Wil jij als man een beetje thuis raken in de wereld van gezichtshuidverzorging is het van belang dat je op de hoogte bent van al die high tech termen op de verpakkingen. Er zijn namelijk nogal wat ingrediënten in de diverse huid – en haarverzorgingsproducten actief.
En het kan maar zo dat jij iets op je huid smeert waardoor jij altijd al die uitslag kreeg. Zonder dat je dat wist. Niet dat we je gaan laten studeren voor dermatoloog hoor. Nope. Maar als je weet wat al die (bizarre) termen inhouden ben je tenminste op de hoogte wat je wel of beter, niet aan kunt schaffen.
Laten wij de meest voorkomende bestanddelen, mixtures en krachtige componenten eens met je delen én uitleggen waar ze voor staan. Want alleen dan kun je zien wat eventueel wel en niet goed voor jouw huid is.
Actieve ingrediënten
Dit zijn de hoofdbestanddelen die in een huidverzorgingsproduct aanwezig zijn. Uiteraard moeten al deze hoofd componenten altijd op de verpakking van de fles, flacon of tube vermeld worden.
AHA’s
In veel huidverzorgingsproducten worden diverse zuren gebruikt. Bijvoorbeeld Alfahydroxyzuren. Mocht het je überhaupt opvallen zeggen deze zuren je waarschijnlijk niets. Terwijl je 't waarschijnlijk al jaren op het tere huidje smeert. Maar, wát doen ze precies voor je skin: AHA’s worden al sinds jaar en dag voor verschillende doeleinden gebruikt.
Zelfs door dermatologen. Deze componenten helpen de huid te verstevigen en elastischer te maken waardoor veroudering zo wordt tegengegaan. Het ondersteunt de huidcellen dus met het vernieuwen ervan zodat de skin er frisser en jonger uit blijft zien.
Pas echter wel op met een gevoelige huid. Het kan zijn dat er in een bepaald product een hoger volume anti-aging (Alfahydroxyzuren) is toegevoegd en dat kan voor sommige gevoelige huidtypes irritatie geven.
Aminozuren
Aminozuren bestaan uit eiwitten en vormen opslag stations en zijn transporteurs van diverse soorten voedingstoffen zoals:
- Mineralen
- Vetten
- Vitaminen
- Koolhydraten
- Water
- Eiwitten
Aminozuren zijn dus hyperbelangrijk voor de stofwisseling van het menselijk lichaam. Naast bovenstaande eigenschappen en bij voldoende aanwezigheid van deze stoffen bieden ze ook bescherming tegen haaruitval. Aminozuren zijn ook van levensbelang om je lichaam te wapenen tegen ziektes als diabetes en artrose.
Mocht het zo zijn dat je lastig in slaap kunt vallen is de kans aanwezig dat je te weinig aminozuren in je lichaam hebt. Hoewel je het wellicht niet zou verwachten hebben aminozuren ook een positief effect op erectieproblemen. Als laatste zijn een juist aantal squadrons aminozuren in jouw lichaam ook in staat je te tegen een te hoog cholesterol te beschermen. Onmisbaar in het lichaam dus!
Handig: Aminozuren komen vooral in melkproducten, eieren, zalm, kip, rundvlees en in de plantaardige soja voor. Vegetariërs en veganisten dienen dus daarom wel op te letten dat ze op een andere manier voldoende aminozuren binnenkrijgen.
Anti-Aging
Deze 2 woorden zeggen het eigenlijk al: het verouderingsproces stoppen. Een proces waar je ook als man niet omheen kunt. Je wordt ouder en daarmee jouw huid ook. En dat willen we maar wat graag een halt toeroepen. Althans, zo lang mogelijk! Anti-aging kun je op meerdere manieren tegengaan. Rimpels, kraaienpoten, oneffenheden in het gezicht, kleurveranderingen en bijvoorbeeld vlekken in het gezicht willen we vermijden. Draconisch: Chirurgische ingrepen. Maar ook Botox injecties zijn inmiddels niet meer weg te denken. De zon is ook een hoofdschuldige van het verouderen van de huid.
