Pomade: de soorten en verschillen?

Pomade: de soorten en verschillen?

Pomade is tegenwoordig de meest gebruikte term voor haarproducten. Fabrikanten haken hier tegenwoordig slim op in door hun product ook pomade te noemen. Toch is pomade iets anders dan een overkoepelende naam voor haarproducten. Net zoals een gel en wax iets heel anders zijn, is een pomade ook een heel specifiek product. Zo zijn al deze verschillende soorten producten bedoeld voor verschillende typen haar en verschillende doeleinden.

Dat verschillende soorten producten door elkaar worden gehaald is dan ook logisch. Klanten vragen vaak om een goede pomade of gel zonder te weten wat het precies met hun haar doet. Daarom zetten we de belangrijkste haarproducten voor je op een rijtje.

De Pomade

Een eeuwenoud product dat gebruikt wordt om het haar in een strakke look te krijgen met meestal veel glans. Denk aan een slick back of een strakke zijscheiding. Pomades kunnen tegenwoordig in twee soorten verdeeld worden.

 

pomade

De pomade op oliebasis

De meest bekende en ook het meest oude product is toch wel de pomade op olie basis. Dit is een redelijk nat product op basis van petroleum of bijenwas. De naam is afgeleid van het Franse woord “pommade” dat zalf betekent. Het oorspronkelijke recept van pomade bevatte zelfs gemalen appels. In de negentiende eeuw werd varkensvet vooral als basis gebruikt van de pomade. In het begin van de 20e eeuw werd dit veranderd naar petroleum en bijenwas.

Het voordeel van een pomade op oliebasis is dat het niet hard wordt en je de hele dag je haar weer opnieuw in model kan brengen. De hold van een pomade op oliebasis kan ongekend hoog zijn. Ook een regenbui kan geen kwaad aangezien het product niet met enkel water uit het haar gewassen kan worden. Het grote nadeel is dat je je haar enkel schoon krijgt met veel shampoo, maar hiermee ook de lichaamseigen oliën wegwast. Dit is weer slecht voor je haar en hoofdhuid. Ook voor mannen die gevoelig zijn voor acné is een pomade op oliebasis wat minder geschikt.

De pomade op waterbasis

Sinds een aantal jaren is de pomade helemaal opnieuw uitgevonden door het product te ontwikkelen tot pomade op waterbasis. Dit heeft het voordeel dat je het makkelijk uitwast en dat je haar en hoofdhuid niet zo vet worden. Deze pomade hard iets meer uit dan een pomade op oliebasis waardoor je deze iets minder opnieuw in model kan brengen. Wel is de pomade op waterbasis verkrijgbaar met veel of weinig hold en vaak nog meer shine dan een pomade op oliebasis.

 

haarproducten

 

Gel als haarproduct

Al decennialang het meest gebruikte haarproduct door mannen. Bijna iedere jongen en man heeft weleens een gel gebruikt. Beroemd zijn de grote gele potten die we allemaal weleens op onze badkamermeubel hebben gehad. Geschikt om het haar in strakke gedefinieerde kapsels te krijgen of om bijvoorbeeld stekels in het haar te maken. Een gel is eigenlijk vergelijkbaar met een pomade op waterbasis, maar dan nog natter. Dit product is verkrijgbaar met zowel een light als strong hold en maakt je haar vaak hard. Het nadeel van een gel is dat je al snel viezigheid en witte vlokken in je haar krijgt. Wanneer je je vingers door je haar haalt breekt de gel en ben je de hold meteen kwijt. Ook is het niet erg goed voor je haar aangezien je haar snel beschadigd en uitdroogt door de chemicaliën in gels. Doordat het water in de gel uithardt, kun je je haar niet opnieuw in model brengen gedurende de dag.

 

haar cream

 

Cream als haarproduct

Een cream is het meest natte product dat gebruikt wordt voor het stylen van haar. Ze geven vaak een natuurlijke glans en controle over het haar. Perfect voor dik, krullend en lang haar. Vaak bevatten creams voedende natuurlijke oliën die het haar zacht maken. Een cream geeft het haar flexibiliteit en weinig hold. Perfect voor lang haar waar je toch wat controle over wilt en voor de natuurlijke looks.

 

haargel

 

Wax als haarproduct

Nog zo’n bekend product dat vaak als overkoepelende term wordt gebruikt. Wax is een zeer veelzijdig product dat gebruikt kan worden voor strakkere kapsels, maar ook voor de wat meer messy looks. Het wordt vaak gemaakt op basis van Beeswax of Lanoline. Een wax geeft wat meer structuur en definitie dan een pomade of gel doet. Het is een stuk droger en dikker dan een pomade. Het heeft vaak een erg hoge hold en de shine kan variëren. Het is geschikt voor kort tot half lang haar. De hold blijft niet zo lang als bij een pomade maar de wax is makkelijker opnieuw in model te brengen. Je kunt er dus bijna alle kanten mee op.

 

 

beste haar paste

Paste als haarproduct

De paste is toch wel het meest veelzijdige product. Het is dikker dan een pomade en minder dik dan een clay. Je kunt een paste kopen met weinig of veel hold en een matte finish of wat meer glans. Een paste is bijna altijd op waterbasis. Een paste heeft vaak erg veel gemeen met een clay. Er zit dan ook vaak een bestandsdeel van een clay in. Het geeft veel textuur en volume, maar heeft de makkelijke verdeelbaarheid van een wax. Een paste is voor elke haarlengte te gebruiken. Voor dun en dik haar.

  

haar clay

 

Clay als haarproduct

De clay is één van de meest interessante producten van de laatste jaren. Het geeft je haar erg veel textuur, dikte, veel volume en vaak een sterke hold. Een clay bestaat vaak uit de kleisoorten Bentonite en Kaolin (welke ook vaak in een paste zitten). Deze klei soorten absorberen al het vuil van je haar zonder je haren uit te drogen. Het laat je haar er dikker uitzien. Het is rijk in vitaminen en nutriënten waardoor het gezond is voor je hoofdhuid. Het grote voordeel is dat het een erg goede hold geeft maar het je haar niet zwaarder maakt. Daarom kunnen mannen met dik haar vaak beter een clay gebruiken. Voor mannen met dunner haar heeft het weer als voordeel dat een clay je haar er voller uit laat zien. Het is daarom ook het meest populaire haardproduct van de laatste paar jaren.