Skincare Routine: Wanneer gebruik je welk product?

Skincare Routine: Wanneer gebruik je welk product?

Het kan maar zo zijn dat je inmiddels een rijk assortiment met hoogwaardige huidverzorgingsproducten ‘op de plank’ hebt staan. Aangetrokken door de positieve effecten die de diverse ingrediënten met zich meebrengen denk je dat jij jouw gezichtshuid hiermee optimaal in conditie houdt. Maar: neem je wel de juiste volgorde in acht? Timing is everything. Maar ook weten wát je aanbrengt. Gebruik je niet te veel producten (tegelijk) en gaan ze elkaar juist niet tegenwerken.

Daarom hebben wij bedacht om een basic en een advanced routine voor jou uiteen te zetten. Zodat je precies weet hoe jij het beste met jouw gezichtshuid om kunt gaan en het kan laten sprankelen. Ben je al een pro en hanteer je de basis skincare routine hieronder al een tijdje kun je meteen door skippen naar de Advanced Skin Routine, Easy does it!

Precies de juiste stappen en met welke producten je de beste resultaten bereikt.
 

BASIC SKINCARE ROUTINE (Met Grown Alchemist!)

GROWN ALCHEMIST Gentle Gel Facial Cleanser

Stap 1: Gezichtsreiniger

De eerste stap die je s ’ochtends zet is het reinigen van je gezicht. Da’s een essentieel onderdeel van je skincare regime. Met een goede cleanser verwijder je namelijk alle talg, dode huidcellen en vuil van je gezicht. In de avond voordat je naar bed gaat doe je dat uiteraard ook. Je gezicht wassen met enkel water is niet voldoende. Water lost vet deeltjes niet op met als gevolg dat je talgklieren verstopt raken. Daarnaast kunnen de werkzame stoffen in een toner of moisturizer ook beter doordringen in een gereinigde huid.

Wij raden jou dus aan om te investeren in een goede cleanser. Eentje die perfect bij jouw huid past. Het moet in ieder geval een milde cleanser zijn die ervoor zorgt dat de huid niet uitdroogt of geïrriteerd raakt. Met een uitstekende gezichtsreiniger voorkom je verstopte poriën, een bleke doffe huid én puistjes.

GROWN ALCHEMIST Balancing Toner

Stap 2: Toner

De tweede stap naar een gezonde huid is een goede toner. Een goede milde hydraterende toner helpt een geïrriteerde huid te kalmeren en te beschermen. Het gebruik van een toner versterkt ook de huidbarrière en zorgt voor een gezonde vochtbalans in je huid. Daarnaast versterkt het ook de werkzame stoffen van andere huidverzorgingsproducten, zie het als een vloeibare primer die je huid voorbereid op de rest van je skincare regime.

GROWN ALCHEMIST Hydra-Repair Day Cream

Stap 3: Gezichtscrème

De laatste stap in een basic skincare regime is het aanbrengen van een gezichtscrème. Breng een vochtinbrengende crème (moisturizer) altijd zo snel mogelijk aan nadat je een toner hebt gebruikt. Veel werkzame ingrediënten in een crème trekken namelijk makkelijker in bij een vochtige huid. Door je gezichtscrème dus direct na het gebruik van een toner aan te brengen zorg je ervoor dat zowel vocht als de actieve ingrediënten van de toner als het ware ingesloten worden in de huid.

Gebruik in je skincare regime dus altijd eerst een hydraterend product (in dit geval een toner) en daarna een vochtinbrengende crème. Hydratie levert namelijk vocht aan je huid, en vochtinbrengende crèmes sluiten dit in.

Ons advies is om voor een gezichtscrème te kiezen met SPF, zodat je beschermd bent tegen huidschade door de zon (de grootste veroorzaker van huidveroudering). Of nog beter, gebruik na je crème een zonnebrand met een SPF van 30 of hoger. Niet alleen in de zomer, ook in de winter is er nog genoeg Uv-straling aanwezig.

Tip: Mocht je nou een erg vette huid hebben, dan kan een dagcrème overbodig zijn. In dat geval is een toner een prima alternatief voor een crème. Pas wel op dat je huid niet uitdroogt, een vette huid heeft de neiging te barsten.
 

ADVANCED SKINCARE ROUTINE (Met Medik8!)