Uiteraard zijn er ook een enorme hoeveelheid aan producten beschikbaar die de huid wel, of niet kunnen ondersteunen bij het verouderingsproces.
Wat zijn de eerste tekenen:
- Er ontstaan lijntjes en rimpels
- De huid verliest de noodzakelijke vetten
- De botstructuur neemt af
- De huid gaat steeds meer ‘hangen’
Antioxidanten
Deze stoffen gaan vrije radicalen tegen. Wanneer de huid oxideert wil dat eigenlijk zeggen dat de huid in snel tempo veroudert. Vitamines A, C & E zijn voorbeelden van bekende antioxidanten. Uiteraard vind je deze ook terug in voeding. Voor significante ondersteuning van binnenuit. Gelukkig zijn er steeds meer goede huidverzorgingsproducten die deze vitamines bevatten zodat je hier de huid direct mee aan kunt pakken.
Een aantal belangrijke antioxidanten om in te nemen:
- Gemberthee
- Spinazie, tomaten
- Aardbeien, bosbessen, goji bessen, frambozen
- Pure chocolate – Jay!
Bakuchiol
Waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Bakuchiol is een zeer bijzonder goedje dat door de heilzame componenten aan boord inmiddels veel in anti-aging producten wordt toegevoegd. Het bestanddeel is afkomstig uit de zaden en de bladeren van een plant. De Babchi. Het natuurproduct heeft een aantal fijne werkzame stoffen want het heeft het zo goed als dezelfde werking als retinol (vitamine A – houdt de huid elastisch). Verder is het een antioxidant en heeft het een antibacteriële werking.
BHA’s
Ongetwijfeld wel eens van gehoord. BHA is een zuur. Ook wel salicyzuur. Beta Hydroxy Acid.
Met crèmes of lotions waar BHA aan is toegevoegd wordt over het algemeen de huid gescrubd. Ook wel exfoliëren. Hiermee scrub je dus de dode toplaag (huidcellen) van de huid waarmee je je skin dus diep kunt reinigen. Uiteraard neem je tijdens zo’n scrub sessie bijna alle oneffenheden mee. Overigens is het niet aan te raden om in hartje zomer te veel te scrubben met BHA’s. Hiermee kun je de door de zon geteisterde huid te veel beschadigen.
Biotine
Biotine is feitelijk een vitamine B. B8 welteverstaan. Deze in wateroplosbare vitamine is zeer goed voor de huid, nagels en haren. Een essentieel micro nutriënt wat erg goed is voor de ondersteuning van de haren, huid en nagels. Zelf maken we geen biotine aan. Dat doen echter wel de bacteriën in je lichaam. Biotine komt voor in diverse groenten, noten, granen (volkoren), eieren en lever. Wanneer je een tekort aan biotine hebt kun je dat onder meer merken aan huiduitslag, nagels die brozer worden en een verminderde weerstand.
Dermatologisch getest
Dermatologisch getest wil zeggen dat het product door een bepaalde groep mensen is getest voordat het op de markt is gebracht. Het zegt alleen niks over de grootte en samenstelling van de groep en ook over de resultaten van de test. Het zou dus maar zo kunnen dat het product maar door een paar mensen is getest, alleen door mensen met een makkelijke huid en het kan ook maar zo dat deze testpersonen helemaal niet tevreden waren over de producten.
Misschien heeft de testgroep wel enorme irritaties ondervonden. Veel mensen vallen voor deze term, maar laat je dus niet verleiden. Denk bijvoorbeeld aan Oma’s Natte Cake of de term biologisch.
Cosmeceuticals
Cosmeceuticals gaan net iets verder dan doorsnee drogisterij producten. Cosmeceutical is een samenvoeging van Cosmetic en Farmaceutical. Eigenlijk is het dus een product dat meer doet dan een gemiddeld drogisterij product, maar niet onder de categorie geneesmiddelen valt.
