Hoe trim ik mijn bakkebaard?

Hoe trim ik mijn bakkebaard?

Een bakkebaard laten groeien. In de jaren ’70 was het dragen van een bakkebaard pure lifestyle. Het betroffen vaak flamboyante haarstroken die zich boven de oren een weg naar beneden baanden en zich vermengden met de wilde baardharen.

Nu zijn bakkebaarden, mede door de intrede van tondeuses en trimmers, vaak strak van snit. Daarnaast hebben barbers een duit in het haarzakje gedaan door de bakkebaard liefst strak en hip vorm te geven.

Al zijn er altijd nog liefhebbers van die bombastische stoere Johny Cash sideburns. Het is echter wel de kunst om de juiste bakkebaard stijlen vorm te geven én exact symmetrisch te laten eindigen zodat jouw aangezicht perfect in balans is.

Op weg naar een volle bakkebaard

Je bakkebaarden laten groeien is het minste werk. Ze komen vanzelf tot volle wasdom. Bij de een wat sneller dan de ander. Voordat een bakkebaard enig volume heeft, ben je zo’n 4 weken verder. Wanneer de haren een centimeter of 3 lang zijn komt het moment om de bakkebaarden met een verfijnde schaar, trimmer of een goede tondeuse in juiste banen te leiden.

Dan de vraag: hoe lang wil jij je bakkebaarden stijlen? Je bakkebaarden lopen parallel langs je oren en de kaaklijn naar beneden. Vaak tot aan de bovenkant van de hals of tot nekhoogte. Maar tot dat gebied wil je waarschijnlijk de bakkebaarden niet laten groeien en moet je dus bepalen tot waar je ze wilt laten eindigen en hoe breed en dik je ze wilt hebben.

Hoe kan ik het beste mijn bakkebaarden stijlen?

Er zijn veel bakkebaardstijlen die je voorkomen mede bepalen. Bij kort haar is een bakkebaard tot net halverwege het oor esthetisch strak. Bij middellang tot langer hoofdhaar is de lengte van een bakkebaard tot bovenaan de oorlel een stijlvol aanzicht. Al hangt het ook weer samen met de breedte en lengte van je gezicht.

En dan moet je ook nog bepalen hoe dik je de bakkebaard wenst. Let wel: Met een dikke bakkebaard krijg je een voller, breder gelaat. Laat je een strakke smalle bakkebaard staan krijg je optisch een iets uitgerekter gezicht. Welk accent wil je leggen. Korte bakkebaarden geven je een uitgebalanceerde uitstraling. Een bakkebaard puntje is ook smaakvol. Vaak een hip design om beginnende kaalheid te maskeren.

Wanneer een bakkebaard toch niet bij je past kun je de bakkebaard weghalen. Er is echter een basisprincipe dat wanneer jij je hoofdhaar laat groeien je de bakkebaard in min of meer hetzelfde volume laat toenemen. Hoe langer en voller de haardos des te voller de bakkebaard. En als je de coupe op het hoofd kort hebt?

Dan snijd je de bakkebaard tot net onder de bovenkant waar je oren beginnen en trim je de bakkebaard tot maximaal 2 tot 2.5 centimeter. Al is het zeker niet in beton gegoten. Test gaandeweg wat jij leuk vindt staan.

Hoe trim jij je bakkebaard?

Je bakkebaard bijwerken. Er zijn gelukkig diverse instrumenten om het je makkelijk te maken. Zodra de lengte en het volume van je bakkebaard het toelaten kun je aan de slag. Wanneer en met welk instrument?

Met een goede trimmer of tondeuse voor bakkebaarden kun je in korte tijd een strakke belijning van de bakkebaard realiseren. Je stelt de baardtrimmer simpel in de op jouw gewenste stand. Meestal is een centimeter of 3 een perfecte lengte om de bakkebaard de juiste vorm te geven.

Als je iets artistieker voor de dag wilt komen kun je ook voor een ruimere stand kiezen. Met een trimmer of tondeuse heb je in no- time een perfect resultaat.

Tips & Tricks hoe je de bakkebaarden het best trimt:

