Dit moet je weten over de baardkam

Dit moet je weten over de baardkam

Als jij een baard draagt of mensen kent met een baard, ben je vast bekend geworden met de baard kam. Een kam om je baard mee te kammen, logisch. Toch hebben de meeste mannen geen idee wat nou een baardkam eigenlijk is. De meeste mannen zien gewoon een kam net als iedere andere kam die voor de haren op het hoofd gebruikt wordt. Toch zijn er belangrijke verschillen.

Kijk eens naar baardkammen en je zult pagina’s vol aan keuzes hebben. Vanzelfsprekend ga je gewoon voor eentje die mooi en/of goedkoop is. Wat zou anders een verschil kunnen zijn?

Verschil tussen een normale kam en baardkam

Baardkammen zijn meestal dikker en kleiner dan een normale kam. Dit zorgt voor meer controle tijdens het kammen omdat je baard kleiner en minder dicht is dan het haar op je hoofd. Ook heb je een baardkam vaak meerdere keren per dag nodig en is het handig als je de baardkam in je zak kan steken.

Ook hebben baardkammen bijna altijd meer ruimte tussen de tanden van de kam zitten. Dat komt omdat gezichtshaar vaak dikker en krulleriger is. Door die ruimte tussen de tanden kom je makkelijker door je baard zonder teveel aan de haren te trekken. Wanneer je dan ook nog eens producten als baardwax gebruikt is het stylen met een baardkam een stuk makkelijker.

Verschil tussen een baardkam en baardborstel

Het zou eigenlijk nooit een keuze moeten zijn tussen een baardkam of baard borstel. Ze hebben namelijk beide heel andere doeleinden. Ze zien er natuurlijk compleet anders uit maar doen ook allebei heel andere dingen. Een kam bestaat meestal uit één massief stuk met tanden en een borstel uit een massief stuk met meerdere borstelharen.

Het nut van de baardkam

De baardkam is meer bedoeld om de baard te stylen en de baard vrij te maken van klitten. Het beste te gebruiken wanneer je je baard hebt gewassen. De baardkam is goed te gebruiken om je baard mee te stylen wanneer je net een baardbalsem of baardwax in je baard hebt gesmeerd. Doe dit niet met de baardborstel want het wordt een grote smeerboel. De baardkam kan juist weer heel makkelijk worden schoongemaakt.

Het nut van de baardborstel

Een baardborstel is bedoeld om de baard mee te reinigen, verzachten en de huid onder de baard mee te scrubben. Onzuiverheden in de baard worden verwijderd en de baardharen worden heel zacht. Wanneer je last hebt van roos of droge huid is de baardborstel onmisbaar. Wanneer je gebruik maakt van baardolie of baardbalsem helpt het borstelen ook de olien goed te verspreiden door de baard. Dat geeft een extra verzachtend effect.

Het kiezen van een baardkam

Wanneer je een baardkam wil kopen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kan houden namelijk de grootte en het materiaal.

Grootte

Als je kijkt naar de grootte van een baardkam heb je de normale baardkam die klein is maar net niet klein genoeg om in je zak te stoppen. De pocket-size baardkammen kun je wel in je zak stoppen en kunnen gebruikt worden voor nauwkeurige styling van de baard. Je kunt deze zakformaten ook kopen als een vouwbare baardkam. Dan heb je ook nog de snorrenkam die het kleinste formaat heeft. Deze is niet echt geschikt voor de grotere baarden.

Materiaal

Het materiaal waaruit een baardkam bestaat is eigenlijk het belangrijkste bij het kiezen van een baardkam. Dit heeft namelijk invloed op de haren. De goedkoopste baardkammen van plastic worden op grote schaal met de machine gemaakt. De tanden van deze kammen hebben kleine kartels. Dit kun je met het blote oog niet echt zien maar ze zijn er wel. Elke keer wanneer je je haar baardharen kamt beschadigen die karteltjes de haren. Dit is ook de grootste oorzaak van gespleten haarpunten bij mannen die een baard laten groeien.

Kies je bijvoorbeeld een kam van hout, kunststof of metaal van een goed merk dan mag je verwachten dat deze kartels er niet zijn.

Hout

De houten baardkam is erg populair omdat het er erg stoer uitziet. Ze zijn goedkoper dan kammen van hoorn en metaal maar veroorzaken ook geen gespleten haarpunten. Het nadeel van houten kammen is dat ze moeilijker schoon te maken zijn en ze zijn minder glad waardoor het kammen iets stroever gaat.

Onze keuze voor een houten baardkam

houten baardkam kopen

Bekijk Mr Bear Family Beard Comb

Hoorn

Niet erg diervriendelijk maar hoorn is erg glad en brengt geen schade toe aan je baardharen. Ook is het materiaal erg sterk en kan een leven lang mee gaan. Ze zijn alleen een stuk duurder dan baardkammen van hout en zijn ook niet diervriendelijk. Wij verkopen dan zelf ook alleen imitatie-ivoor.

Onze keuze voor een ivoren baardkam

baardkam van ivoor

Bekijk Taylor of Old Bonstreet Snorkam Ivoor

Celluloseacetaat (kunststof)

Deze kammen lijken op plastic maar hebben geen kartels en zijn dus goed te gebruiken voor de baard. Ze gaan over het algemeen minder lang mee dan een kam van hoorn of metaal maar zijn ook een stuk goedkoper.

Onze keuze voor een baardkam van kunststof

De beste baardkam kopen

Bekijk Captain Fawcett Vouwbare Baard Zakkam

Metaal

Metaal is erg sterk en gaat dus erg lang mee. Ze kunnen voor sommige mannen irritant zijn aangezien het statisch is. Ze zijn ook zeer geschikt om mee te nemen aangezien ze niet kapotgaan. Je kunt er bij wijze van spreken gewoon op gaan zitten. Ze zijn over het algemeen wel wat duurder.

Onze keuze voor een metalen baardkam

baardkam metaal kopen

Bekijk Bossman Baard & Snorkam - Metaal