De beste manier om je gezicht te scheren

De beste manier om je gezicht te scheren

Een elektrisch scheermes is makkelijk maar lang niet zo grondig als de eeuwenoude techniek van het nat scheren. Nat scheren houdt letterlijk in dat je je gezicht ‘nat’ scheert, met water dus. Maar het vergt ook een stukje meer kennis. Kennis die wij jou hopen op deze dag mee te kunnen geven. Tijd voor een stappenplan, een snelcursus ‘hoe te scheren’, een grote verrijking van je scheerroutine en misschien wel je leven. Oké, dat gaat misschien wat ver, maar wij zijn rasechte ‘nat-scheer’ fanaten! Geniet van je stappenplan en geniet uiteindelijk van je scheerbeurt.

Waarom nat scheren?

We zullen het kort voor je opsommen. Er zijn enorm veel redenen om je elektrische apparaat lekker in de kast te laten liggen. Lees hieronder de belangrijkste redenen.

 • Verminderd ongemakken als ingegroeide haartjes en scheerirritatie
 • Is op de lange termijn een stuk goedkoper 
 • Haartjes worden korter afgesneden dus je hoeft je minder vaak te scheren
 • Een gladder scheerresultaat dan met een elektrisch apparaat

Een reden dat veel mannen het toch bij hun scheerapparaat houden, is dat het makkelijker is (of lijkt) dan nat scheren. Maar geloof ons, als je eenmaal de stappen kent, dan is een fluitje van een cent.

Stap 1: Reinig je gezicht

Een schone en ontspannen huid is essentieel voor een goed resultaat van je scheerbeurt. Ga daarom eerst bijvoorbeeld eens lekker douchen en laat het stoom van de douche zijn werk doen. Je poriën zullen zich openen en je huid zal lekker soepel worden. Reinig je gezicht met een goede cleanser, dan zullen alle dode huidcellen van je huid verwijderd worden. Op die manier zal je de kans op ingegroeide haartjes verkleinen.

Heb je geen tijd om te douchen? Geen probleem. Gebruik een washandje of handdoek met warm water en leg deze zo’n 2 a 3 minuten op je gezicht. De warmte doet, net als de stoom van de douche, zijn werk wel.

Stap 2: Maak je baard of snor nat

Wanneer je je baard of snor nat maakt, zullen deze makkelijker te scheren zijn. Dus was ook deze behaarde vrienden mee onder de douche. Nog lekkerder is het om ze te wassen met een goede baardshampoo of baardconditioner. Dan maak je de haren zachter en daarom zal het makkelijker zijn om deze te scheren. Het mesje zal minder weerstand voelen en daarom is het voor jou makkelijker om preciezer te scheren.

Stap 3: Gebruik een scheerproduct

Tijd voor een goed scheerproduct. Hierin in de keuze een beetje aan jou en jouw voorkeuren. Je hebt namelijk flink wat verschillen tussen een scheerzeep, crème, olie, gel en schuim. Het is even zoeken naar het product dat het beste bij jou past.

Scheerzeep

Een fijne scheerzeep is altijd goed. Klopt deze op in een scheerkom met een scheerkwast tot je een rijk schuim creëert. Breng de schuim aan op je baard of snor met ronddraaiende bewegingen van de scheerkwast. Laat dit even intrekken zodat je de baardharen de kans geeft om nog soepeler en zachter te worden. Een scheerzeep bestaat vaak uit enorm fijne en natuurlijke ingrediënten die je huid zullen voeden en verzachten.

Scheercrème

Een scheercrème breng je op dezelfde manier aan als een scheerzeep, maar schuimt iets makkelijker en zal makkelijker schoon te maken zijn. Het gebruik is dus wat versimpeld. Een scheercrème bevat vaak ander soort ingrediënten als een scheerzeep en iets minder natuurlijke formules. Kijk daarom vooral naar jouw eigen voorkeuren.

Scheerschuim

Wie voor puur gemak wil gaan, gaat voor scheerschuim. Rechtstreeks vanuit de spuitbus op je huid en scheren maar! Uiteraard bevat een scheerschuim niet de voedende ingrediënten die een scheerzeep wel biedt, maar het is wel lekker makkelijk voor een snelle scheerbeurt.

Ook is het handig om voor het scheren bij mannen een pre shave te gebruiken. Een pre shave zal een soort laagje over je huid leggen die je huid beschermen en je baardharen nog een stukje extra zacht maken.

