De grootse fabels en mythes over baarden

De grootse fabels en mythes over baarden

Kijk. Mannen met baarden zijn niet allemaal fulminerende Haddocks. Of dat kerels met gezichtsbeharing het een en ander te verbergen hebben. Of we allemaal hipsters zijn. Zo bestaan er nogal wat vooroordelen over baarden. Vaak nonsens. Yep, veel fake beard news.

Maar ook over hoe je het beste met je baard kunt omgaan. Dat als je ‘m bijvoorbeeld elke dag moet drenken in speciale herbal tea zodat hij daardoor in een yin yang staat gaat verkeren. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. De grootste fabels en mythes dus. Over the man, the myth & the beard. Hier vast een pakkend artikel van ons. Het leesvoer Waarom een man tenminste één keer zijn baard moet laten groeien zegt eigenlijk al genoeg.

Wat voor mythes en fabels gaan er over de baard rond?

Best een hoop. Dat je er alle vrouwen van de wereld mee binnen hengelt tot de sage dat je maar beter niet met een baard kunt solliciteren. Of dat als je ‘m vaak afscheert hij dan in een steeds donkerder kleur terugkomt. Laten we er eens een aantal voor je onder elkaar zetten.

1. Met een baard loop je 65% meer kans om gescout te worden voor een filmrol

Dit is natuurlijk redelijke quatsch. Waarom zou je met een baard meer kans maken? Ja, in typecasting kan een baard belangrijk zijn. In een film over Vikingen. Of een documentaire over barbiers. Het aan de kleuter brengen van vissticks uit de fabriek. Dan uiteraard wel.

2. Wanneer je baard niet in een paar weken volledig is opgevuld zal het nooit een volwaardige baard worden

Neen. Dat hoeft helemaal niet. Sommige baarden hebben nu eenmaal meer tijd nodig om zich te ontplooien. De huid en de haarzakjes hebben tijd nodig om jouw droom van een dikke baard te volgen. Het moet op gang komen. Maar je kunt je baard natuurlijk ook een handje helpen. Dit alles hebben wij beschreven in een must read van een artikel Wat kan je doen tegen kale plekken in je baard.

3. Je kunt je baard met elke shampoo wassen

Als er 1 fabel is dan is het wel deze. Je baard wassen met ordinaire shampoo. Huis – tuin en keuken spul. Luister, als je jouw baard om zeep wilt helpen moet je als een dolle elke dag onder de douche standaard shampoo in je baard jakkeren. Dan weet je zeker dat het snel over en sluiten is met je vlassige vriend.

Van levensbelang? Je baard wassen met een BAARDSHAMPOO. Een verzorgende, voedende én hydraterende shampoo speciaal voor de baard. Anders niet! De 10 beste baardshampoo zie je hier.

4. Als jij je baard vaak afscheert komt hij sneller én met dikker haar terug

Heel benieuwd wie deze onzin ooit heeft opgeschreven. Of getikt. Dat laatste was hij. Of zij. Met deze fabel. Het maakt totaal niet uit hoe vaak jij je baard afzaagt. En het gezicht spekglad safety razort. Er komen door het scheren geen haarzakjes bij en de baardharen blijven van dezelfde compound. Da’s genetisch bepaald namelijk. Tenzij je ooit een knauw van een Londense Weerwolf gehad hebt.

5. Je baard heeft helemaal geen baardolie nodig

Als er 1 brandstof van belang is dan is dat wel baardolie. Zonder baardolie kan je baard het schudden. En je huid ook. Al helemaal als je een langere baard wilt laten staan heb je een goede baardolie nodig.

Zonder dit voedende elixer wordt je baard dof, levenloos, kurkdroog en sterft af. Er is maar 1 optie – En da’s een baardolie inmasseren. Check meteen maar even de 10 beste baardolie producten die erg populair zijn onder onze bearded friends.

6. Een baard dragen in de zomerhitte is een regelrechte ramp!

In eerste instantie zou je wellicht zeggen dat het in het midden van de zomer dragen van een baard een zeer oncomfortabele opgave is. Echter is dat dus niet zo. Kijk, een hele dikke en zware baard kan wellicht toch wat warmer aanvoelen maar over het algemeen? Neen.

Wanneer je een baard van traditionele lengte draagt kan het zelfs verkoeling bieden. Plus een baard zorgt voor schaduw. Zo blijft je huid uit het felle zonlicht. Ten tweede kan het een verkoelend verdampingseffect geven wanneer je zweet. Zie het als een rieten dak dat ademt. Een natuurlijke airco. Voilà.

