thus!

  • Was je baard om de 3 dagen met een natuurlijke hydraterende baardshampoo & baardconditioner
  • Wanneer je onder de douche gaat dus niet elke dag aan de schrob
  • Gebruik een hoogwaardige baardborstel of baardkam. Doe dit een aantal keer per dag om ophopend vuil te verwijderen. Wanneer je met het juiste instrument aan het werk gaat zorg je er ook voor dat je de natuurlijke oliën over de haren verdeeld
  • Masseer zachtjes (elke dag) een excellente baardbalsem of olie in

Tip: Check ons artikel Baardkam vs Baardborstel: welke moet jij gebruiken?

Een baard mag nooit gepromoveerd worden tot etensresten hangar. Kruiden en kleurstoffen zijn namelijk ook van invloed op de gezondheid én de kleuren van de baardharen. Wanneer je bijvoorbeeld roti consumeert heb je, in de meeste gevallen te maken met kerrie. En als je na het eten deze stof niet snel uit jouw baard spoelt verkleurt deze. Daarnaast kunnen kruiden een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de haren. Kruiden bijten! En zo’n arm baardje kan zich niet verdedigen. Een zwijnenharen baardborstel is hierbij ideaal om je baard te conditioneren en te reinigen

Welke impact heeft het weer op jouw baard?

Diverse weertypen hebben wel degelijk effect op de gezondheid en vibrant looks van een baard. In de zomer heeft jouw zorgvuldig verzorgde SIK namelijk veel te leiden onder de felle zonnestralen. In de winter sorteren (extreme) koude en (slag)regens met chemisch residu ook hun kwalijke effecten.

Maar ook de zee en chloor in een zwembad tast de kwaliteit en elasticiteit van de baardharen aan. Daarom altijd een superieure baardolie of arganolie gebruiken om de baardharen én de haarzakjes zo goed mogelijk te voeden. Uiteraard is ook het aanbrengen van een hoogwaardige baardbalsem KEY. Dat beschermt, houdt ‘m vibrant én in de juiste vorm. Daar gaan de baardhaardjes pas van spinnen als een krolse kater.

Maar ook het binnenklimaat:

Van kantoortuinen met een slechtwerkend klimaatsysteem tot en met het werk in een autogarage met alle chemische stoffen die in zo’n omgeving vrijkomen. Al deze componenten hebben een aanslag op jouw baard. Wat dat aangaat heeft jouw gezichtsvacht TLC nodig. Het is namelijk écht een kwetsbaar ding. Laat ‘m niet zomaar aan ‘alles’ blootstellen.

Wat voor shampoo gebruik jij voor jouw baard?

Hier gaat eigenlijk nog meer de regel op als voor het kapsel op het hoofd. De baard (elke dag) wassen met een doodordinaire shampoo is funest. Gebruik hiervoor de speciale voedende baard shampoos die ervoor zorgdragen dat de baard niet uitdroogt en heel zielig als een naar adem snakkende petunia uit elkaar valt. In de huis – tuin en keuken shampoo en zepen zitten in de regel nogal veel chemische en bijtende stoffen die een aanslag vormen op jouw onfortuinlijke baard.

Let op Santa!

Overigens is het ook nog zo dat hoe langer jouw baard is des te minder je ‘m met shampoo moet wassen. Een korte baard ontwikkelt veel sneller de natuurlijke oliën dan de lange variant. De haren hebben dan veel meer tijd nodig om zichzelf te oliën. Maar dat voel je ook vanzelf. Een lange baard te veel wassen maakt ‘m versuft, droog, pluizerig en dor. Let op: Hoe langer de baard des te brozer.

Een baard, net zoals de haren op het hoofd, en de huid floreren wél bij natuurlijke producten met organische bestanddelen en de noodzakelijke oliën. Met deze componenten worden de baardharen én de haarzakjes perfect gevoed én gehydrateerd. Zorg dus dat je altijd gebruik maakt van de juiste producten zodat jouw baard niet uitdroogt, verpietert en ten slotte van ellende uit elkaar valt.

Hoe was en droog jij jouw baard?

Wanneer jij jouw baard gewassen hebt kun je deze het beste droogdeppen. Met een niet te ruwe handdoek de haren op deze manier drogen is het beste voor de baardharen. Als je alleen de lucht gebruikt kan de baard namelijk (te) droog worden. Het is dus van belang dat je hiervoor toch even de tijd neemt. Niet gaan wrijven (gaan de haren stuk!) maar: deppen Johny!

Je kunt natuurlijk ook in de verleiding komen om een föhn te gebruiken maar daarvan gaat je baard hyperventileren. De kans dat je ‘m beschadigd is levensgroot. Een baard heeft nu eenmaal TLC nodig wil hij tot volle wasdom komen. Bloeien zelfs! En met hete lucht blaas je het meeste leven uit de haren.

Uiteraard is het belangrijk dat je na het douchen, en de baard hebt drooggedept een uitstekende baardbalsem in brengt. Daar moet je nooit op bezuinigen. Je hebt namelijk de beste ingrediënten nodig om jouw trots in topconditie te houden. Dat gaat allemaal niet vanzelf.

Volg je een gezond levenspatroon?

Gezond eten en drinken. Goede nachtrust. Deze 3 componenten dragen zeer zeker bij tot een gezonde baardgroei. Een correct uitgebalanceerd dieet doet wonderen. Niet alleen voor de gehele fysieke en mentale gesteldheid maar ook voor de baard(haren).

Met het binnenkrijgen van de juiste voedingstoffen kweek je nu eenmaal gezond haar. Daarvan zoemen de haarfollikels nu eenmaal. Bij een gebrek aan biotine of foliumzuren zal je dat direct terugzien aan de kwaliteit van de haren. Ook op het hoofd. Het voldoende drinken van water is trouwens ook een KEY FACTOR. Hydrateren die handel!

Gebruik een hoogwaardige baardolie of balsem

Zoals we hierboven al schreven is het gebruik van een kwalitatieve baardbalsem én olie uitermate zinvol. Een balsem om de baard gezond, vibrant, glanzend, te voeden én in shape te houden. Met een balsem kun je de baard door de hold juist in dé perfecte vorm brengen.

De beste baardolie heeft een verzorgend karakter en kun je met name het beste in de avond inbrengen. Als een serum. Dit houdt de baard in een puike conditie. Uiteraard hebben wij Alpha’s de meest excellente baardproducten om jouw shine & armour zo fit & rich mogelijk te houden.

Je vrienden, The Alpha Men.