Ze verbeteren daadwerkelijk de huid doordat ze meer werkstoffen bevatten. Volgens de wetgeving mogen producten in de drogisterij maximaal 3% werkstoffen bevatten. Producten die verkrijgbaar zijn in een apotheek maximaal 9% en producten bij een specialist mogen tussen de 15% en 24% werkstoffen bevatten. Werkstoffen zijn overigens wetenschappelijk getest en doen ook waarvoor ze ontwikkeld zijn.
Exfoliant
Een exfoliant is een manier om je huid op een zachte wijze te reinigen. Ook wel voorzichtig polijsten en niet ruw scrubben. Hiermee kun je dus de eventueel aanwezige dode huidcellen en andere onregelmatigheden verwijderen. Het is ook een uitstekende manier om aanwezige pigmentvlekken aan te pakken. Let op: in de zomermaanden is het niet aan te raden om (veelvuldig) de huid te exfoliëren.
Glycerine
Dit materiaal (ook wel Glycerol) wordt veelal gebruikt om de huid te hydrateren. Het is een natuurlijke substantie wat inmiddels aan veel huidproducten wordt toegevoegd. Meestal gewonnen uit plantaardige vetten. In het verleden werd Glycerine ook wel uit dierlijke vetten gehaald. Het komt nu in zeer veel oliën en vetproducten voor.
Houtskool
Dit is op zich een vreemde eend in dit rijtje. Want houtskool is over het algemeen een substantieel onderdeel voor het grillen van spareribs. Echter in uiterst vermalen en gereinigde vorm is geactiveerd houtskool een zeer werkzame stof om er je huid en tanden mee te zuiveren. Houtskool verwerkt in een huidverzorgingsproduct heeft de eigenschap om gifstoffen en chemicaliën uit de huid te kunnen absorberen.
Huidtype
De mens heeft een diversiteit aan huidtypes. Wist je trouwens dat de huid het grootste orgaan van jouw lichaam is. Huidtypes zijn er in verschillende kleuren en daarbij behorende eigenschappen. Verschillende typen:
- De vette huid
- De droge huid
- De gevoelige huid
- De gecombineerde huid
- Rijpere huid
Ook zijn de huidtypes te verdelen in huidtypes 1 tot en met 6. Types 1 en 2 kunnen vrij snel verbanden in de zon omdat de huid, haar en ogen licht van kleur zijn. Bij een lichte huid is er ook regelmatig sprake van sproeten. Type 2 verbrandt ook relatief snel en het bruinen neemt meer tijd in beslag. Bij huidtype 3 t/m 5 is er sprake van de getinte huid met meestal donker haar en dito ogen. Het verbranden van de huid komt bijna niet voor. Huidtype 6 komt voor bij negroïde typen. Deze huid kan extreem goed tegen zonnestralen.
Zoals je zult begrijpen is het van belang dat huidtypen 1 en 2 extra zorg nodig hebben met betrekking tot felle zonnestralen. Dus goed insmeren met een hoge SPF!
Hyaluronzuur
Dit zuur komt van nature voor in ons bindweefsel. Maar ook in de huid en het zenuwstelsel. Dit revitaliserende component is belangrijk om onze huid te hydrateren en te zorgen voor een juiste vochtbalans. Het is ontstekingsremmend en bevat antioxidanten die de huid beschermen tegen vrije radicalen.
Hypoallergeen
Deze term kom je zeer vaak tegen wanneer er reclame voor een huidverzorgingsproduct wordt gemaakt. De term Hypoallergeen. Hypoallergeen betekent dat het product zo min mogelijk allergenen bevat. Maar wat zijn allergenen eigenlijk?
Allergenen zijn stoffen waar je huid op kan reageren. Het betekent dus dat je weinig kans hebt op een allergische reactie wanneer je het product gebruikt. Hypo betekent minder. Het houdt overigens niet in dat er dus geen allergenen in desbetreffend product aanwezig is maar minder. Er is dus altijd de mogelijkheid dat je toch nog een allergische reactie zou kunnen krijgen.
Hyperpigmentatie
Het woord, hyper zegt het eigenlijk al. Het gaat hier om overactieve pigmentcellen die zich onbedoeld vermenigvuldigen. Je ziet dit wanneer de huid op bepaalde plekken donkerder kleurt dan de rest van de huid. Het kan bruiner, zwart of een (licht)grijze teint (gelaatskleur) krijgen.
