Je baard verven? Zo gebruik je baardverf voor optimaal resultaat

Je baard verven? Zo gebruik je baardverf voor optimaal resultaat

Een baard laten groeien, in perfecte conditie brengen en houden is weer helemaal van deze tijd! Kijk maar in jouw omgeving en het valt steeds meer op: mannen met lange volle baarden of met een robuuste schaduw op het gelaat.

Wanneer je inmiddels een volgroeide baard hebt laten staan kun je wel tegen het probleem aanlopen dat de originele kleur ervan jou niet aanstaat, net niet past bij de tint van jouw kapsel of je de baard liever 1 of 2 tinten donkerder ziet. Een originele baardkleur kan namelijk net even te licht van tint zijn.

Ook zijn er bijvoorbeeld mannen die een grijze kleur niet prettig vinden en de voorkeur geven om dit middels baardverf te maskeren. Inmiddels zien veel heren het kleuren van hun baard daarom ook als aanvulling op hun totale baardverzorging. En je krijgt, mede hierdoor, juist die geprononceerde uitstraling die je wenst.

Na het lezen van dit artikel weet ook jij precies hoe je jouw baard op de juiste manier verft!

Bear(d) with us.

Stappenplan baard verven, hoe begin ik?

Je bent eruit. De hoogste tijd om het design van jouw baard aan te pakken. Want: de kleur wijkt teveel af van de originele tint of het moet juist dusdanig stijlvol contrasteren dat het kapsel en het design van jouw baard elkaar significant gaan versterken.

Het komt echter veel vaker voor om de kleur van de baard net even 2 tinten donkerder te maken zodat het beter aansluit bij de kleur van het kapsel en de wenkbrauwen. Het kan natuurlijk ook dat je gewoon wilt gaan experimenteren met baardverf. Het mag namelijk allemaal wel eens wat minder gebaand, exclusiever en spannender van snit!

Kun je alle baarden zomaar verven? Wanneer je de stap zet om jouw baard te gaan verven let er dan wel op dat deze langer is dan 2,5 centimeter. Langere baardharen hebben meer grip en helpen hierdoor de kleuring beter vast te houden. Kan je een korter sikje verven? Dat kan lastig zijn om goed te verven. Het resultaat is namelijk minder zichtbaar.

Kies de juiste kleur

In de regel kies je een kleur die zo dicht mogelijk bij je natuurlijke baardkleur zit. Als je donker haar hebt, kies dan voor een diepbruine baardverf in plaats van zwart om een kunstmatige harde look te voorkomen. Wanneer je de baard (diep) zwart verft kan deze jouw gelaat erg bleek laten afsteken.

Als je lichter haar hebt, zoek dan een baardverf die het beste bij je eigen baardkleur past.
Sommige baardverf kan - net als bij haarverf - een allergische reactie opwekken. Om te testen of de door jou uitgekozen baardverf rode vlekjes of (brandende) jeuk veroorzaakt kun je een druppeltje baardverf ergens aan de binnenkant van je arm aanbrengen en 48 uur laten zitten.

Dit is noodzakelijk want als desbetreffende verf een (heftige) allergische reactie veroorzaakt kan het zelfs zo zijn dat je hiervoor (direct) naar de huisartsenpost moet. Dus eerst middels een druppeltje, dat overleef je wel, testen en 48 uur wachten op eventuele side effects. Geen reactie? Jolly good! Dan kun je de baardverf gerust gebruiken.

Toch een reactie? Vervelend! Kies in dit geval voor een hypoallergene baardverf op natuurlijke basis. En dan geldt ook weer: altijd even een druppeltje ergens op een onopvallende plek op de arm (of been) testen alvorens de verf te gaan gebruiken. Safety first!

Just for Men Baardverf - Lichtbruin Just for Men Baardverf - Donkerbruin Just for Men Baardverf - Zwart

Just for Men Baardverf - Lichtbruin

Just for Men Baardverf - Donkerbruin

Just for Men Baardverf - Zwart

Wat is de beste voorbereiding op baard verven?

Heb je jouw ideale baardverf in huis gehaald? Top! Dan kun je nu beginnen met de voorbereiding.
We raden je aan je baard niet van tevoren te wassen. Als jij je baard niet reinigt en deze wat vettig is, zal de baardverf namelijk beter hechten.

Ook zorgen de van nature aanwezige baardoliën dat er minder schade wordt veroorzaakt aan de baardharen en de huid daaronder door het verven. Wel kun je ervoor zorgen dat je baard goed gekamd of geborsteld is. Dan is deze vrijgemaakt van stof en achtergebleven restjes.

Ook is het erg verstandig om een laagje vaseline rondom de baard te smeren. Hierdoor bescherm je namelijk de huid er omheen zodat de eventuele verf zich hier niet aan hecht.

