Scheren kan tegenwoordig super makkelijk met elektrische scheerapparaten waarmee je vrij weinig fout kunt doen. En hoewel dat natuurlijk lekker comfortabel is valt daarmee de charme van scheren vrijwel helemaal weg. Klassiek scheren is in onze ogen dan ook ondergewaardeerd. Met een open scheermes, die we ook wel straight razor noemen, ga je voor die klassieke scheerbeurt. Maar wat is zo'n klassiek scheermes precies, welke voordelen biedt het en waar moet je op letten bij het kopen van zo’n mes. Want vooropgesteld, het kopen van een ouderwets scheermes is een serieuze zaak. Als je er eenmaal één hebt moet je ook weten hoe je hem gebruikt, en hoe je dit mes onderhoudt zodat hij in topconditie blijft. Het antwoord op al deze vragen lees je hieronder.
Een open scheermes, wat is dat precies?
Open scheermessen worden al sinds de 17e eeuw gebruikt, waarmee het een van oudste soorten scheermessen ter wereld is. Tegenwoordig wordt het klassieke scheermes vooral gebruikt door mannen die de best haalbare scheerbeurt willen, of die de traditionele manier van scheren kunnen waarderen en natuurlijk ook door barbiers. Om goed te kunnen scheren heb je een praktisch en efficiënt open scheermes nodig. Deze zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar, waarbij onder andere de staalsoort, maat en het punt type kunnen verschillen. Het is dus belangrijk om je goed te verdiepen in de verschillende soorten voordat je er een aanschaft.
Wat zijn de voordelen van een open scheermes?
Het scheren met een klassiek scheermes biedt een aantal grote voordelen. De belangrijkste 3 hebben we voor je op een rijtje gezet.
- Scheren wordt weer een beleving: Het draait bij scheren tegenwoordig vooral om gemak en prijs als we kijken naar de keuze voor een aankoop. Toch verschuift het nu weer steeds meer naar kwaliteit en beleving, scheren is niet even snel je gezicht bijwerken, er mag de tijd voor worden genomen om een goed resultaat te bereiken. Het is een ontspanmoment voor de moderne man, en met een klassiek scheermes maak je dit moment helemaal af.
- Het resultaat is ongeëvenaard: Je krijgt nooit zo’n goed scheerresultaat als met een klassiek scheermes, zeker in vergelijking met moderne scheermessen of scheerapparaten. Je zult zien dat je huid nog nooit zo zacht en glad is geweest.
- Na de investering levert het een financieel voordeel op: In eerste instantie is een klassiek scheermes een investering, ze zijn duurder dan moderne scheermiddelen. Het grote voordeel is echter dat je er in principe je hele leven mee kunt doen, als je er goed mee omgaat. Je hoeft alleen nog af en toe een goede scheerzeep te kopen.
Waar moet je op letten bij het kopen van een klassiek scheermes?
Als je voor het eerst een klassiek scheermes gaat kopen moet je op een aantal dingen goed letten. Ook dat hebben we voor je op een rijtje gezet, zodat het kopen van het juiste exemplaar een fluitje van een cent is.
De breedte van het scheerblad
Allereerst moet je goed kijken naar de breedte van het scheerblad, die zijn genoteerd in inches. De meest voorkomende maten zijn een 5/8 of 6/8, waarbij de eerste geschikt is voor lichte tot normale baardgroei en de laatste voor wat zwaardere baardgroei. Over het algemeen geldt dat hoe zwaarder je baardgroei is, hoe zwaarder het mes moet zijn.
De kop of punt van het scheerblad
Je hebt open scheermessen met aan het einde een afgeronde punt, die minder snel sneetjes veroorzaken. Andere de andere kant heb je er ook met een vierkante punt, die wat sneller zorgen voor sneetjes. Wel zijn deze beter voor strakke contouren, het is dus net wat je wil.
Het materiaal
Het materiaal kan nogal verschillen. De meesten zijn van carbon staal, koolstofstaal of RVS. De beginner kiest vaak voor de eerste twee, die makkelijker zijn qua onderhoud. Deze roesten wel wat sneller dan RVS. Goed onderhoud is daarom wel extra belangrijk bij de eerste twee. RVS blijft bovendien langer scherp. RVS is meestal wel de duurste optie.
Onderhoud van een klassiek scheermes
Het onderhouden van een open scheermes is zeer belangrijk. Na ongeveer een dag is het scheermes, en dan vooral het metaal, weer hersteld van de vorige scheerbeurt. Voordat je opnieuw gaat scheren moet je het scheermes richten, op je scheerriem, aan de zijde van canvas. Op deze manier zorg je ervoor dat de haren in de goede richting staan. Vervolgens moet je de scheerriem ophangen en haal je de riem naar je toe, aan de onderzijde.
Nu kun je met de hand losse stofdeeltjes verwijderen. Hierna moet je het mes onderaan de scheerriem zetten, waarbij je de rug naar boven toe richt. Verplaats het mes dan rustig naar boven zonder hierbij te hard te drukken op het mes, ga zo'n 15 keer op en neer. Draai dan de scheerzijde met de leder zijde naar je toe en doe hetzelfde, maar dan om je mes te slijpen en polijsten. Dit herhaal je zo’n 20 tot 25 keer. Als je roest op je mes hebt kun je dit verwijderen met een minerale olie.
Hoe scheer je met een klassiek scheermes?
Het eerste wat we willen zeggen is; let op. Je kunt makkelijk sneetjes maken met een klassiek scheermes, begin daarom met het oefenen rondom de bakkebaarden. Je legt het mesje plat op de huid en maakt een hoek van ongeveer 30 graden. In het begin raden we aan nog niet te strak te scheren. Bij je wangen, kin en bovenlip kun je een wat kleinere hoek hanteren. Je scheert met rustige en gelijkmatige bewegingen, terwijl je met de andere hand de huid strak houdt. Hou het scheermes ontspannen vast tussen de vingertoppen. Probeer het mes met drie vingertoppen en de duim te bedienen. Spoel het mes ook tijdens het scheren regelmatig schoon. Scheer altijd eerst met de baardharen mee. Probeer dit zoveel mogelijk te oefenen.
Geïnspireerd geraakt? We hebben nog meer interessante artikelen voor je geselecteerd:
Scheren met de shavete: dit is alles wat je nodig hebt