Met de compleet nieuwe collectie van Forte Series die eraan komt (pre-order hier met korting) vonden we het een mooi moment om iets te schrijven over de Forte Series Texture Clay. Het eerste product van Forte Series is nu een aantal maanden verkrijgbaar en is sindsdien door het plafond gegaan. We waren verrast met de enorme populariteit die het product in korte tijd heeft gekregen in onze winkel. Is het product dan echt zo goed?
Forte Series is natuurlijk het merk van de bekende influencer Alex Costa. Hij staat bekend om z’n geweldige kapsel waar hij veel zorg aan besteed. Hij gebruikt zelf vaak de Texture clay in zijn video’s. Dat draagt natuurlijk enorm bij aan de naamsbekendheid. Maar om te testen of het product nou echt zo goed is, moeten we het eigenlijk tegenover een soortgelijk product zetten dat zich al lang bewezen heeft. Dan komen we natuurlijk uit bij de Claymation van Hanz De Fuko. De Hanz De Fuko Claymation is al jaren één van de beste en meest populaire clays op de markt. Daarom zetten we ze naast elkaar en vergelijken we de belangrijkste eigenschappen.
Hanz de Fuko
Hanz de Fuko is in 2009 opgericht door David Alfonso en z’n beste vriend Christopher Zent. Zij wilden afstand doen van het saaie bedrijfsleven en iets creëren wat de huidige maatstaven zou doorbeken. Een product waarmee elke man zijn eigen creativiteit tot expressie kan brengen. De traditionele manier van denken over uiterlijke verzorging van de man moest anders. Daarvoor moest de man beschikking hebben over producten die stijlvoller en innovatiever zijn. Zo ontstond Hanz de Fuko. Zij waren het eerste merk dat producten naar influencers stuurde om zo naamsbekendheid te winnen. Het merk werd snel wereldberoemd. Bekende sterren als David Beckham en Hugh Jackman gebruiken bijvoorbeeld de producten van Hanz de Fuko.
Forte Series
Inmiddels ziet de wereld er compleet anders uit. Hanz de Fuko stuurde hun producten naar influencers, en nu komen influencers zelf met hun producten. Zo ook Alex Costa, één van de grootste youtubers op het gebied van alles wat met uiterlijke verzorging van de man te maken heeft. Alex is iemand die bekend staat om z’n geweldige looks. Veel mensen vragen zich dan ook altijd af wat hij precies met z’n haar doet. Hij zou wel uren voor de spiegel moeten staan. Nou niet dus. Volgens Alex gaat het om het gebruik van de juiste product en hoe je het gebruikt. Het inspireerde Alex om zelf een producten te laten ontwikkelen. Hij bouwde een complete community om Forte Series en liet het product volledig ontwikkelen op basis van de behoeftes van de mensen in zijn community. Het resultaat was de Texture clay. Een clay die zorgt voor veel hold, textuur en ook het haar verzorgt. Hier zie je de clay in actie.
Claymation vs Texture Clay
De Claymation van Hanz de Fuko is één van de meest geprezen haarstylingproducten ter wereld en zeker de bestseller van Hanz de Fuko. De Texture Clay van Forte Series bestaat eigenlijk pas net echt. Laten we kijken hoe die zich staande houdt.
Ingrediënten
Opvallend is dat de ingredientenlijst van de texture clay een stuk langer is. Er zitten iets meer verzorgende ingredienten in en wat meer ingredienten voor houdbaarheid. Ze zijn beide gemaakt van natuurlijke ingredienten. Kijkend naar de werkzame ingredienten lijken beide producten heel sterk op elkaar. Ze bevatten beide veel beeswax en bentonite. Dat is een goed teken. Bentonite is een kleisoort die het haar veel volume geeft. Beide producten verschillen eigenlijk niet zoveel van elkaar op papier. Enkel de verhoudingen liggen wat anders. Score: 0 - 0
Geur
Wanneer je echt een fetisjist bent op het gebied van geuren moeten we je teleurstellen. Beide producten bevatten namelijk geen parfum en hebben dus een neutrale geur. Het enige wat je zou kunnen opvangen qua geur, zijn de ingredienten zelf. Het voordeel is natuurlijk dat het product zo minder smaakgevoelig wordt en ook minder kans geeft op allergische reacties. Score 0 - 0
Structuur en aanbrengen in het haar
Op het eerste gezicht zien beide producten er hetzelfde uit in het potje. Maar schijn bedriegt. Het verschil ga je merken wanneer je het product uit het potje wil halen. De Texture clay is een stuk dikker en harder dan de Claymation. De claymation haal je makkelijk met je vingertop uit het potje en smeer je vrij makkelijk uit over je hand.
