Hoe maak ik mijn baard zachter?

Hoe maak ik mijn baard zachter?

De hardcore baarddrager weet dat een baard TLC nodig heeft. Je kunt namelijk niet zomaar een baard laten groeien en ervan uitgaan dat deze zichzelf voedt en van nature zacht aanvoelt. Neen. Natuurlijke hulpmiddelen zijn hiervoor noodzakelijk.

Wat je nodig hebt? In ieder geval een goede hydraterende baard shampoo + baard conditioner. Maar ook een voedende baardolie en verzachtende baardbalsem. Zonder deze juice wordt het lastig om comfortabel een baard te dragen. Als je de baard niet onderhoudt wordt deze kurkdroog en de huid daaronder wordt een opeenstapeling van schilfers en witte vlokken. Gevolg: Een jeukende baard.

Stap 1: Reinig je baard met baardshampoo

Regel #1: Was nooit je baard met een huis- tuin en keukenshampoo. Hiermee onttrek je al het vocht uit je baardharen en veranderen ze snel in ultra droge tumbleweeds. De enige zeep waarmee jij je baard reinigt is een echte baardshampoo met hydraterende eigenschappen. Liever niet vaker dan 3x per week gebruiken trouwens.

Baardharen zijn veel harder en droger dan je hoofdhaar. De haarfollikels in je gezicht zijn, in tegenstelling tot de hoofdhuid haarzakjes, niet in staat om je baard te hydrateren en te voeden. En: hoe langer je baard, des te droger deze dus wordt. Als je dan ook nog eens de verkeerde shampoo gebruikt merk je direct dat het fout gaat.

Check in bijgaand artikel’ Waarom je baardshampoo moet gebruiken. Leggen we je alles even helder uit.

Stap 2: Verzorg je baard met baard conditioner

Een ander hulpmiddel om je baardharen zacht en soepel te houden is het gebruiken van een baardconditioner. Ook hier geldt hetzelfde als voor de baard shampoo: Niet elke dag die flacon in je knuisten nemen. In principe is 3x per week de inzet van baardconditioner voldoende.

Uiteraard gebruik je wel de beste baardconditioner die er is. Dus geen fabriekssiroop waarmee je het tegenovergestelde bereikt. Maar dat merk je dan ook vrij snel aan je onderliggende huid. Die gaat namelijk in de weerstand. In de vorm van eczeem en witte vlokken die weer leiden tot roos en ongekende baardjeuk.

Stap 3: Gebruik baardolie

Één van de allerbelangrijkste ingrediënten om je baard tot leven te wekken en te houden is baardolie. Ook met een kort baardje is een baardolie het perfecte smeermiddel om de stugge baardhaartjes vredig te laten snorren.

Waarom maakt baardolie je baard zacht?

  • Het hydrateert en voedt de baardharen tot in de haarzakjes en maakt ze comfortabel zacht
  • Het kalmeert de huid zodat je geen last krijgt van uitslag, schilfers en de daaruit voortvloeiende baardjeuk
  • Je geeft je baard meer kracht en volume plus het helpt splijten van je baardharen voorkomen
  • Prima te combineren met een baardwax of baardbalsem zodat je de baard perfect kunt stylen
  • Het zorgt voor een glanzende baard die er levendig gezond uitziet
  • Ambachtelijke baardoliën kunnen je baard een prettige geur geven

Stap 4: Gebruik baardbalsem

Naast baardolie is het ook verstandig om de beste baardbalsem te gebruiken. Een goede baard balsem voedt je baardharen met natuurlijke componenten, maakt zacht en je kunt je baard er mee stylen. Er zijn vloeibare tot de wat dikkere varianten verkrijgbaar.

Natuurlijke baard balsem is in geurloze versie verkrijgbaar maar je hebt ook een ruime keus in ambachtelijke uitvoeringen met verfijnde aroma’s. Van zacht vanille tot en met rum & smokey. Daarom raden wij je aan om eens te experimenteren met de verschillende baardbalsem producten die we op de virtuele planken hebben staan.

Tip: Check zeker even ons blog’ Wat is het verschil tussen baardolie en baardbalsem’. Kun je ze heel goed uit elkaar houden. Al kun je ze samen juist ook inzetten om je baard, en jezelf, mee te verwennen!

Stap 5: Borstel of kam je baard

Naast goede baardolie en baardbalsem is het belangrijk dat je jouw baard ook borstelt of kamt. Met een baardborstel kun je de baardharen zachter maken, reinigen en de onderliggende huid scrubben. De baardborstel is compleet anders van vorm dan een baardkam. Daarnaast maakt het nog uit of je een zwijnenharen baardborstel neemt of een synthetische baardborstel.

Deze laatste bestaat uit één stuk met grove tanden en een baardborstel is nogal harig. Met een kam kun je juist je baard meer stylen en klitten uit je baard verwijderen. Met een baardborstel verwijder je vuiligheid en werkt het borstelen voortreffelijk voor de doorbloeding van je huid.

De ene baarddrager hanteert beide instrumenten en de andere zweert bij alleen een baardkam. Het is nogal persoonlijk. Feit is wel dat je de baard perfect kunt onderhouden met deze onmisbare tools.

Wil je alle eigenschappen van beide baardinstrumenten leren kennen check dan zeker even ons artikel over de verschillen tussen baardkam en baardborstel.

Tot slot

Mocht je dus een baard laten staan weet dan dat je hiervoor een aantal noodzakelijke stappen moet zetten om er optimaal van te genieten. Een baard oogt masculien, beschermt de huid en kan voor een zeer stijlvol of stoer voorkomen zorgen.

Maar dan alleen wél met de inzet van een hoge kwaliteit baardshampoo & baard conditioner. Daarnaast zorg je voor een ambachtelijke baardolie, baardbalsem en het juiste gereedschap in de vorm van een baardborstel en baardkam. Vraag het anders je barbier maar eens. Die zal het zeker beamen.

Toch nog vragen? Feel free! Je weet ons te bereiken en dan helpen we je graag.

Succes!

Je vrienden, The Alpha Men.