Het is in feite een huidaandoening. Wanneer hiervan sprake is kun je het beste een afspraak met de dermatoloog maken. Het is aan te raden niet zelf met smeersels te gaan experimenteren want er zijn erg veel varianten van hyperpigmentatie. Mocht je namelijk de verkeerde producten gebruiken kan dit een averechtse werking hebben.
Melanine
Melanine is een huideigen stof die zorgt voor een donkere verkleuring van de huid wanneer deze in contact komt met UV stralen. Deze stof zorgt voor die mooie bruine teint die onze huid beschermd tegen de zon. De snelheid van de aanmaak van melanine verschilt per persoon. Wanneer de huid de aanmaak van melanine niet kan bijbenen door te veel UV stralen, loopt de huid grote kans om te verbranden.
Moisturizer
Ook wel, vocht inbrengende crème. Tegenwoordig staat het op bijna elke verpakking.
De huid staat bloot aan veel effecten van buitenaf. Een hete douche, lage luchtvochtigheid (wanneer het vriest) of veelvuldig in een airconditioned omgeving verblijven bijvoorbeeld. Dat droogt de huid uit. Dan heeft jouw huid hydratatie nodig. Dat is precies wat een moisturizer doet: het zorgt ervoor dat de huid het vocht beter kan vasthouden.
Is een moisturizer dan hetzelfde als een hydraterend product? Nee. Een moisturizer hersteld de huid ook, dat hoeft een hydraterend product niet te doen. Daarom bevat een moisturizer vaak naast hyaluronzuur ook beschermde en herstellende ingrediënten in tegenstelling tot een hydrateren product dat vaak alleen hyaluronzuur bevat.
Niacinamide
Dit bestanddeel is feitelijk een vitamine B3 wat veelvuldig in onze eigen huid voorkomt. Als component vind je het door de ondersteunende werking voor de huid veelvuldig terug in skincare producten. Met name in anti-age serums en crèmes die juist moeten hydrateren. Niacinamide in een wat hogere concentratie is erg goed om bij acne of andere huidaandoeningen zoals een te hoge talgproductie in te zetten.
Omega-3
Je komt het veel in vette vis tegen. Zo zitten zalm, haring, makreel en tonijn vol Omega-3 vetzuren. De goede vetten dus. Dus het kan geen kwaad om deze visjes zo nu en dan te nuttigen. De bekendste onverzadigde vetzuren ken je wellicht als de alfa-linoleenzuur (ALA) of de, komt ie’: eicosapentaeenzuur (EPA). Het lichaam is gebaat bij voldoende inname van Omega 3. Het beschermt namelijk tegen hart – en vaatziekten en maken daarom ook deel uit van een gezond voedingspatroon.
Omega 3 komt niet alleen in vis – en schelpdieren voor maar ook in diverse oliën zoals walnotenolie & lijnzaadolie. In vlees en bladgroenten kom je omega – 3 in mindere mate tegen.
Peptiden
Peptiden zijn een aaneenschakeling van aminozuren.
Er bestaan heel veel soorten peptiden. Die lopen al snel in de honderdtallen. Iedere peptide bestaat weer uit een specifieke combinatie van aminozuren. Wanneer je bepaalde peptiden samenbrengt, ontstaan er proteïnen: de bouwstenen voor je huid. Collageen is zo’n belangrijke bouwsteen. Die houdt de huid namelijk elastisch, jong en veerkrachtig.
Peptiden komen overigens ook van nature in jouw lichaam voor. Gelukkig maar want ze zijn van belang om een stralende huid te generen. Peptiden kom je zeer regelmatig tegen in dag- en nachtcrèmes. Zij werken zeer effectief op én met de huid de huid. Dit omdat het uitstekend connect met de huid en juist de collageen aanmaak stimuleert.
