Waarom een baard groeien eigenlijk heel gezond is: 6 kneiterharde feiten

Waarom een baard groeien eigenlijk heel gezond is: 6 kneiterharde feiten

Een baard laten groeien of niet? Dat is de vraag die jij jezelf een paar keer stelt voordat je er aan begint. Zo zijn er nog meerdere afwegingen die mee kunnen spelen in het wel of niet laten groeien van een baard. Waar niet zo vaak over wordt gesproken, is dat baardgroei erg gezond is voor je gezicht!

Behalve dat het stijlvol is, is het profiteren van een aantal gezondheidsvoordelen ook mooi meegenomen! Het is tijd om wat licht te werpen op hoe gezichtshaar jou er niet alleen super mannelijk uit laat zien, maar dat het ook gezond voor je is. In dit artikel gaan we het hebben over de voordelen van het groeien van een baard en waarom het gezond voor je is!

 

Je bent aantrekkelijker met een baard

Ja, je bent aantrekkelijker met een baard! Een Australisch onderzoek waarin 8520 vrouwen foto’s kregen te zien van mannen met- en zonder baard, toonde aan dat het hebben van een baard je een flinke stap voor kan opleveren. De vrouwen moesten de verschillende mannen beoordelen op hun mate van aantrekkelijkheid, en of de man in kwestie goed was voor een one-night-stand of voor een (korte) relatie. Wat bleek?

In 9 van de 10 gevallen werden de mannen met een volwassen baard als relatiemateriaal gezien. Dit is niet zo gek als je kijkt naar evolutie en psychologie. Een dikke bos gezichtshaar is een teken van gezondheid. Hoe dikker en voller jouw baard is, hoe gezonder je bent. En dat betekent weer dat je goed in staat zou zijn om voor een gezin te zorgen.

 

Verhoogt je zelfvertrouwen

Geloof het of niet, maar onderzoek heeft aangetoond dat je bij het hebben van een baard eigenlijk onbewust iets bij mensen teweegbrengt, waardoor mensen om je heen meer respect voor je krijgen en meer waarde hechten aan je opvattingen. Een baard is bij mannen altijd een teken van wijsheid geweest. Je zult je zelfverzekerder voelen wanneer je in de spiegel kijkt en de mensen in jouw omgeving zullen dit zelfvertrouwen ongemerkt versterken.

 

Minder kans op infecties en huiduitslag

Een baard zorgt ervoor dat je minder kans hebt op infecties door bijvoorbeeld de MRSA bacterie (ziekenhuisbacterie). Deze bacteriële infectie is namelijk één van de meest voorkomende infecties die ontstaat na het scheren. Omdat scheren niet nodig is als je een baard hebt loopt je dus minder snel vervelende infecties op. Door het niet hoeven te scheren voorkom je daarnaast ook scheeruitslag, wondjes, ontstekingen door ingegroeide haartjes en jeuk.

 

UV Bescherming

Baardhaar beschermt je gezicht tegen schadelijke UV-straling. Hoe voller jouw baard en hoe dikker de haardikte van de baardharen, hoe beter jij jouw gezicht beschermt tegen invloeden van de zon. Haar werkt reflecterend, zonnestralen worden op deze manier geweerd. Hoewel sommige UV-stralen altijd door je baard heen weten te komen, verstoort je baard het directe zonlicht op je huid waardoor schade altijd beperkt wordt, handig hoor!

 

Natuurlijke isolatie

Het vriest en er waait een gure wind. Jouw gezicht heeft er geen last van, want jouw baard vormt een natuurlijke isolatielaag, wat je beschermt tegen kou en wind! Hoe langer en voller de baard, hoe beter deze je gezicht isoleert.

Nog een bijkomend voordeel; de wetenschap zegt dat baarden het risico op verkoudheid verlagen omdat de hals warm wordt gehouden. Hierdoor kan je lichaam zijn temperatuur beter in stand houden.

 

Beschermt je tegen allergieën

Baarden kunnen tevens allergieën voorkomen en/of verhelpen. Volgens de wetenschap houden baarden kleine hoeveelheden pollen, stof en andere allergenen vast. Door dagelijks met deze allergenen op je gezicht rond te lopen, versterk je jouw immuunsysteem eigenlijk op een geheel natuurlijke manier. Hierdoor kunnen allergische reacties afnemen.

Zorg er wel voor dat je jouw baard goed blijft verzorgen. Wanneer je gevoelig bent voor allergieën is een constante ophoping van allergenen in je baard natuurlijk geen goed idee.

 

Welke producten stimuleren baardgroei?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je groeiende baard een extra duwtje in de rug te geven. Naast het met rust laten van je baard in wording en het kiezen van een gezonde levensstijl (misschien wel het allerbelangrijkste) hebben we een aantal product tips die jou kunnen helpen om het proces nét iets sneller te laten verlopen.

 

1. Hydrateer je baard met baardolie

Baardolie is een pracht product die jouw baardhaar en de huid daaronder hydrateert en voedt. Je baardhaar zal na verloop van tijd zachter en soepeler worden. Kies je voor een baardolie waar vitamine B6, E en C aan zijn toegevoegd? Top! Deze vitamines stimuleren de aanmaak van nieuwe huidcellen en bevorderen op deze manier de baardgroei!

 

2. Verzorg jouw baard met baard shampoo en conditioner

Dat je jouw baard met rust laat is super, maar zo nu en dan heeft ie ook echt een goede wasbeurt nodig. Zo zorg je ervoor dat je geen jeuk krijgt en dat overtollig talg wordt verwijderd. Op deze manier krijgen puistjes geen kans en houd je jouw baard in perfecte conditie. Een speciale baard shampoo en conditioner kunnen je hierbij helpen.

Een baard shampoo of conditioner is erg mild, het droogt je baard niet uit en weten je baard perfect te verzorgen. Ook achterblijvertjes zoals etensresten (ja die blijven achter, ook in jouw baard) worden er op deze manier goed uitgewassen.

 

3. Verwijder dode huidcellen regelmatig met een baardborstel

Je huid is altijd bezig om zichzelf te vernieuwen en stoot daarbij dode huidcellen af. Deze dode huidcellen blijven in je baard hangen. Heb je een vette huid? Dan kunnen de dode huidcellen er voor zorgen dat je poriën verstopt raken waardoor je last kunt krijgen van puistjes en baardroos.

Kleine ontstekingen kloppen aan en zorgen ervoor dat de baardgroei vermindert en dat jouw baardharen beschadigd raken. En dat wil je niet! Om dit te voorkomen is het belangrijk om je baard regelmatig te borstelen. Dit kun je doen met een baardborstel.

Een baardborstel scrubt dode huidcellen van je wangen en kin. Dit voorkomt jeuk en je huid zal veel beter in staat zijn om voedingsstoffen (bijvoorbeeld uit een baardolie) op te nemen. En dit is voordelig voor de groeisnelheid van je baard!

 

4. Gebruik een baardgroei serum

Baardgroei serum, ook wel baardgroei olie genoemd kan helpen om de baardgroei te stimuleren. Baardgroei olie bevat verschillende oliën en natuurlijke ingrediënten die de bloedcirculatie stimuleren en de haarfollikels voeden. Hierdoor kan de baardgroei gestimuleerd worden. Baardgroei olie kan het beste 's avonds worden aangebracht, zodat het de hele nacht kan inwerken. Breng een paar druppels aan op je handpalmen, wrijf het warm en masseer het in je baard. Zorg ervoor dat je de olie goed verdeelt over je hele baard en huid eronder voor optimaal resultaat.