Wat is een toner? En waarom zijn toners zo belangrijk?

Wat is een toner? En waarom zijn toners zo belangrijk?

Het zou kunnen dat je er al jaren een heldere gezichtsroutine op nahoudt. Van het cleansen & scrubben tot en met het inmasseren van een nachtcrème.

Het aanbrengen van een moderne toner zorgt voor het juist hydrateren van de huid met als doel: het noodzakelijke en zojuist met een toner aangebrachte vocht met een goede dagcrème in de huid op te sluiten. Een toner heeft, naast hydratatie, ook de taak om de huid te kalmeren, het gezicht te laten stralen, schoon te houden en de poriën onzichtbaar te maken.

Dus ook juist voor jou van belang om een toner in je routine op te nemen. Goede toner kopen? Gluur maar eens in onze digitale vitrine.

Wat is een toner?

Een toner is een hydrator in vloeibare vorm. De tweede stap in je gezichtsroutine. Na het aanbrengen van een cleanser dus. Toners bevatten meestal actieve zure componenten. De 2 belangrijkste: Glycolzuur en salicylzuur (lees ons skincare woordenboek voor een uitgebreide uitleg). Verder zijn moderne toners ook voorzien van de juiste vitaminen zodat je huid gevoed wordt.

Let op: een moderne toner bevat louter goede bestanddelen zoals antioxidanten en voedende vitaminen en geen alcohol. Dit middel droogt namelijk juist uit.

Wat is de functie van toner?

Toner is in eerste instantie de finishing touch voor het reinigen van je gezichtshuid. Al het nog achtergebleven vuile residu wordt van je gezicht gehaald. Hierdoor zorg je ervoor dat de poriën niet verstopt raken en voorkom je een matte gloed.

Hedendaagse toners beschermen ook de pH-waarde van je huid. Optimaal hydrateren van de huid zodat je met onze beste dagcrème het vocht van flexibele bepantsering voorziet. Doel: het vocht verdampt niet uit de huid zodat je gezicht continu gehydrateerd blijft.

Ander voordeel is dat je jouw huid hiermee wapent tegen kwalijke (weer)invloeden van buitenaf. Door de hydratatie ketst vervuiling makkelijker af en dringt het niet door in je huid.

Is toner geschikt voor alle huidtypen?

Yes. Een goede toner zorgt bij een vette of een gemiddelde huid dat je zoveel mogelijk de te veel aanwezige vetten en talg verwijdert. Bij de droge tot normale huid kan een moderne toner ervoor zorgdragen dat irritaties en rode uitslag kunnen verdwijnen.

Een toner is niet zomaar een stap maar een essentiële move om je huid letterlijk in vorm te houden.

Welke toners moet je niet gebruiken?

In principe zijn er 2 soorten toners op de markt die je links moet laten liggen:

  • Toners met alcohol aan boord moet je nooit in je badkamer laten landen. Er zitten vaak ook nog andere ingrediënten in waardoor de huid geïrriteerd raakt.
  • Toners op basis van water en voorzien van niet natuurlijke prikkelende parfum ruiken dan misschien wel lekker en lijken verkwikkend maar zorgen vaak voor ongemak. Deze toners staan meestal garant voor een geïrriteerde huid.

Voordelen toner

Het reinigt en voedt de huid in 1 keer. Naast alle bovenstaande al genoemde voordelen zorgt een goede toner ook voor een lading antioxidanten. Daarnaast wordt je huid getrakteerd op een ruime portie kalmerende vocht inbrengende bestanddelen. Een high-end toner zorgt dus voor een smooth huidoppervlak.

Een goede serum kan trouwens ook geen kwaad.

Verschil hydrateren vs moisturizen

Een hydrator en een moisturizer. Deze termen worden vaak door elkaar gehaald. Maar er zit wel degelijk een verschil tussen de twee.

  • Met een hydrator breng je vocht in de gezichtshuid. Dat kan bijvoorbeeld met glycerine. Dit soort ingrediënten zorgen dat water zich bindt aan je huid. Je huid is hierdoor ook beter in staat om vocht te absorberen.
  • Een moisturizer is vaak een crème die door middel van de aanwezige oliën helpt de vocht in de huid vast te houden. Vooral bij een droge of verouderde huid werkt de natuurlijke lipide (olie) barrière niet optimaal, waardoor de huid dus vocht verliest. Met een moisturizer kan je dit voorkomen.

Tip: Breng een moisturizer zo snel mogelijk op de vochtige huid aan nadat je de toner hebt aangebracht. Huidcellen zijn waterdieren. Zonder vocht leggen ze het loodje. Een vochtige toner op je huid aanbrengen is de waterrijke zuurstof die het nodig heeft om te overleven.

Als je direct na het opbrengen van de toner en binnen een minuut een goede vocht inbrengende crème insmeert houd je op deze manier het noodzakelijke vocht vast waar dat moet. In de huid.

Laatste tip: Vocht verdampt ontzettend snel. Met name in de winter als het vriest. Dus breng zowel de toner als je dagcrème aan in een nog dampende badkamer. Je zult zien dat het werkt.

Tot slot

Wil jij je huid in zo’n goed mogelijke conditie houden, dan ontkom je niet aan het inzetten van een goede vocht inbrengende toner. Zie het als die 1.5 liter water die je per dag moet drinken om je lichaam draaiende te houden.

De gezichtshuid heeft het lastig om zichzelf te reguleren. Vooral door invloeden van buitenaf. Slecht functionerende klimaatsystemen, (droog) klimaat en vervuiling. Met een alcoholvrije toner in je huidverzorgingsroutine wapen je de huid(cellen) en blijft je huid fris en gehydrateerd. Je ziet er niet alleen vibrant uit. Het voelt ook TOP!

Mocht je nog vragen hebben vernemen we deze graag van je.

Succes!

Je vrienden, The Alpha Men.