Retinol
Dit bestanddeel is een vitamine A dat de eigenschap heeft om veroudering van de huid tegen te gaan want het bevordert de cel vernieuwing. In Amerika noemen ze het “the hottest anti-aging ingredients on the list”. Verder ondersteunen ze ook de aanmaak van collageen (houdt de huid elastisch en stevig) en is het een booster tegen rimpels, kraaienpoten, groeven en lijntjes in het gezicht.
Let wel op dat jij jezelf niet insmeert met retinol houdende producten als je de zon in gaat. Het maakt de huid, na het insmeren namelijk gevoeliger voor zonlicht – UV-A en UV-B straling.
pH-neutraal
Elke huid heeft een pH-waarde. De pH-waarde geeft aan hoe zuur of basisch de huid is. Een normale huid heeft een pH-waarde rond de 5.8. Hoe zuurder, hoe lager de pH-waarde. Hoe hoger, hoe basischer. Wanneer een product pH neutraal is, wil dat zeggen dat de pH-waarde van dat product gelijk ligt aan de pH-waarde van een normale huid. Wanneer de pH-waarde van een product erg afwijkt van een neutrale waarde, is de kans op irritaties groot. Met name wanneer je een gevoelige, droge huid hebt of een huid met huidproblemen zoals acne en rosacea.
Razor burn/Scheerbrand
Dit is een huidirritatie die wordt veroorzaakt door een (verkeerde aanpak) van het scheren. Na de scheersessie kan er dan sprake zijn van een (vuur)rode huid die pijnlijk aanvoelt. Het raakt geïrriteerd door bijvoorbeeld niet eerst de huid verwarmt te hebben waardoor de poriën en haarfollikels niet open staan.
Maar ook botte of verkeerde mesjes kunnen hieraan een bijdrage leveren. Je kunt de gehavende huid dan het beste behandelen met koud water en na het afdrogen voorzichtig insmeren met de beste aftershave balsem. Of een verzorgende gezichtscrème met verzachtende ingrediënten biedt een comfortabel alternatief.
Sheabutter
Een van meest werkzame producten die je kunt aanbrengen op de huid is sheabutter. Het trekt namelijk meteen in de huid en helpt het hiermee op hoog niveau revitaliseren. Het heeft ook heilzame werkingen want de vetzuren aan boord hydrateren niet alleen maar zorgen ook voor ontstekingsremmende effecten in de huid. Het is door de aanwezige voedingstoffen en vetten ook ondersteunend in het produceren van collageen wat weer een bijdrage levert aan anti-aging.
Sheabutter wordt gemaakt uit de zaden van de Afrikaanse Karité boom. In pure vorm een vrij dikke substantie maar wanneer je het stevig over je handen uitsmeert smelt het op een gegeven moment vanzelf. Het is dan een natuurlijke weldaad voor de gezichtshuid. Meestal komt sheabutter echter terug als toevoeging van hoogwaardige lichaamsverzorgende crèmes en oliën.
SPF
Deze zie je vaker terugkomen in de bladen. Reclame-uitingen die reppen over een SPF van 50! Wel, SPF staat voor Sun Protection Factor. Het getal staat voor de effectiviteit van de bescherming. Het gaat hier om de UVA en UVB straling. UVA is er sowieso altijd. Ook wanneer het bewolkt is. Deze straling is best gemeen want het ziet kans om ook door glas en kleding heen te stralen.
Welk type SPF je nodig hebt hangt ook weer af van het type huid dat je hebt. Maar ook van het tijdstip die je die dag buiten bent en de stand van de zon is natuurlijk ook een bepalende factor. Een zonnebrandcrème met SPF gaat gemiddeld 2 uur mee. De werking vervaagt namelijk met het verstrijken van de tijd. Dus zorg dat jij je altijd, wanneer je in de zomer buiten bent, je elke 2 uur goed insmeert met een hoogwaardige zonnebrand inclusief hoge Sun Protection Factor.
Teint
Dit is tint. Gelaatskleur dus. En die heb je in verschillende types. Van (zeer) licht tot en met (zeer) donker. Tegen het zwarte aan.
