Scheermesjes: Welke zijn het beste voor jou?

Scheermesjes: Welke zijn het beste voor jou?

Als scheren tot één van jouw dagelijkse of wekelijkse bezigheden behoort is het je vast weleens opgevallen hoeveel verschillende soorten scheermesjes er te kiezen zijn. Vooral wanneer je begint met scheren of jaren dezelfde soort mesjes hebt gebruikt kan het aanbod overweldigend zijn. Er zit behoorlijk wat verschil in scheermesjes en daarbij komt ook nog dat er eigenlijk niet één beste bestaat. Iedere man heeft een andere huid en haargroei en daarnaast natuurlijk ook een andere voorkeur. Toch is er voor iedere man een scheermesje te vinden dat voor hem de beste keuze kan zijn.

De beste double edge blades

Ik moet wel eerst even zeggen dat we het enkel gaan hebben over double edge blades. De verwisselbare mesjes die gebruikt worden in een safety razor. Als je zelf nog niet scheert met een safety razor raden we je echt aan het eens te proberen. Om een paar voordelen te noemen:

  • Nauwkeuriger resultaat en fijnere beleving
  • Je hoeft minder vaak te scheren omdat het resultaat gladder is
  • Minder kans op geïrriteerde huid
  • Veel variatie in double edge blades
  • Scheermesjes zijn goedkoper

Voor ons mannen is het scheren met een safety razor steeds meer vanzelfsprekend. Het wordt steeds populairder. Lees ook Perfect scheren: Het gebruik van een safety razor om meer te leren over safety razors en het eens te gaan proberen.

 

scheermesjes double edge blades

 

Wat maakt een scheermesje goed?

Wat voor jou een goed scheermesje is kan voor een ander een vreselijk mesje zijn. Daarom is er ook zoveel variatie in double edge blades. Iedere man heeft een andere soort baardgroei en huid. Iemand met een gevoelige huid heeft een ander scheermesje nodig dan iemand met een normale huid of ruwe huid. De volgende factoren zouden in overweging genomen moeten worden bij het zoeken naar het geschikte scheermesje.

Scherpte van het scheermesje

De meeste mannen denken dat het scherpste mes automatisch de beste is. Hoewel dat heel aannemelijk lijkt is het niet volledig waar. Ik zeg volledig omdat het voor sommige mannen wel geldt. Hoe scherper het scheermesje hoe gladder het scheerresultaat zal zijn. Maar er is ook een groter risico om jezelf te snijden. Vooral beginners zullen hier sneller last van hebben omdat zij nog niet zo’n goede techniek hebben.

Toch kan met een scherper mesje een beter resultaat worden bereikt met één scheerbeurt. Mits je de techniek goed beheerst en je niet snijdt is voor mannen met een gevoelige huid en dikkere haren een scherp mesje ideaal. De huid zal minder gestrest raken doordat het mesje maar één keer over de huid hoeft en de haren goed afsnijdt. Heb je minder dikke haren dan kun je beter een minder scherp mesje gebruiken.

Om de scherpte van mesjes met elkaar te vergelijken hebben we hieronder een tabel gemaakt met de scherpte van de vijf best beoordeelde scheermesjes. Hoe lager het getal hoe scherper het mesje is.

 

Scheermesje

Scherpte

Astra
Superior Platinum

49

Derby Premium

51

Feather

32

Gillette 7 O'clock
(Yellow)

46

Wilkinson Sword
(German)

46

 

 

Gladheid van het scheermesje

De gladheid van het scheermesje ook wel smoothness genoemd geeft aan hoe vergevingsgezind het scheermesje is. De gladheid wordt bepaald door de snijhoek van het mesje. Een erg scherp scheermesje heeft een onvriendelijke snijhoek waardoor je jezelf snel snijdt wanneer je geen goede scheertechniek hebt. Met een erg glad scheermesje zul je jezelf minder snel snijden. Handig als je een ruwe huid hebt of bijvoorbeeld last hebt van acne. Wanneer je een gevoelige huid hebt maar wel dikkere baardharen is dit een minder goede optie. Je zult dan meer druk moeten zetten op je huid of meerdere keren over hetzelfde huidoppervlak moeten scheren. Dat verhoogt de kans op irritatie.