Het verven van je baard stap voor stap

Stap 1: Dit heb je nodig (als het niet is meegeleverd met de baardverf)

  • Rubberen handschoenen om je handen te beschermen
  • Een kleurkwast om de baardverf mee aan te brengen
  • Een mengbakje om de baardverf in te doen
  • Papieren doekjes, bijvoorbeeld keukenrol of tissues
  • Een oud shirt aan. Wedden dat je gaat vlekken?
  • Een oude handdoek

Stap 2: Volg de instructies die op de verpakking staan

Elk merk baardverf kan andere instructies en dito inwerktijden hebben. Daarom is het belangrijk om na te gaan of je gestructureerd en veilig bezig bent zodat je het beste resultaat bereikt.

Stap 3: Mengen en verven maar

In een baardverf verpakking zitten vaak 2 tubes. Eén bevat de basiskleur en de andere is een kleurontwikkelaar. Heb je een hoeveelheid uit beide tubes in het mengbakje gedaan, door elkaar gemixt en ziet het er nog wat licht uit vergeleken met het voorbeeld op de verpakking? Don’t worry, na een minuut begint het mengsel al donkerder te worden.

Stap 4: Breng de baardverf aan in je baard

Pak het borsteltje of meegeleverde applicator bij de hand en neem een kleine hoeveelheid baardverf uit het mengbakje. Breng de verf nauwkeurig aan in je baard door de brush heen en weer te bewegen. Probeer daarbij je gezichtshuid zoveel mogelijk te vermijden.

Denk nog even aan de vaseline rondom de baard! Zorg dat je rustig de tijd neemt. Het verven van de baard is namelijk echt een nauwgezet werkje. Als de verf bijvoorbeeld toch op je huid komt kan dit gaan vlekken en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Is jouw baard helemaal gedekt met baardverf? Dan is het tijd om je baard wat rust te geven zodat de verf kan intrekken.

Stap 5: Controleer de kleur

Heb je de instructies op de verpakking opgevolgd en de inwerktijd aangehouden? Kijk dan of je tevreden bent. Haal een beetje verf weg door met een vel keukenrol te deppen en kijk hoe de kleur van je baardhaar eruit ziet.

Als het nog iets te licht is breng je een klein beetje nieuwe verf aan op de plek waar je het net hebt weggehaald en laat je het nog eventjes intrekken. Doe dit niet te lang, want voor je het weet is het resultaat donkerder dan je zou willen. Mocht de baard tóch too dark zijn kun je deze het beste direct met baardshampoo wassen zodat de haren hierdoor net weer (iets) lichter van tint kunnen worden.

Vergeet niet, er bestaan bij het verven uitsluitend Happy Accidents.

Stap 6: Uitspoelen

Als je kleur naar wens is kun je de baardverf uit gaan spoelen. Houd je baard onder lauwwarm water en blijf net zo lang spoelen totdat er geen verf meer uitkomt. Is alles er uit? Dan dep je jouw baard droog met een handdoek.

Verzorging na het verven van je baard

Voor kleurbehoud dien je jouw vers gekleurde baard 2 dagen niet te wassen. Na deze periode kan dat uiteraard wel en kies je hierbij een baardshampoo die in staat is om de aangebrachte kleur langer mooi te houden. Daarnaast kan een goede baardconditioner en baardolie je baard helpen om de kleur te houden zoals ie is. Deze producten werken naast het behouden van de kleur ook nog eens verzorgend en voedend!

Uiteraard hebben wij Alpha’s een ruime sortering baardshampoos en conditioners waar jij jouw nieuwe design mee kunt vertroetelen zodat deze in uitstekende conditie blijft.
Tevreden met het resultaat na een blik in de spiegel en voel jij je weer in command? Super, dan kan jouw baard na deze verkwikkende kleursessie er weer wekenlang tegenaan!

Oh ja, voordat we het vergeten. Het is zo’n eerste keer een secuur klusje maar voor je het weet ben jij dé Picasso onder de baardkunstenaars.

Happy Painting!

Op zoek naar baardverf?

Wij Alpha's hebben 3 top merken baardverf met uiteenlopende kleuren voor je geslecteerd: BEARDBURYS Baardverf - Zwart

Beardburys - Baardverf

Met deze baardverf van Beardburys geef je je baard in slechtst 5 minuten een natuurlijke kleur. De baardverf is ontworpen om jouw eigen natuurlijke baardkleur te optimaliseren. De verf is verrijkt met vitamine E en vrij van parabenen en ammoniak. Dit zorgt ervoor dat je baard niet broos wordt.

JUST FOR MEN Baardverf - Donkerbruin

Just For Men - Baardverf

Just For Men werkt net zo makkelijk als je haar wassen en de niet-druppende formule werkt binnen 5 minuten. De kleur blijft tot 6 werken zitten tot de grijze haren weer verschijnen. De Baardverf is eenvoudig aan te brengen met behulp van een speciaal ontwikkeld borsteltje. De formule dringt tot diep in de harde stugge baardharen door met behulp van biotine, aloë en kokosolie, die de haren hydrateren en versterken.

AMERICAN CREW Precision Blend - Haarverf

American Crew - Precision Blend Baardverf

American Crew Precision Blend Haar & Baardverf geeft het haar een natuurlijke kleur. De Precision Blend kunnen (grijze) haren gemakkelijk, snel en effectief kleuren. Deze kleurspoeling is gemakkelijk aan te brengen en kleurt het haar al binnen 5 minuten.