Bij de Texture clay zul je echt met de vingertop in het product moeten drukken om er zo wat uit te halen. Het is even flink wrijven in je hand om het product uit te smeren. Uiteindelijk warmt het product op en gaat het een stuk makkelijker.
Het aanbrengen
Het verschil hierboven merk je ook bij het aanbrengen. De claymation is soepel en verdeel je moeiteloos door je haar. De Texture clay voelt ietsje plakkeriger en is soms wat stroef. Niet zo erg dat het vervelend is, maar wel meer dan de claymation. Eenmaal verdeeld in het haar geeft de Texture clay wel veel meer controle dan de claymation. Toch is het gebruiksgemak van de claymation hier beter. Score: 0 - 1 voor Claymation
Hold
De Texture Clay mag dan ietsje stroever zijn dan de Claymation, wat betreft Hold blaast de Texture Clay absoluut de Claymation omver. De Claymation heeft een goede flexibele hold en is absoluut niet slecht. Nog steeds één van de beste. Maar je hebt gewoon meer controle over je haar en het blijft gewoon langer goed zitten. Ook is het haar makkelijk opnieuw in model te brengen. Dat stugge merk je na het aanbrengen weinig meer van. We zijn positief verrast! Deze punt gaat naar Forte Series. Score: 1 -1
Glans
Glans of Shine is natuurlijk heel persoonlijk. De één wil een beetje natuurlijke glans en de ander echt matte. De Claymation van Hanz de Fuko zou een matte afwerking moeten geven. Dat is volgens ons niet helemaal waar. Het heeft een klein beetje natuurlijke glans, maar niet volledig matte. De Texture Clay geeft wel echt een matte effect. Het is dan ook wat droger dan de Claymation. Wij vinden dat een clay matte hoort te zijn. Daarom gaat deze naar de Texture Clay. Score: 2-1 voor Forte Series.
Uitwassen
Beide producten bevatten veel beeswax. Beide zijn dus niet volledig op waterbasis. Dat merk je ook met het uitwassen van beide producten. Met enkel water lukt het niet echt. Slecht een klein beetje shampoo is gelukkig genoeg om beide producten uit je haar te krijgen. Hier scoren beide producten eigenlijk gelijk op. Score nog steeds: 2-1
Prijs:
Hier wordt het echt interessant. beide producten zijn ongeveer even duur. Het scheelt precies een euro. De Claymation krijg je in een potje van 56 gram. De Texture Clay komt in een potje van jawel, 100 ml! De Texture Clay is dus behoorlijk goed geprijsd. Daarom gaat deze punt ook naar de Texture Clay. Score: 3-1
And the winner is.....
Als we kijken naar de score is de Texture Clay duidelijk de winnaar tussen deze twee. Toch is het heel persoonlijk. Het is maar wat je zoekt in een product. Wil je dat je haar goed blijft zitten en veel controle? Dan wint de Texture Clay duidelijk. Ga je puur voor gebruiksgemak en een meer flexibele hold dan is de Claymation jouw product. Het is een wat soepeler product. Ook geeft de glans voor sommige mannen de doorslag. De één wil matte en de ander wil nog een klein beetje glans.
Is de Texture Clay van Forte Series dan een hype uit de wereld van influencers? Absoluut niet. Het kan zich meten met de beste clays op de markt. Het is wat ons betreft een blijvertje.