Hoe onderhoud je een open scheermes?

Hoe onderhoud je een open scheermes?

Je hebt niet voor niets een open scheermes aangeschaft. Waarschijnlijk weet jij dondersgoed wat voor voordelen zo’n open scheermes met zich meebrengt. Het is je geheime wapen tijdens je scheerroutine en daarom is het ook zo’n waardevol product. Dit geheime wapen moet je echter wel op de juiste manier behandelen. Als je dit doet dan zal je open scheermes over je huid glijden als een warm mes door de boter. Daarnaast is de kans groot dat ‘ie je hele leven meegaat! Dus als jij je open scheermes goed behandeld, ben je uiteindelijk een stuk goedkoper uit dan wanneer je om de zoveel tijd een nieuwe moet aanschaffen.

Reinigen en bewaren van je open scheermes

We gaan zo dieper in op de details van het richten, polijsten en slijpen van je scheermes, maar we beginnen bij de basics. Deze stap mag ook zeker niet worden vergeten! Het is ontzettend belangrijk om je open scheermes, dus een shavette of straight razor, na elke scheerbeurt op een goede manier te reinigen. Je scheermes zit na een scheerbeurt namelijk vol troep, denk hierbij aan haren, dode huidcellen en scheerzeep, transparante scheergel of scheergel. Je wilt natuurlijk niet dat dit blijft plakken tot je volgende scheerbeurt.

Was je open scheermes na elke scheerbeurt af met lauwwarm water onder de kraan. Wanneer je water te heet is kan het vlekken op het lemmet veroorzaken, en dat wil je natuurlijk niet. Wanneer je je scheermes schoon hebt gemaakt, moet je hem drogen met een schone en droge doek. Doe dit via de rugzijde van je scheermes zodat het scheervlak zelf niet aangeraakt hoeft te worden. Bewaar het mes vervolgens op een droge en goed geventileerde plek. Doe dit bij voorkeur in een scheermeshouder, zo blijft ‘ie netjes opgeborgen.

Gebruik een scheerriem

Een scheerriem is een riem waar jij je open scheermes op kunt richten en polijsten. Deze scheerriem heeft een lederen kant en een canvas zijde. Een scheerriem is voor het behoud van elk open scheermes belangrijk. Deze stap hoef je niet na elke scheerbeurt toe te passen, maar doe dit vooral wanneer je begint te merken dat je scheermes niet meer scherp genoeg is. Dit verschilt per scheermes en daardoor kunnen wij jou niet precies vertellen na hoeveel scheerbeurten je mesje bot begint te worden. Dit voel jij zelf uiteraard het beste.

Het onderhoud van je open scheermes bestaat uit het richten en polijsten met de scheerriem. Verderop zal te lezen zijn hoe je dit het beste aan kunt pakken. Eerst is het handig om te weten wat richten, polijsten en slijpen precies inhoudt.

Richten

Het richten van je open scheermes doe je met de canvas zijde van je scheerriem. Deze is makkelijk te onderscheiden omdat de andere kant gemaakt is van leder. Richten is specifiek bedoeld om alle metaaldeeltjes van je open scheermes dezelfde kant op te richten. Alle minuscule beschadigingen worden op deze manier subtiel verwijderd. De scherpte wordt weer verbeterd door het richten doordat alle metaaldeeltjes weer op de juiste plek komen te staan.

Polijsten

Na het richten is het minstens zo belangrijk om je open scheermes te polijsten. Dit doe je met de lederen kant van de scheerriem. Je scheermes zal een stuk zachter en comfortabeler zijn na het polijsten. Polijsten doe je door je open scheermes zo’n 20 tot 25 keer over de lederen zijde te bewegen op de juiste manier. Je zult ervaren dat je scheermes weer over je huid zal glijden als een warme mes door de boter.

Scherpen

Een extra optie is om je mes eens in de zoveel tijd weer eens goed te slijpen. Dit zou kunnen met een spanriem of een slijpsteen. Een spanriem heeft, net als de scheerriem, ook twee zijdes. Een bruine en een gekleurde zijde. De gekleurde zijde is, afhankelijk van de kleur, te gebruiken voor zilverstaal, koolstof of RVS open scheermessen. Deze gekleurde zijden moeten ingesmeerd worden met een pasta die hier speciaal voor gemaakt is. De spanriem is op dezelfde manier te gebruiken als een scheerriem. Laat de pasta even indrogen en beweeg je mes zo’n 10 keer over de spanriem heen.

Een slijpsteen is aan te raden wanneer de snede van je open scheermes beschadigd is. Met een slijpsteen zijn de snijvlakken in veel gevallen weer te herstellen. Zo is je open scheermes slijpen af en toe essentieel om hem scherp te houden.

Hoe gebruik je een scheerriem?

Om een scheerriem te gebruiken, hang je deze eerst op een handige plek op. Zorg ervoor dat het een plek is waar je goed bij kan komen omdat jij zelf met je andere hand de scheerriem moet gaan spannen. Als je scheerriem goed hangt, moet je hem strak onder spanning zetten met de kracht van je andere hand. Zorg er wel voor dat de scheerriem niet doorbuigt, dan zal je mes minder soepel kunnen bewegen over de scheerriem.

Houd je mes vast tussen je wijsvinger en duim en zet je mes vlak op de canvas zijde van de scheerriem (de andere kant is leer, zo is het makkelijk te herkennen). Plaats de rug van het mes naar boven en beweeg rustig naar boven zonder druk te zetten. Wanneer je boven bent aangekomen, draai je rustig om over de rug en beweeg weer naar beneden. Herhaal dit zo’n 15 keer om er zeker van te zijn dat alle metaaldeeltjes goed gericht zijn.

Vervolgens is het tijd om de scheerriem om te draaien zodat je de lederen kant kunt gebruiken. Herhaal dezelfde handelingen op deze kant zo’n 20 tot 25 keer om je open scheermes te polijsten. De lederen kant zal ervoor zorgen dat je mes weer soepel, glad en comfortabel wordt.

Tip: in het artikel hoe gebruik je een scheerriem gaan we dieper in op het gebruik van een scheerriem.

Wanneer moet je dit onderhoud toepassen?

Zoals we al beschreven is het belangrijk om je open scheermes te onderhouden. Sommig onderhoud kun je na elke scheerbeurt toepassen. Hieronder valt het reinigen, drogen en opbergen. Het is aan jou om aan te voelen wanneer je je scheermes zou moeten richten, polijsten en/of slijpen. Als je hier eenmaal een handigheid in hebt gecreëerd ben je binnen no-time je eigen barber!

Wij hopen je hiermee een stuk verder geholpen te hebben, maar mocht je toch nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen jou graag om de meest comfortabele scheerroutine te creëren.

Good luck!

Je vrienden, The Alpha Men