Hoe gebruik je een scheerriem?

Hoe gebruik je een scheerriem?

Het is ons opgevallen dat het bij veel mannen nog onbekend is wat een scheerriem is en hoe je deze kunt gebruiken. Tijd om daar eens verder op in te gaan, want een scheerriem is een absolute musthave als je je open scheermes scherp wilt houden! Wanneer je dit niet doet zal je scheermes minder lang meegaan. Wanneer jij dus goed je open scheermes onderhoudt gaat deze je leven lang mee. Zie een scheerriem dus als een goede investering. Wel moet je weten hoe je deze op de juiste manier gebruikt. Laten wij vandaag die taak nou op ons willen nemen! Dus let op, we gaan beginnen bij het begin.

Wat is een scheerriem?

Een scheerriem wordt ook wel een scheerstrop genoemd, laat je dus niet van de wijs brengen als je deze verschillende termen tegenkomt. Een scheerriem is letterlijk een riem waar jij je scheermes op kunt slijpen. Wanneer je je scheermes slijpt, zal deze weer net zo scherp worden als toen je hem voor het eerst gebruikte. En het is niet geheel onbelangrijk om dit eens in de zoveel tijd te doen, want alle scheerproblemen als scheerbrand, ingegroeide haartjes, etc. kunnen worden voorkomen door een goed scherp scheermes.

Een scheerriem heeft twee kanten. De ene kant is van leer en de ander is van canvas. Met de canvas zijde zorgt je ervoor dat alle metaaldeeltjes van je scheermes dezelfde kant op gaan staan. In de scheerindustrie wordt dit ook wel “richten” genoemd. Hiermee richt je dus letterlijk de metaaldeeltjes weer naar de juiste kant. Maar, hierover later meer. Wanneer je je scheermes hebt gericht ga je bezig met het polijsten. Dit doe je, zoals je al kunt raden, aan de lederen kant van de scheerriem. Wanneer je je mes polijst zorg je ervoor dat deze gladder wordt en dus een stuk comfortabeler om mee te scheren. Beide kanten zijn dus net zo belangrijk en moeten dan ook beide gebruikt worden.

Hoe gebruik je een scheerriem?

Veel mensen haken af bij het gebruik van een scheerriem omdat ze simpelweg niet weten hoe ze deze op de juiste manier moeten gebruiken. Zonde! Om het je makkelijker te maken hebben we een stappenplan gemaakt voor het gebruik van een scheerriem. Volg deze stappen op en je straigjt raor zal weer over je huid glijden als een mes door de boter.

  1. Begin allereerst met het ophangen van je scheerriem. Dit doe je bijvoorbeeld aan de deur van je badkamer of aan het haakje waar je je handdoeken normaal gesproken ophangt. Het ophangen is belangrijk omdat de scheerriem straks onder spanning moet komen te staan.
  2. Pak de andere kant van de scheerriem zelf vast en zorg ervoor dat er spanning op de scheerriem komt te staan. Het is belangrijk dat de scheerriem niet doorbuigt omdat je mes dan minder soepel kan bewegen over de scheerriem. Op die manier zul je dus niet het gewenste resultaat behalen.
  3. Houd je open scheermes vast tussen je duim en wijsvinger en zet deze vlak op de scheerriem (aan de canvas zijde).
  4. Nu is het tijd om je open scheermes te slijpen. Dit doe je door je mes van boven naar onder te bewegen over de scheerriem.
  5. Ben je boven onder aan de scheerriem uitgekomen met je mes? Top, dan draai je je mes om en beweeg je hem weer rustig naar boven.

Richten

De canvas kant van je scheerriem gebruiken doe je dus om je scheermes te richten. Richten houdt dus letterlijk in dat je alle metaaldeeltjes van je open scheermes dezelfde kant op richt. Je moet je scheermes zo’n 15 keer over deze canvas zijde heen halen. Wanneer je dit juist doet weet je na 15 keer zeker dat de metaaldeeltjes dezelfde kant op zijn komen te staan.

Polijsten

Net zo belangrijk als het richten is het polijsten van je scheermes. Wanneer je dit doet zal je scheermes namelijk zacht en een stuk comfortabeler zijn om mee te scheren. Zoals we al eerder beschreven, zal dit zorgen voor minder problemen tijdens en na het scheren. Het polijsten doe je met de lederen zijde van je scheerriem. Haal je scheermes zo’n 20 tot 25 keer over de lederen kant heen om er zeker van te zijn dat deze zacht en comfortabel zal zijn.

Heb ik nog meer nodig om mijn mes te scherpen?

Een scheerriem is nodig voor het onderhoud van je open scheermes, maar ook de scheerriem zelf moet onderhouden worden. Dit doe je met speciale soorten pasta’s voor je scheerriem en een spanriem.

Gele pasta

De gele pasta voor je scheerriem is speciaal gemaakt voor het onderhoud en verzorging van de lederen kant van je scheerriem. Dit komt doordat de gele pasta enorm vet is en het leer op die manier soepel houdt. Als je leer soepel is zal je scheermes dus ook soepeler worden na gebruik.

Witte pasta

Naast een gele pasta, heb je ook een witte pasta voor je scheerriem. De witte pasta is speciaal gemaakt voor de canvas zijde en zal ervoor zorgen dat de canvas schoongemaakt wordt na elke keer dat je deze gebruikt. De witte pasta zorgt er dus voor dat de canvas zijde onderhouden wordt en een stuk langer meegaat.

Spanriem

Na het richten en polijsten van je scheermes, is het een goede optie om een spanriem te gebruiken. Deze spanriem heeft ook twee zijdes; een bruine en een gekleurde. De gekleurde kan wisselen tussen rood en groen. Rood is speciaal ontwikkeld voor zilverstaal-of koolstof open scheermessen, groen is voor het slijpen van RVS open scheermessen. De spanriem is op dezelfde manier te gebruiken als de scheerriem en gebruik je als je scheermes op z’n tijd even extra scherp gemaakt moet worden. Het richten is eigenlijk stap 1, het polijsten stap 2 en het scherpen is stap 3.

Wanneer moet je een scheerriem gebruiken?

Eigenlijk is het heel simpel. Merk je dat je scheermes bot wordt, dan is het tijd om een scheerriem te gebruiken. Dit verschilt per scheermes en de kwaliteit daarvan. Daarom is het belangrijk om zelf te blijven voelen hoe je scheermes scheert. Jij voelt namelijk zelf het allerbeste wanneer jouw scheermes weer eens toe is aan een slijpbeurt! Scheerbrand, ingegroeide haren, rode bultjes, ze zullen allemaal verleden tijd zijn wanneer jouw scheermes altijd als nieuw aanvoelt.

De conclusie is dat het belangrijk is om een scheerriem te gebruiken wanneer je wilt dat je dure of kwalitatieve open scheermes lang (of misschien wel je leven lang) mee zal gaan. Ook als je vaak last hebt van irritatie na het scheren is een scheerriem een essentieel onderdeel van je routine. Je kijkt misschien aan tegen de aankoop, maar als jij je dure scheermes je leven lang kunt blijven gebruiken, ben je waarschijnlijk een stuk goedkoper uit in the end!

Wij hopen je hiermee een stuk geholpen te hebben, maar mocht je toch nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen jou graag om de beste producten in huis te halen voor de ideale scheerbeurt. Jij blij, wij blij.

Succes!

Je vrienden, The Alpha Men