7. De genen voor baardhaar komen van moeders kant

Dat denken veel mannen die een gebrek aan voldoende haarfollikels hebben. Van die vlasboys. Het zullen wel de genen van moeders kant zijn. Maar dat is onzin. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat jij de genen kunt erven van familieleden uit de gehele stamboom.

Dus niet alleen van mams. Je kunt bijvoorbeeld kaal worden omdat jouw overgrootvader die genen bezat. En die heeft hij jou dan cadeau gedaan. Of dat je de krullen van Tante Ada hebt. Die in 1786 is gaan hemelen.

8. Een baard is vies!

Uiteraard zijn er van die baardhaters die rondbazuinen dat een baard een vies apparaat is. Een droge spons waarin zich de meest smerige substanties ophouden. En dat een baard stinkt. Maar de realiteit is dat mannen met baarden deze juist tot in de puntjes onderhouden.

Vergeet niet, het dragen van een baard zorgt voor een ijzeren discipline. Kort of lang: de baard moet er in shape uitzien. En ruiken. Door een voortreffelijke baardshampoo. Die heb je in de meest uiteenlopende soorten en geuren.

Baardmannen moeten ‘de vrouwtjes’ die zich vastklampen aan de masculiene en glanzende baardharen als fruitvliegen van zich afslaan. Sprak Thor onlangs. Dat U het weet.

9. Een baard zoent fantastisch…

No comment.

10. Met een baard lijk je veel ouder

Een baard geeft je meer senioriteit. Laten we het daar op houden. Mocht je baard zilvergrijs van snit zijn, terwijl je 32 bent, is het natuurlijk een ander verhaal. Hebben trouwens ook oplossing voor: baardverf.

Wanneer je last hebt van een babyface kan een baard juist helpen om er meer volwassen uit te zien. Je hebt van die mannen die qua uiterlijk Bambi blijven. Pharrel Williams (Happy) heeft daar een handje van. Is 48 maar lijkt 30’ish. Met een baard wordt hij veel meer masculien. Niet zozeer ouder. Dus met een baard ouder lijken? Dacht het niet. Stoer to the max. Dat wel.

11. Mensen ontlopen graag mannen met stoere baarden

Het kan zijn dat je wordt aangezien als lid van een motorgang. En als je postuur ook een tandje meehelpt kan het afschrikken. Kunnen mensen in de straat denken: ‘ah ik ben nog wat vergeten, dus ik loop heel even terug’. Maar over het algemeen is dit natuurlijk totale onzin. Mannen met baarden hebben juist een hoge aaibaarheidsfactor. Het is die door baardwax gemasseerde extra vacht die het ‘m doet. Toch Wolfy?

12. Baarden verkleuren continu

Zo uit een duim gezogen. Een baard verkleurt niet zomaar. Grootste boosdoener is de zon. Met z’n fonkelende Uv-straling. Of eventueel chloor in zwemwater. Dat bleekt namelijk. Maar als jij je baard goed beschermt en hydrateert hoeft dat niet eens. Guys, de beste zorg is alles.

Met bijvoorbeeld een goeie baardverzorgingset. De kleur van je baard is meestal en paar tinten lichter dan het haar op je hoofd. Dan kun je met de baardverf je baard nét ietsje donkerder maken zodat de kleur meer in lijn is met jouw kapsel.

13. Alle mannen met baarden darten en zuipen!

Andy Fordham ja. Dat klopt. R.I.P overigens. Maar dit is puur uit de lucht gegrepen. Volstrekte Bullseyesh*t.

The Real Deal

Uiteraard zijn er nog veel meer fabels, sagen en mythes maar die bewaren we voor een volgende keer. Weet je, het dragen van een baard is goed voor de gezondheid, je er hierdoor mannelijker uitziet en de gezichtsbeharing een goede bescherming biedt tegen weersinvloeden.

Dus verzorg hem liefdevol. Dan heb je er heel veel plezier van. En trek je NIETS aan wat anderen ervan vinden. Sla ze met ons artikel Waarom een baard groeien eigenlijk heel gezond is maar eens om de rode oortjes. Hier staan 6 kneiterharde feiten in waarom jij je baard laat staan. Of de stap zet om een baard te adopteren.

Mocht je daar nog vragen over hebben kun je bij ons altijd terecht. Kijken we naar uit zelfs!

ENJOY

Je vrienden, The Alpha Men.