Hoe bescherm je je huid in de winter?

Hoe bescherm je je huid in de winter?

In de vier seizoenen die wij elk jaar meemaken moet de huid zich als een kameleon aan elk weertype aanpassen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Met name de winter hakt er behoorlijk in. Je gezichtshuid krijgt het dan aardig voor z’n kiezen.

De lucht is, met name als het vriest, erg droog en daar heeft je huid veel moeite mee. Daarom zullen we onze gevoelige huid een handje moeten helpen om deze donkere & koude dagen comfortabel door te komen. Dat schreeuwt om een goede huidverzorgingsroutine. Je draagt niet voor niets een winterjas om ‘t behaaglijk te hebben. Doe dat dan ook voor je gevoelige huid.

Wat gebeurt er met je huid in de winter?

Over het algemeen wordt je huid in de winter droog en schilferig. Dat heeft puur te maken met de hevige temperatuurschommelingen en krakend droge lucht. Vooral als je regelmatig binnen en buiten bent. Guur koud weer afgewisseld met 20+ graden in huis of op kantoor hakken erin. Op die heftige wisselingen reageert je huid nu eenmaal sterk.

Huidsymptomen in de winter

  • Trekkende huid
  • Rode huid
  • Schilferende huid
  • (Zeer) droge huid
  • Eczeem
  • Jeuk
  • Dunne lijntjes/kloofjes
  • Gekloven/bloedende lippen
  • Overgevoeligheid voor crèmes of zepen

Door deze symptomen wordt je vochtarme huid kwetsbaar voor infecties of andere ongemakken en dat kun je simpelweg voorkomen door je huid zo goed mogelijk te verzorgen. Wat kun je doen om je huid in goede conditie te houden?

Stap over op balsem

Tijdens de winterperiode kun je jouw huid het beste verzorgen met een goede gezichtsbalsem die de huid bescherming biedt tegen de elementen. Een gezichtsbalsem heeft vaak een dichtere en meer beschermende formule. Daarnaast bezit een gezichtsbalsem, van de juiste kwaliteit ook natuurlijke ingrediënten die de huid hydrateren en voeden.

Tijdens deze periode raden wij je ook aan een verzorgende en herstellende handbalsem te gebruiken. Vooral belangrijk om met dit product je nagelriemen en knokkels te kalmeren en te verzachten. Naast je droge handen hebben deze venijnige plekjes veel te lijden in dit seizoen.

Een goede lippenbalsem kun je het hele jaar door gebruiken maar is vooral in de winter een must. Hiermee wapen je jouw lippen tegen de droogte en de kou zodat ze niet gaan kloven en bloeden. Bijzonder pijnlijk.

Gebruik een exfoliant in plaats van scrub

In de winter is je huid veel vatbaarder voor puistjes of andere ongelijkmatigheden. Daarom het belang van een juiste skincare routine. De gezichtsbalsem maakt hier een essentieel onderdeel van uit. Maar het verwijderen van dode huidcellen is net zo belangrijk. Ook hierdoor kunnen puistjes vrij baan krijgen.

Dan is chemisch exfoliëren de juiste aanpak. Sowieso raden we je aan om het hele jaar een goede exfoliant in je huidverzorgingsroutine op te nemen, maar zeker ook in de winter te gebruiken. Scrub met kristallen die fysiek schuren kun je overigens beter laten staan. Daar beschadig je de gevoelige winterhuid alleen maar mee.

Door het gebruiken van de juiste exfoliant los je de dode huidcellen op. Maar ook andere oneffenheden, donkere kleurtjes en groefjes poets je hiermee weg. Doe dit maximaal 2x per week. Als je te veel gaat exfoliëren kun je de huid namelijk uitdrogen en ligt irritatie snel op de loer.

Scheer 's avonds

Het is niet handig om je in de winterperiode s ’ochtends te scheren. Door het scheren heeft je huid al veel te verduren en tijdens zo’n scheersessie verwijder je de toplaag van je gezichtshuid die juist bescherming biedt. Als je in de vroege ochtend na het scheren de kou instapt is je huid niet in staat om die beschermlaag weer snel op te bouwen.

Het resultaat? Je hebt de hele dag een trekkende huid en last van irritaties zoals roodheid, kloofjes en andere ongemakken. Daarom is het veel beter om je te scheren voordat je naar bed gaat. Smeer na het scheren je huid met de beste aftershave balsem in en breng als finish een goede nachtcrème aan. Je huid is gedurende de nacht weer voldoende hersteld zodat je de basis voor een nieuwe winterdag gelegd hebt.

Tip: zorg voor de afwisseling dat je ook arganolie in huis hebt. Als je de huid na het scheren met deze 100% natuurlijke, verzachtende en voedende olie in masseert heb je de volgende dag een zijdezachte huid.

Warm water is beter dan heet water

In de winter kun je het gezicht veel beter met lauw water wassen. Als je namelijk heet water gebruikt droogt je de huid alleen maar uit. Je verliest door het hete water de natuurlijke oliën in je huid die je hard nodig hebt om je tegen de koude weersinvloeden te beschermen. Met alle irritaties en huidbeschadigingen tot gevolg.

Gebruik milde reinigers

De huid reinigen doe je in de winter het liefst met een milde hydraterende gezichtsreiniger. Al helemaal als je last hebt van een gevoelige huid. Je kunt het beste een goede cleanser met alleen natuurlijke extracten zoals aloë vera en vitamine E gebruiken.

Het zuivert je huid en verwijdert op voorzichtige wijze de vuiligheid zodat de poriën niet verstopt raken en je huid kalmeert en verzacht. Met deze perfecte basis gezichtsroutine geef je een doffe teint en puistjes geen kans en zorg je samen met een goede gezichtsbalsem voor een egale huid die tegen een winterstootje kan.

Vergeet SPF niet

Ook al heeft de zon in de winter niet heel veel kracht en zal je hoofd niet ineens in een rozijn veranderen, heeft de aanwezige UVA-straling toch wel degelijk impact op de gezondheid van je huid. Daarom raden we je aan om boven op je gezichtsbalsem, een goede zonnebrand aan te brengen zodat je huid ook hier tegen bestand is!

Een kwalitatieve sunscreen met een hoge SPF beschermt je daarnaast ook tegen huidveroudering en huidkanker.

Tot slot

Het is erg belangrijk dat jij je lichaam gedurende de dag goed hydrateert door veel water/kruidenthee te drinken. Dan hydrateer jij je lijf van binnenuit. Dat is net zo belangrijk als een goede gezichtsverzorgingsroutine waarin je ook een goede toner, vocht inbrengende gezichtscrème en een gezichtsmasker gebruikt.

Mocht je nog vragen hebben vernemen we deze graag van je. Dan helpen we je snel op weg!

Veel succes.

Je vrienden, The Alpha Men.