Aftershave Lotion vs Aftershave Balsem

Aftershave Lotion vs Aftershave Balsem

Wij Alpha mannen zijn niet vies van een wedstrijdje tussen bepaalde producten. Daarnaast zijn we ook altijd zeer content met de feedback die we van je krijgen wanneer onze merken de degens kruizen.

Dit keer zetten we de Aftershave Lotion en de Aftershave Balsem tegenover elkaar. Wat zijn nou eigenlijk de verschillen en overeenkomsten? En welke aftershave is het meest geschikt voor jouw huid? Follow me.
 

Waarom een Aftershave Lotion of Aftershave Balsem?

Er zijn genoeg mannen die zich wel optimaal scheren met de juiste safety razor en de beste scheerzeep maar de nazorg wat minder serieus nemen. Dat komt omdat er nog best veel heren niet op de hoogte zijn van de verkwikkende en verzorgende werking van een aftershave lotion of aftershave balsem.

De geur kan natuurlijk erg prettig zijn maar het doel van een goede after shave lotion of een aftershave balm is juist om de huid perfect te verzorgen nadat je het scheermes heb gehanteerd.

Wanneer we ons scheren gaan de poriën open en hierdoor loop je kans op het ontstaan van bacteriële infecties. Dat is exact de reden waarom we een aftershave balsem of lotion nodig hebben want hiermee ontsmet en kalmeer je de huid.

Wat is Aftershave Balsem?

Een aftershave balsem is een romige ietwat half vaste materie dat lobbiger is dan een aftershave lotion. Dit komt door een combinatie van de diverse bestanddelen in de balsem. Zo tref je in balsems natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera, glycerine en allantoïne aan. De beste aftershave balsem bevat ook vaak een diversiteit aan drager oliën zoals de befaamde jojoba olie. Deze voedende olie ondersteunt, naast het hydrateren van de huid ook bij het produceren van de natuurlijke talg in de huid.

De ricinus- avocado en kokosolie zijn ook regelmatig gebruikte bestanddelen die niet alleen een verzorgende maar juist ook verzachtende werking op de huid hebben.

Wat is Aftershave Lotion?

Een kwalitatieve aftershave lotion is vaak helder en zit qua substantie tussen een aftershave balsem en een aftershave (splash) in. Een aftershave lotion is meestal romig van consistentie maar minder dik dan de balsem variant. Het is iets milder dan een aftershave splash omdat er minder of geen alcohol in gemonteerd zit.

Een goede aftershave lotion bevat meestal de volgende ingrediënten:

 • Glycerine
 • Aluminiumzetmeel
 • Water
 • Myristylpropionaat
 • Alcohol

Een aftershave lotion heeft als doel om je huid na het scheren te desinfecteren, kalmeren, hydrateren en uitdroging tegen te gaan door de poriën te laten sluiten. De aftershave lotion types met alcohol zorgen vaak voor een (behoorlijk) verkwikkende ervaring na het scheren. Het heeft dus een minder verzachtend karakter dan de balsem aftershaves.

Wat zijn de verschillen?

Qua compound hadden we al aangegeven dat een aftershave balsem een dikkere substantie heeft. De lotion variant is een stuk dunner van textuur en bestaat vaak uit andere ingrediënten. Maar laten we de verschillen tussen de twee helder uiteenzetten:

Aftershave Lotion

 • Vloeibaar en helder met een licht romige substantie maar minder lobbig dan een balsem.
 • Vaak voorzien van ontsmettende alcohol waardoor je bij het aanbrengen een tintelend gevoel kunt ervaren.
 • Sterkere geur dan bij de balsem variant.
 • Minder geschikt voor mannen met acne door aanwezige hoeveelheid glycerine.
 • Ontsmet over het algemeen beter dan een balsem variant
 • Aanwezige alcohol kan de huid uitdrogen

Let op: Een aftershave lotion is in de regel milder dan de doorsnee aftershave. 

Aftershave Balsem

 • Lobbiger dan de aftershavelotion
 • Beste geschikt om de huid te kalmeren, branderigheid en scheer-irritatie te verzachten
 • Snelle absorptie, verlicht nog beter en maakt de huid zijdezacht
 • Beter geschikt voor de droge huid en gevoelige huid dan de lotion versie
 • Beter geschikt wanneer er sprake is van acne
 • Subtielere geurbeleving
 • Wanneer alcohol aanwezig is dan meestal in een veel lager percentage dan in een lotion
 • Hydrateert en verzorgd beter dan de lotion
 • Iets minder geschikt voor de vette huid dan de lotion

Hoe gebruik je Aftershave Balsem?

Breng de balsem na het scheren en het droogdeppen van de huid royaal aan op de plekken huid waar het scheermes overheen is gegaan. Wrijf het met de vingers en je handpalmen masserend in totdat het volledig is opgenomen. Je zult zien dat de crème snel in de huid zal trekken en je direct een verzachtend en soepel gevoel ervaart. Erg simpel dus en direct een fijne huidverzorging.
 

Hoe gebruik je Aftershave Lotion?

Na de scheerbeurt en het droogdeppen van je gezicht kun je een paar druppels van de aftershave lotion in je handen gieten en dit uitsmeren over je gezicht. Je kunt het eventueel ook ‘splashen’ als een aftershave

Lotion is meer vloeibaar dan een balsem en trekt dus snel in. Aftershave lotions zijn al vaak ruim van geur voorzien dus is een parfum niet meer nodig.
 

De winnaar?

Het is makkelijker om een winnaar aan te wijzen tussen een cartridge- of een safety razor. Maar met deze producten gaat het om voorkeur én vooral: welk type huid je hebt. Wanneer je namelijk bent uitgerust met een gevoelige en droge huid is het wel makkelijk om een winnaar aan te wijzen. Dat zou dan met gemak de aftershave balsem met natuurlijke ingrediënten, zoals jojoba olie en aloë vera zijn.

Deze variant heeft nu eenmaal meer voedende, hydraterende en verzachtende eigenschappen dan de hoog vloeibare en vaak sterker geparfumeerde aftershave lotion. Deze laatste is ook vaker voorzien van alcohol. Al zijn er inmiddels ook alcohol- en parfumvrije exemplaren op de markt die een verzachtende en voedende werking hebben.

Vind je een aftershave (met alcohol) net too much maar je wilt wel die verkwikkende ervaring na het scheren? Dan is de aftershave lotion jouw matchwinnaar. Mits je huid hier goed op reageert anders sluit je een verbond met de balsem’. Check onze top 10 met de beste aftershave lotion.
 

Conclusie

De aftershave balsem is bijzonder geschikt na het scheren van de gevoelige huid door z’n voedende en kalmerende karakter. Wil je net meer tintelende prik na het scheren dan is een aftershave lotion jouw vriend in de badkamer.

Tip: Om je scheerroutine te perfectioneren en de huid beter voor te bereiden op ’t scheermes raden we je aan om ook een goede pre shave aan je scheerroutine toe te voegen. Dan zorg je dat de huid perfect is voorbereid op het water, de scheerzeep én het mes!

Bel of mail ons als je nog vragen hebt. Dat vinden we érg leuk namelijk!

Succes!

Je vrienden, The Alpha Men.