Hierboven hebben we de basisstappen aangegeven hoe je op een relatief snelle manier jouw gezichtshuid in prima conditie kunt krijgen en houden. Uiteraard kun je hierin een paar stappen verder gaan. Het kan namelijk altijd next level. Mocht je daar inmiddels aan toe zijn geven we je nu in 7 stappen aan om de huid in excellente conditie te krijgen én te houden.

Medik8 Surface Radiance Cleanse

Stap 1: Gezichtsreiniger

De eerste stap die je s ’ochtends zet is het reinigen van je gezicht. Da’s een essentieel onderdeel van je skincare regime. Met een goede cleanser verwijder je namelijk alle talg, dode huidcellen en schmutz van je gezicht. In de avond voordat je naar bed gaat doe je dat uiteraard ook. Je gezicht wassen met alleen water is niet voldoende. Het wassen van het gezicht met water en zeep zorgt er trouwens voor dat je huid uitdroogt. Water lost ook geen vetdeeltjes op met als gevolg dat je talgklieren verstopt raken. Daarnaast kunnen de werkzame stoffen van de andere producten in je skincare routine ook beter doordringen in een gereinigde huid.

Wij raden jou dus aan om te investeren in een goede cleanser. Eentje die perfect bij jouw huid past. Het moet in ieder geval een milde cleanser zijn die ervoor zorgt dat de huid niet uitdroogt of geïrriteerd raakt. Met een uitstekende gezichtsreiniger voorkom je verstopte poriën, een bleke doffe huid én puistjes.

Medik8 Pore Refining Scrub

Stap 2: Scrub/Exfoliator

Een stap verder in het reinigen van je gezicht is het exfoliëren of scrubben van de huid. Nadat een cleanser je huid heeft ontdaan van vuil, kun je een exfoliant gebruiken om de bovenste laag van je dode huidcellen te verwijderen. Dit zorgt er namelijk voor dat je de huidcellen stimuleert om zich sneller te vernieuwen en je huid dus egaler, zachter en stralender wordt. Littekens en oneffenheden zullen hierdoor ook sneller vervagen. Doe dit trouwens niet vaker dan 1 tot 2 keer per week, tenzij het op de verpakking staat aangegeven dat het zo mild is dat het geschikt is voor dagelijks gebruik. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je huid beschadigt raakt.

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen scrubben en exfoliëren?

 • Scrubben is fysisch. Met voelbare korreltjes schuur je op een vrij robuuste wijze de dode huidcellen weg.
 • Exfoliëren is chemisch. In plaats van dode huidcellen er letterlijk af te schuren, week je met ingrediënten als fruitzuren, glycolzuur of salicylzuur de dode huidcellen los.

Het resultaat is hetzelfde, alleen de werking verschilt. Het is dus maar net waar jij de voorkeur aan geeft en wat voor je huid het prettigst werkt. Let wel op dat als je scrubt, je dit voorzichtig doet. Als je te grof scrubt kan de huidbarrière namelijk aangetast worden.    

Let op: Mocht je een exfoliator gebruikt hebben is het niet raadzaam om daarna een serum in te zetten die glycolzuur of salicylzuur bevat. Die zuren zitten namelijk al in de chemische peeling waardoor de huid 2x achter elkaar eenzelfde behandeling ondergaat. Je loopt dan grote kans om je huid te beschadigen. Ons advies is dan ook: “Work smarter, not harder”.   

 

Medik8 Press & Glow

Stap 3: Toner

Na je de dode huidcellen van je huid hebt verwijderd is een toner de volgende stap naar een gezonde huid. Een goede milde hydraterende toner helpt namelijk een geïrriteerde huid te kalmeren en te beschermen. Het gebruik van een toner versterkt ook de huidbarrière en zorgt voor een gezonde vochtbalans in de huid. Daarnaast versterkt het ook de werkzame stoffen van andere huidverzorgingsproducten, zie het als een vloeibare primer die je huid voorbereid op de rest van je skincare regime.

Medik8 C-Tetra

Stap 4: Serum

Zie het aanbrengen van een serum als een extra hulpmiddel die je kan inzetten om een specifiek huidprobleem aan te pakken. Hierbij kun je denken aan het tegengaan van huidveroudering, pigmentvlekken, hydrateren van een droge huid of het behandelen van onzuiverheden. Het is dus belangrijk dat je een serum kiest die bij jouw specifieke huidprobleem past.