T-Zone
Deze term ben je wellicht wel eens tegengekomen maar weet je zo gauw niet wat het betekent. De T-zone heeft met de plekken van je gezicht te maken. Een gecombineerde huid welteverstaan. Met 2 verschillende eigenschappen. Bij de gemengde huid van de T-zone zijn het voorhoofd, neus en kin vaak wat vetter dan bij de wangen en de kaaklijn. Dus dat maakt het qua huidverzorging iets uitdagender omdat je van 2 verschillende huidtypes spreekt.
UVA/UVB
Zonnestraling. Van het type waarmee jij je, vooral in de zomer, tegen moet beschermen. Wat betekend UV? Heel simpel: Ultraviolet. Dit is straling die vrijkomt bij zonnestralen. Ook als deze achter de wolken verscholen is. Zonlicht bestaat voor zo’n 95 procent uit UVA-straling. De overige uit UVB-straling. Deze laatste is schadelijk want het kan tot diep in de huid doordringen.
Zoals je weet kan deze straling leiden tot een stelle afbraak van huidcellen. Het collageen wordt afgebroken waardoor de huid minder elastisch en stevig wordt. UVB stralen bezitten meer kracht dan UVA maar hebben een zogenaamde korte golf straling. Hierdoor is de kans kleiner dat het ferm in de huid kan dringen. Echter is UVB wel gevaarlijker omdat dit type straling kan leiden tot verbanden van de huid.
Vitamine C
Deze vitamine is essentieel voor het menselijk gestel. Echter maken we het, in tegenstelling tot andere vitaminen niet zelf aan. Dus Vitamine C zullen we via voedingstoffen zelf moeten innemen. Grootverbruikers van deze vitamine zijn de skeletspieren en de lever. Ook heeft vitamine C een stevige antioxidantfunctie wat zorgt voor een goede afweer tegen ziektekiemen.
Maar ook tegen de afbraak van metalen als cadmium, nikkel, lood en kwik. Voor de aanmaak van collageen (houd de huid jong en elastisch) is vitamine C essentieel. Vitamine C is een bommetje dat ook verantwoordelijk voor krachtige weefsels. Van groot belang voor de ondersteuning van alle spiergroepen (ook het hart!), huid en gewrichten. Ook is Vitamine C een krachtig antioxidant. Het ondersteund over de gehele linie je weerstand. Vitamine C vind je onder andere in:
- Kiwi’s
- Sinaasappel
- Aardbeien
- Zwarte bessen
- Tuinbonen
- Broccoli
- Groene kool
- Spruiten
- Boerenkool
- Rode paprika
Vitamine E
Deze vitamine is net als vitamine C een sterke antioxidant (het beschermt tegen schade door vrije radicalen). Vrije radicalen zijn zeer agressieve moleculen of atomen die het DNA, de eiwitten en de cellen in het lichaam kunnen beschadigen. Te veel aan vitamine E is niet schadelijk. Alleen kan de bloedstolling van mensen met een vitaminetekort en mensen die behandeld worden met bloedverdunners, worden beïnvloed. Vitamine E vind je onder andere in:
- Noten
- Zaden
- Margarine
- Zonnebloemolie
- Brood
- Groente & fruit
Vrije radicalen
Al een aantal keren in dit artikel besproken: vrije radicalen. Daar moeten we er niet te veel van in het lichaam hebben want deze moleculen kunnen aan de basis staan van kanker. Maar er is geen ontkomen aan. Door het oxideren van het lichaam (het verouderingsproces) ontstaan er nu eenmaal vrije radicalen. Dit zijn grillige moleculen die je als instabiel kunt betitelen. Vrije radicalen destabiliseren cellen en het weefsel graag. Met verandering van DNA tot gevolg. Wat weer leidt tot diverse ziektebeelden zoals Parkinson bijvoorbeeld. Maar helaas ook kanker en andere nare aandoeningen.
Hopelijk kun je met dit Skincare woordenboek voorlopig vooruit wanneer het aankomt om het aanschaffen van de juiste huidverzorgingsproducten. Mocht je toch nog vragen of opmerkingen hebben vernemen we dat uiteraard graag van je!
Veel succes!
Je vrienden, The Alpha Men.