 

gladheid scheermesje

 

Levensduur van het scheermesje

Leuk al die gladde en scherpe mesjes maar wat heb je eraan als je mesje na één scheerbeurt waardeloos is? Scheermesjes verschillen in houdbaarheid. Dat heeft te maken met de kwaliteit van het gebruikte materiaal. Scheermesjes gaan een aantal scheerbeurten mee. Na iedere scheerbeurt veranderd de scherpte. Die wordt na een paar keren minder.

Sommige scheermesjes gaan langer mee dan anderen. Dat heeft natuurlijk effect op onze portemonnee en moet dus meegewogen worden tijdens het zoeken naar een goed scheermesje.

De beste scheermesjes

Feather Double Edge Blades scheermesjes

Feather Double Edge Blades

Volgens scheerfanaten het beste scheermesje verkrijgbaar. Het is tevens ook het scherpste scheermesje dat verkrijgbaar is en misschien voor beginners minder geschikt. Feather is een Japans bedrijf dat professionele scheerproducten maakt en ook één van de marktleiders op dat gebied. Heb je een gevoelige huid met dikkere haren dan is dit de beste keuze. Zoek je een wat gladder scheermesje dan kun je deze beter links laten liggen.

 

+ Ongeëvenaarde scherpte

+ Door de coating gaat dit mesje lang mee

+ Perfect voor dikker haar

Astra Superior Platinum Double Edge Blades

 

Astra Superior Platinum Double Edge Blades

Astra is een fabrikant dat onderdeel is van Gillette en de mesjes produceert in Rusland. Deze scheermesjes zijn één van de meest geliefde dankzij een geweldige prijskwaliteit verhouding. De mesjes zijn scherp maar ook glad genoeg om comfortabel te kunnen scheren zonder jezelf te snijden. De levensduur van deze Astra scheermesjes behoort tot de langste. Deze scheermesjes gaan enorm lang mee. Iedere man zou in principe minimaal vijf scheerbeurten moeten kunnen doen met één mesje.

+ Goedkoop

+ Gaat lang mee

+ Gladde en irritatievrije scheerbeurt

 

Gilette 7 O'clock super stainless double edge blades

 

Gillette 87 O'Clock Super Stainless

Een lijst over de beste scheermesjes zonder de naam Gillette bestaat er natuurlijk niet. Dit merk heeft dan ook geen introductie nodig. Deze scheermesjes zitten precies tussen mild en scherp in. Het geeft nog steeds een glad scheerresultaat zonder de risico’s van de scherpere varianten. Perfect voor beginners dus. De scheermesjes zijn qua levensduur gemiddeld en zijn niet duur.

+ Scherp genoeg maar niet agressief

+ Betaalbaar

+ Mesjes van een fabrikant met goede reputatie

 

Derby Double Edge Blades

 

Derby Double Edge Blades

Het perfecte scheermesje voor beginners. Deze scheermesjes zijn zo glad mogelijk zodat je je niet snel zal snijden. Dat betekent ook dat de scherpte minimaal is wat niet het gladste resultaat zal opleveren. De levensduur van de Derby mesjes zijn erg goed. Sommige mannen kunnen er wel 10 scheerbeurten mee doen. Heb je dunne baardhaartjes en een gevoelige huid dan is dit mesje een goede keuze.

+ Erg goedkoop

+ Erg mild

+ Scheermesje gaat zeer lang mee

 

Wilkinson Sword Double Edge Blades

 

Wilkinson Sword Double Edge Blades

Nog zo’n scheermesje dat goed te gebruiken is voor beginners. De levensduur van Wilkinson scheermesjes behoren tot de beste en het mesje is erg vriendelijk voor de huid. Het mesje is scherper dan de Derby Double Edge Blades en geeft dus een iets gladder resultaat. Voor dikkere baardharen is dit mesje minder geschikt.

+ Redelijk mild

+ Geschikt voor beginners

+ Goede levensduur

Varieer met verschillende soorten scheermesjes

De beste tip is om veel te variëren in het gebruik van scheermesjes. Uiteindelijk vind je het mesje waar jij de meest gewenste resultaten mee behaald. Het is ook goed denkbaar dat na verloop van tijd je techniek zo verbeterd dat je behoefte krijgt aan een ander mesje. Gelukkig kun je alle double edge blades krijgen in kleine verpakkingen waardoor je weinig geld kwijt bent en kort daarna weer een ander scheermesje kan proberen.

Begin je net te scheren met een safety razor dan kun je het beste beginnen met een mild scheermesje en vanaf daar steeds scherper gaan totdat je het ideale scheermesje hebt gevonden.