Je kent het vast. Je staat op met het idee om die stoppelbaard van je eens in te ruilen voor een babyzacht geschoren huidje. Je laat je scheermes over je huid glijden en spoelt je gezicht af met koud water. Na een tijdje voel je dat je huid begint te branden. Wanneer je je huid aanraakt, voel je dat er een kolonie kleine bultjes op je huid te vinden zijn. De spiegel bevestigd jouw vermoeden: scheerbrand.
Wat is scheerbrand?
Scheerbrand (of in het Engels “razor burn”) is dus een tijdelijke huidirritatie die ontstaat na het scheren. Je haarzakje raakt door het scheren geïnfecteerd met een bacterie. Door deze infectie ontstaat er een ontsteking. Deze ontsteking is te zien in, jawel, de rode bultjes op je huid. De bultjes kunnen tot twee dagen op je huid te zien blijven. Ze kunnen ook uitgroeien tot kleine blaasjes gevuld met pus. Sorry, we kunnen het niet smakelijker maken dan het is.. Al klinkt het een stukje heftiger dan dat het is. Scheerbrand is ongevaarlijk en trekt vaak snel weg, maar fijn is anders.
Wie kan scheerbrand krijgen?
De bacteriële infectie zou je het liefst bedekken en verstoppen, tot de twee dagen weer voorbij zijn. Echter gaat dat voor de scherende man niet zo makkelijk, die krijgt scheerbrand namelijk het meest in hun gezicht. De vrouwen hebben het ook niet makkelijk. Die kennen scheerbrand vooral van het scheren van hun bikinilijn en hun oksels.
Wat zijn de oorzaken van scheerbrand?
Scheerbrand ontstaat vaak als je een vuil of bot mesje gebruikt. Op die manier irriteer je je huid en geef je ontstekingen een kans. Daarnaast kan je scheerbrand krijgen als je te veel druk zet, tegen de haargroei in scheert, of net iets te vaak over hetzelfde stukje heen scheert. Scheerbrand ontstaat dus eigenlijk door een stukje onwetendheid in je scheer routine. Scheerbrand is dus makkelijk te voorkomen, ook als je een gevoelige huid hebt.
Hoe kun je scheerbrand voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen. Eigenlijk wil je gewoon voorkomen dat er bacteriën, die we allemaal van nature op de huid hebben, niet in je haarzakje terecht komt. Het toverwoord hierin is: hygiëne. Breng een paar simpele tips aan in je scheer routine. Dit neemt geen lange tijd in beslag en voorkomt een hoop gedoe.
- Leen nooit je scheergerei uit! En leen natuurlijk ook niet van iemand anders
- Gebruik een nieuw of schoon scheermes, zorg ervoor dat deze scherp is
- Was je huid voor het scheren, zo dood je bacteriën
- Gebruik voor het scheren een preshave
- Scheer met een scheerzeep, scheerschuim, scheercreme of scheerolie zodat het mesje soepel over je huid glijdt
- Maak na elke scheerbeurt je scheermes goed schoon
- Gebruik na het scheren een goede aftershave of aftershave balsem
- Dep je gezicht alleen af met een schone handdoek of washandje
Het belangrijkste woord blijft dus hygiëne. Scheerbrand is namelijk niet besmettelijk zoals een verkoudheid, maar wél besmettelijk via je scheermes. Mocht degene waar jij jouw nieuwe shiny safety razor aan uitleent scheerbrand hebben, dan mag je er van uit gaan dat jij het ook binnen no time hebt. De bacterie zit namelijk in het scheermes, en baant zich een weg naar jouw haarzakje. Moet je niet willen.
Hoe behandel je scheerbrand?
Mocht deze blog nou mosterd na de maaltijd voor jou zijn omdat je al scheerbrand hebt; ook jou vergeten we niet.
Scheerbrand is te verhelpen met de juiste producten tegen scheerbrand, zoals een goede crème. Deze crème is speciaal voor scheerbrand gemaakt en te verkrijgen in de apotheek. Je kunt je huid ook een verzorgende boost geven met Arganolie of Tea Tree Olie. Deze olie heeft een bacteriedodend, pijnstillend en jeukverlichtend effect. Is het nou echt niet meer te doen? Dan raden wij aan om toch even je huisarts een belletje te geven. Deze kan je, mits het ernstig genoeg is, een antibioticakuurtje geven. Maar, let op, scheerbrand is gelukkig nooit echt gevaarlijk. Alleen maar heel irritant.
Mocht je toch nog vragen hebben? Laat het ons dan weten. Wij helpen jou graag deze irritante bultjes te voorkomen of verhelpen.
Take care of your skin!
Je vrienden, The Alpha Men