  • Zorg dat de haren schoon zijn en er geen pomade, gel of andere haarproducten in kleven.
  • Is de bakkebaard nogal warrig kam deze dan eerst naar voren en knip met een schaar de haren buiten de lijn van de bakkebaard weg. Je kunt de haren ook naar achteren kammen, richting de oren, en de ongeleide haartjes daar ook voorzichtig wegknippen. Met een goede kam zorg je dat de bakkebaarden dan strak in model worden gebracht.
  • Zorg dat je een goede trimmer met opzetstuk gebruikt. Hiermee kun je precies de centimeters instellen zodat je exact het gewenste model en dikte van de bakkebaard kunt bepalen.
  • De trimmer houd je rechtop en plaatst deze tegen de bakkebaard. Trim de bakkebaard door met het apparaat over de haren naar beneden te glijden.
  • Trim, zonder opzetstuk, de beide onderkanten van de bakkebaard exact gelijk. Het is de kunst om voor de spiegel je bakkebaarden dan exact tot dezelfde hoogte te trimmen. Handig hulpmiddel zijn je wijsvingers door de toppen tegen de bakkebaard te plaatsen. Op zo’n manier dat je wijsvinger aan beide kanten van de bakkebaard een bepaalde lijn aangeeft waar je wilt dat de bakkebaard stopt. Je kunt zojuist die plekken op je gezicht markeren zodat je goed kunt zien waar de bakkebaarden strak getrimd kunnen worden en de juiste symmetrie krijgen.
  • Moet de bakkenbaard breed uitgemeten blijven kun je het best de schaar ter hand nemen. Vollere bakkebaarden matchen perfect met wat langer haar dus is het bakkebaard knippen een uitstekende manier om te stileren zonder er te veel vanaf te halen en in lijn is het met vollere hoofdhaar. Het vergt uiteraard wel wat oefening voordat je jouw bakkebaard net zo strak als de barber vormgeeft.

Met een scheermes kun je de buitenste lijnen van de bakkebaard strak bijhouden. Sowieso als jij toch al bezig bent met natscheren kun je op deze manier de bakkebaard qua lijnvoering perfect bijwerken. Al is het soms wel lastig de juiste lengte te bepalen. Vooral als het gezicht vol is ingezeept.

Dan is naderhand een trimmer of tondeuse voor bakkebaarden een uitkomst om de lengte en symmetrie tóch op orde te krijgen. Uiteraard kun je met bijvoorbeeld een goede Henson safety razor de bakkebaard ook een bepaald scherp design geven.

Let op: gebruik nooit de lijn of stand van je oren om de bakkebaard aan te spiegelen. Het is namelijk vaak zo dat je oren ongelijk op het hoofd gepositioneerd staan. Het is dus even handigheid krijgen met de wijsvingers en uiteraard scherp in de spiegel te kijken.

Alleen met de juiste tools kom je tot de beste resultaten. Uiteraard hebben wij perfecte producten om je bakkebaard perfect mee te onderhouden. Check onderstaande instrumenten en probeer ze uit!

BRAUN Baardtrimmer

Braun - Baardtrimmer

Geniet van een uiterst precieze, maar moeiteloze, trim beurt met deze Baardtrimmer van Braun. Met zijn Duitse ergonomische ontwerp ligt de trimmer fijn in de hand en krijg je de optimale controle tijdens het trimmen.

Met behulp van zijn precisiedraaiknop en bijgeleverde opzetkam biedt de trimmer je 20 lengte-instellingen van 0,5 mm tot 10 mm. Dit maakt de trimmer perfect voor het precies trimmen van vrijwel iedere korte tot middellange baard- en haarstijlen. Vervolgens gebruik je de trimmer zonder kop voor het creëren van strakke lijnen langs je baard.

De trimmer heeft een levenslang scherp mes die zich moeiteloos door je haar snijdt en is ook nog sneller, scherper en efficiënter dan de voorgaande versies. Een volle batterij staat garant voor maar liefst 50 minuten trimplezier en vervolgens kun je de trimmer opladen met de bijgeleverde smartplug. In 10 uur is de trimmer volledig opgeladen.

BOSSMAN Barber Schaar

Bossman - Barber Schaar

Deze schaar van Bossman is de perfecte schaar om je baard, snor en haar te onderhouden en te trimmen. De aparte vormen van de schaar zorgen ervoor dat de schaar perfect in de hand ligt en dat je de volledige controle hebt tijdens het knippen of trimmen. De schaar is volledig gemaakt van 4cr roestvrij staal waardoor de schaar zeer lang mee gaat en zelfs wordt gebruikt door professionele kappers. De schaar wordt geleverd in een moderne, luxe verpakking met magneetsluiting.

Foligain Baard Kam

Foligain - Baard Kam

De Foligain Baard Kam is een stevige en compacte kam die geschikt is voor alle baardtypen. De kam is een alles-in-één hulpmiddel. Het is uitgerust met meetwijzers en een dubbele kam om zo je baardstijl te verfijnen. Met deze kam is het mogelijk om strakke lijnen en gepolijste randen te maken. De Foligain Baard Kam kan gebruikt worden bij het vormgeven van je halslijn, kaaklijn, wanglijn, snor, sik, bakkebaarden etc.

Uiteraard hopen we jou met deze tips, tricks én noodzakelijke instrumenten voldoende te ondersteunen zodat bakkebaard trimmen, bakkebaard scheren en je bakkebaard knippen een fluitje van een cent wordt.

Veel succes!

Je vrienden, The Alpha Men.