Hoe trim je een stoppelbaard?

Hoe trim je een stoppelbaard?

Een stoppelbaard staat in een mum van tijd en is lekker makkelijk te onderhouden. Het brengt net die accenten aan waarmee jij je gezicht meer power geeft. Je creëert er een stoere uitstraling mee en je hoeft niet meteen je identiteitskaart te tonen als je bij de Appie een sixpack bier koopt.

Maar als je niet uitkijkt wordt het al snel een echte baard en dat wil je voorkomen. De perfecte manier om je gespierde stoppelbaardje snel, gemakkelijk en stijlvol in shape te houden? Leggen we hieronder even kort aan je uit.

Hoe lang is een stoppelbaard?

Een lichte baardgroei wordt gekenmerkt door fijne haartjes en deze groeien niet allemaal even gelijkmatig. Deze dunne haartjes zijn wat minder opvallend en dus moet jij je stoppeltjes in dit geval net iets langer laten staan voor het zichtbare schaduweffect.

Met een zware baardgroei heb je dikkere baardhaartjes. Deze groeien over het algemeen mooi gelijkmatig en zorgen voor een betere dekking op je gezichtshuid. Houd er wel rekening mee dat je een krachtige baardtrimmer nodig hebt omdat deze harde haartjes meer weerstand bieden.

Lengtes stoppelbaard:

  • Korte stoppelbaard (5'o-clock shadow): 0,1 mm - 2 mm
  • Medium stoppelbaard (medium stubble): 2 mm - 4 mm
  • Lange stoppelbaard (long stubble): 5 mm

Hoe trim je een stoppelbaard? 

Met een baardtrimmer is dat een simpel karwei maar laten we je puntsgewijs meenemen hoe je zo makkelijk mogelijk het beste resultaat bereikt om je stoppelbaard soepel te trimmen en zo strak mogelijk te accentueren.

Stap 1: Kies de juiste lengte

Zorg dat je de 1-10 mm kam monteert en zet ‘m dan op een stand van 3 tot 5 mm. Je kunt de kam van je trimmer dan altijd korter instellen zodat je de exacte stoppel lengte bereikt die je wenst. Zorg wel dat je je hele baard op 1 lengte trimt.

Stap 2: Gebruik een precisietrimmer

Met een precisie baardtrimmer kun jij je stoppelbaard perfect op 1 lengte trimmen en alle hoekjes meepakken.

Je beweegt je baardtrimmer van beneden naar boven, tegen de haarrichting in zodat hij alle baardhaartjes vloeiend meepakt. Check goed in de spiegel of je de hele baard bereikt hebt. Naast je volledige baard trim je dus ook je bakkebaard mee zodat je stoppelbaard volledig op dezelfde lengte getrimd is.

Als je nog op zoek bent naar een goede trimmer waarmee jij makkelijk je stoppelbaard kan trimmen, contouren en stylen, is de Phillips OneBlade een uitstekende keuze.

Phillips OneBlade

 

Stap 3: Geef je stoppelbaard vorm

Als je stoppelbaard op 1 lengte getrimd is dan zijn de haartjes bij je hals aan de beurt. Verwijder de kam van je baardtrimmer zodat je met het mes van je trimmer de haartjes in je hals van beneden naar boven voorzichtig weg trimt.

Trim tot boven aan je Adamsappel tot onder aan de kaaklijn om een scherpe lijn te creëren. Doet in een halve cirkel van oorlel tot oorlel. Wel met beleid zodat je niet doorschiet.

Stap 4: Breng contouren aan

Nu is het tijd om met je safety razor en verse double edge blades de gebieden om je stoppelbaard glad te scheren. Dit type scheermes geeft je de mogelijkheid om precies te kunnen zien hoe je symmetrisch je contouren kunt scheren.

Om goed zicht op de lijnen van je stoppelbaard te houden is een transparante scheergel juist geschikt. Scheer het gebied dat aan je stoppelbaardje grenst met beleid weg. Dus langs de randjes van je baard en snor en van hals naar je kaaklijn.

Hoe verzorg je je stoppelbaard?

Er zijn een aantal stappen die je moet ondernemen om je stoppelbaard mooi, gezond en netjes te houden. Met een goede verzorgingsroutine voorkom je ook een veelvoorkomende irritatie bij het laten staan van een stoppelbaard, namelijk baardjeuk. Met een goede baardolie zullen je baardhaartjes zachter worden en minder irritaties geven.

  • Dagelijks: huid en baardharen reinigen met een gezichtsreiniger
  • Dagelijks: huid hydrateren met een vocht inbrengende gezichtscrème
  • Dagelijks: baard voeden met 1 tot 2 druppels baardolie
  • 2 - 3 x per week: baardlengte trimmen met een (precisie)trimmer
  • 2 - 3 x per week: contouren bijwerken met een scheermes

Nog een laatste tip: lees ons artikel ‘Wat kan je doen tegen kale plekken in je baard’ zodat je er alles aan kunt doen om ook je stoppelbaard zo gezond mogelijk te laten groeien.

Mocht je toch nog vragen hebben vernemen wij dat graag van je. En anders veel succes met het koesteren en verzorgen van jouw stoere stoppelbaardje!

Je vrienden, The Alpha Men.