 • Huidveroudering, rimpels en fijne lijntjes: Vitamine A (retinol), vitamine E, hyaluronzuur, peptides
 • Hyperpigmentatie: Thiamidol, vitamine C, azelaïnezuur, vitamine B3 (niacinamide), alpha arbutin
  Acne: Salicylzuur (BHA), vitamine B3 (niacinamide), glycolzuur (AHA), azelaïnezuur, vitamine A (retinol)
 • Droge huid: Hyaluronzuur, ceramiden
 • Doffe huid: Vitamine C, vitamine A (retinol), glycolzuur (AHA)
 • Gevoelige huid: Vitamine B3, C en E, Salicylzuur (BHA), glycolzuur (AHA)
 • Vette huid: Vitamine B3 (niacinamide), vitamine C, zoethoutwortelextract (glycyrrhizia glabra), hyaluronzuur 

Medik8 Advanced Day Total Protect

Stap 5: Gezichtscrème

Een perfecte vervolgstap na een serum is het aanbrengen van een hoogwaardige gezichtscrème. Het voordeel van een hoge kwaliteit gezichtscrème is dat je de vochtbalans van de huid op peil houdt. Het werkt voedend en houdt de huid gezond.

Ons advies is om voor een gezichtscrème te kiezen met SPF, zodat je beschermd bent tegen huidschade door de zon (de grootste veroorzaker van huidveroudering). Of nog beter, gebruik na je crème een zonnebrand met een SPF van 30 of hoger. Niet alleen in de zomer, ook in de winter is er nog genoeg Uv-straling aanwezig.

Tip: Vooral bij een droge huid is het aan te raden om een verzorgende en vochtinbrengende nachtcrème in te zetten. Deze crème kan dan de hele nacht in kan trekken en zo je huid extra voeden en hydrateren.

Medik8 Illuminating Eye Balm

Stap 6: Oogcrème

Het is van belang om de huid onder de ogen niet te vergeten. Dit fragiele gebied is namelijk zeer gevoelig. Hier beginnen de tekenen van huidveroudering dan ook als eerste op te vallen. Daarom bevelen we je aan om ook hier een hoogwaardige crème of gel aan te brengen.

Een goede oogcrème voedt en hydrateert niet alleen, ook verbetert deze de elasticiteit van de huid en bestrijdt het fijne lijntjes, donkere kringen en wallen onder de ogen. Hoe eerder je begint met het verzorgen van de plekken rondom je ogen, des te kleiner de kans is op donkere kringen, opgeblazen wallen en opvallende lijntjes. Voor het beste resultaat gebruik je een oogcrème overdag én voordat je gaat slapen aanbrengen.

Let op: Wanneer je een speciaal serum of crème voor onder de ogen gebruikt zorg er dan wel voor dat je dit gebied niet eerst met een gezichtscrème hebt ingesmeerd. Dat is dubbelop en heeft invloed op het voedende effect.

Work Smarter. Not Harder

Zorg ervoor dat je niet producten met dezelfde ingrediënten dubbelop gaat gebruiken, dat heeft namelijk niet zo heel veel zin en kan zelfs schadelijk zijn voor je huid. Lees dus altijd wat voor bestanddelen er in welke producten aanwezig zijn. Gebruik bijvoorbeeld geen serum met zuren als glycolic of salicylic als je net je gezicht uitgebreid gescrubd hebt met een exfoliator die exact dezelfde ingrediënten bevatten. 

Vermijd ook verkeerde combinaties. Vooral bij vitamine C gaat het vaak mis. Producten met Vitamine C moet je namelijk liever niet combineren met vitamine A (retinol) en andere zuren (hyaluronzuur kan daarentegen geen kwaad). Daarom adviseren wij dan ook producten die vitamine C bevatten 's ochtends te gebruiken en skincare producten met andere actieve ingrediënten 's avonds voordat je naar bed gaat.

Het is sowieso ook beter om vochtinbrengende producten 's avonds te gebruiken, omdat je huid dan de kans krijgt om een moisturizer ook echt goed op te nemen. Vooral mannen met een droge huid doen zich er daarom goed aan om een goede nachtcrème te gebruiken. 

Zie jij nou water branden bij het lezen van sommige lastige termen in dit artikel? Lees dan eens ons Grote Skincare Woordenboek. Hier leggen we alle huidverzorging termen (die jij als man zou moeten weten) uitgebreid voor je uit. Mocht je aan de hand van dit artikel alsnog vragen hebben vernemen wij deze uiteraard graag van je! Dan helpen we je hiermee gerust verder.

Veel succes!

Je vrienden, The Alpha Men.