Stap 4: Gebruik een goed scheermes

Misschien wel de belangrijkste stap als je je afvraagt hoe te scheren. Een goed scheermes is de basis! Al volg je alle andere stappen nog zo goed, een bot scheermes kan flink wat roet in het eten gooien. Een bot scheermes is namelijk de grootste boosdoener achter ingegroeide haren, razor bumps, scheerbrand en irritatie. Wil je dus allemaal niet hebben. Je weet dat je scheermes bot is wanneer hij niet meer soepel over je huid glijdt.

Welk scheermes kan ik het beste gebruiken?

Je moet er achter komen welk scheermes het beste voor jou is. Je hebt keuze uit de safety razor, shavette en de cartridge razor. Allemaal hebben voor-en-nadelen dus daarom moet je uitzoeken welke bij jou past.

Voordelen van een safety razor:

 • Ontzettend glad scheerresultaat
 • Voorkomt ongemakken als ingegroeide haren en huidirritatie
 • Veel comfortabeler scheren dan met een cartridge razor
 • Geschikt voor mannen met een gevoelige huid
 • Op de langere termijn een stuk goedkoper dan een cartridge razor
 • Beter voor het milieu

Voordelen van een shavette:

 • Mega glad scheerresultaat
 • Mesjes zijn makkelijk te verwisselen
 • Goedkoper dan een cartridge razor op de lange termijn
 • Voorkomt ongemakken als ingegroeide haren en huidirritatie
 • Het ziet er gewoon heel gaaf uit

Voordelen van een cartridge razor:

 • Comfortabele grip door de rubberen belijning
 • Scheren is zeer makkelijk
 • Weinig onderhoud
 • Je zult niet snel scheerwondjes krijgen

Stap 5: Begin met scheren

Nu je alle voorbereiding hebt gedaan en de juiste scheerproducten / scheermes in huis hebt gehaald, is het tijd voor het echte werk. Tijd om te scheren! Je kunt je op dit punt misschien afvragen “hoe moet je je scheren met een scheermesje?” Om dit op een goede manier te doen hebben we wat tips voor jou op een rijtje gezet.

Tips & trics

 1. Ga met de haarrichting mee. Met een scherp scheermes zul je de haartjes alsnog erg kort afsnijden. Wanneer je tegen de haarrichting in zal gaan, vergroot je de kans op huidirritatie en ingegroeide haren enorm. Niet doen dus! En met een scherp scheermes ook zeker niet nodig.
 2. Trek je huid strak tijdens je scheerbeurt. Dit zorgt ervoor dat de haartjes nog korter afgesneden kunnen worden. Trek je huid strak met je vrije hand en laat het scheermes soepel je huid volgen.
 3. Druk niet te hard! Dit is helemaal niet nodig als je een scherp mesje hebt. Je zal je huid alleen maar irriteren des te harder jij gaat drukken. Laat het mesje lekker z’n werk doen.
 4. Maak je mesje tijdens het scheren schoon met water. Zo verwijder je de afgeschoren haartjes van je mes en zal je met elke strook weer met een schoon scheermes werken.

Stap 6: Sluit je poriën

Wanneer je klaar bent met je gezicht scheren, moet je je gezicht opnieuw afspoelen. Zo spoel je de haartjes en het scheerproduct van je huid af. Spoel je gezicht af met koud water of gebruik een washandje met koud water om je poriën weer te sluiten. Op deze manier worden scheerirritaties voorkomen.

Stap 7: Verzorg je huid

Wanneer je je huid hebt laten afkoelen met koud water, kun je je scheerroutine afsluiten met een goede aftershave of aftershave balsem. Dit zal zorgen voor een extra verkoeling voor je huid en het geeft je een oppepper na je scheerbeurt. Ook werkt een aftershave desinfecterend en zal dus irritaties voorkomen.

Zo, nu je je hele stappenplan hebt kan je gaan beginnen met de start van je meest comfortabele scheerbeurt! Dit is de manier hoe de meeste barbers ook te werk gaan, dus in principe geef je jezelf een professionele scheerbeurt zonder dat je keer op keer een smak geld kwijt bent. Mocht je toch nog vragen hebben, over producten bijvoorbeeld, weet dan dat je altijd contact met ons op kunt nemen. Daar zijn vrienden voor. Je weet ons te vinden!

Be your own barber!

Je vrienden, The Alpha Men