Alles over Nat-scheren + Stappenplan

Alles over Nat-scheren + Stappenplan

Nat scheren is het scheren met scheerzeep of scheerolie en verschillende benodigdheden zoals een scheerkwast en een scheerkom. Dit in tegenstelling tot "droog scheren", waarbij mannen alleen gebruik maken van een elektrisch scheerapparaat. In dit artikel leggen wij je precies uit wat nat scheren is, wat de voordelen zijn van nat scheren, wat je er allemaal voor nodig hebt en hoe je te werk kunt gaan.
 

Wat is nat scheren?

De naam verklapt het antwoord wellicht al, maar voor het geval er enige twijfel is, betekent nat scheren in feite “scheren met water”. Er komt dus geen elektrisch scheerapparaat aan te pas. Voor een traditionele natte scheerbeurt heb je ook een vorm van scheerzeep of -crème nodig om je gezicht effectief in te schuimen. Ook komt er een scheerkwast bij kijken. Dit kan een traditioneel gemaakte scheerkwast met dassenhaar, varkenshaar, paardenhaar of synthetische haren zijn. Bij een traditionele natte scheerbeurt maak je gebruik van een scheermes met één mes. Het nat scheren kan zowel met een open scheermes als met een veiligheidsscheermes worden gedaan. 

Hoewel het traditionele nat scheren in eerste instantie wat duurder lijkt te zijn dan het gebruiken van een scheerapparaat en/of moderne wegwerpscheermesjes, hoeft dat in feite niet zo te zijn. Een enkele uitgave is meestal genoeg om maanden mee vooruit te kunnen. Bovendien gaat het om jouw gezicht, dus het is de investering waard!

Waarom nat scheren?

De mannen die ervaring hebben met nat scheren zijn zich de voordelen van het nat scheren meer dan bewust. Een traditionele natte scheerbeurt geeft nu eenmaal een gladder resultaat en een schoner aanvoelende huid dan met het gebruik van een apparaat of wegwerpmesje.

Verminderd ongemakken

Nat scheren kan je ook helpen met het verminderen van de ongemakkelijke effecten van scheren, zoals ingegroeide haartjes. Hoewel veel mannen denken dat ze een gevoelige huid hebben, als gevolg van scheerirritatie en andere bijwerkingen bij het scheren, komt het in feite waarschijnlijk alleen door het type scheermes en de producten die worden gebruikt. De meeste negatieve effecten van scheren zijn het gevolg van het niet hebben van de juiste, veelal goedkope producten.

Is in verhouding goedkoper

Nat scheren kan zelfs aanzienlijk goedkoper zijn dan het gebruik van plastic scheermessen met meerdere mesjes. Hoewel een veiligheidsscheermes en een scheerkwast een investering kunnen zijn, zijn vervangende mesjes veel goedkoper voor veiligheidsscheermessen en gaan scheerzeep en -crèmes veel langer mee dan een scheerschuim of -gel welke je gebruikt in combinatie met wegwerpmesjes.

Het is een leuke bezigheid

Veel mannen gingen jou voor en hebben hun moderne scheermesjes en/of hun scheerapparaat verruild voor het traditionele nat scheren. Al met al is traditioneel nat scheren minder gedoe en zal het je meer plezier geven. Zorgvuldig scheren met kwaliteitsproducten, welke een luxer gevoel geven, zal je niet alleen betere resultaten behalen, maar zal het scheren op zich ook nog veel leuker worden om te doen!

Waar het op neerkomt; nat scheren is een veel betere scheerbeurt die huidirritatie vermindert of weet te voorkomen.

Stappenplan nat scheren

Nu gaan we je stap voor stap uitleggen hoe jij jouw traditionele natte scheerbeurt kunt laten slagen.

Wat heb je nodig

 • Lauwwarm water
  Water is onmisbaar, het verzacht je baard, smeert je poriën en bereidt je gezicht voor op een scheerbeurt. Er zijn mannen die zich graag scheren bij de gootsteen, na een lekkere warme douche. Dit is natuurlijk ideaal, aangezien de snor- en baardharen net zijn opgewarmd en zijn schoongemaakt. Maar het is ook een goed idee om de douche over te slaan en gewoon een lekker warme handdoek op jouw kin te leggen.
 • Scheerkwast
  Je gebruikt een scheerkwast om het schuim te creëren en aan te brengen op je gezicht. Qua scheerkwast heb je de keuze uit dassen, paarden, zwijnen en synthetisch haar, het is maar net welke soort kwast het beste past bij jouw gezicht en wensen.
 • Scheerkom
  Het gebruik van een scheerkom is niet essentieel, maar geeft je wel de mogelijkheid om het beste scheerschuim te creëren.
 • Scheerzeep of scheercrème
  Tijdens het nat scheren wil je uiteraard gebruik maken van een kwaliteits zeep of -crème om een ​​scheerschuim op te kloppen met jouw scheerkwast. Voor de meeste mannen raden we aan om met crèmes te beginnen - het is namelijk erg gemakkelijk om een ​​mooie kom vol te kloppen.

  Of je nu een zeep of een crème gebruikt, het is van belang om een scheerschuim te kloppen welke lijkt op slagroom. Om dit te doen, moet je misschien wat variëren met de hoeveelheid water op je scheerkwast om erachter te komen welke hoeveelheid het beste schuim creëert. 
 • Scheermes
  Slechts één mesje - zolang het scherp is - voldoet prima en is veel minder irriterend voor de huid dan een scheermes waar meerdere mesjes op zitten. We raden je aan om een type scheermes te gebruiken met één mesje, een Safety Razor is dan de beste stap. Gelijk voor het echte werk? Dat kan ook, met een open scheermes of straight razor.
 • Aluin, Aftershave
  Het is verstandig om jouw traditionele scheerbeurt te beëindigen met een scheutje koud water welke jouw poriën kalmeren en sluiten. Vervolgens kun je een fijne aftershave gebruiken. Wanneer je huid zacht en gevoelig is, wil je jouw aftershave alcoholvrij hebben om irritatie te voorkomen. Een goede aftershave kalmeert en hydrateert jouw huid.

Onze Nat-scheren toppersAan de slag

 1. Begin met het aanbrengen van een lauw warme natte handdoek of het nemen van een douche om het haar en de huid te verzachten.
 2. Sommige mannen vinden het aanbrengen van een pre-shave-olie of -lotion nuttig om een ​​superglad gezicht te creëren voordat het scheerschuim wordt aangebracht.
 3. Klopt een scheerschuim op van scheerzeep of een traditionele scheercrème in een kom, mok of direct op het gezicht met een scheerkwast. Dit zorgt niet alleen voor veel schuim, maar het tilt de haartjes van het gezicht op voor een superglad scheerresultaat.
 4. Veel mannen vinden dat het ideaal is om meerdere passen te doen met een veiligheidsscheermes of een open scheermes en crème tussen de passen aan te brengen. Het is het beste om met de nerf mee te scheren, over de nerf heen en tenslotte tegen de nerf in als je huid niet overdreven gevoelig is.
 5. Maak jouw scheerbeurt af met een mooie koele spoeling om overtollig scheerschuim te verwijderen, en breng dan eventueel een aftershave aan. Als je echt de hele dag lekker wilt ruiken, voeg dan een beetje eau de cologne toe!