Talg vs Glycerine Scheerzeep

Talg vs Glycerine Scheerzeep

Scheerzepen. Net zoals tandpasta’s of margarine, zijn daar nogal wat soorten van. Voor wat betreft scheerzeep bestaat er ook erg veel variëteit. Dat geldt niet alleen voor geuren, veganistische of 3x gemalen zepen maar ook voor de aanwezige bestanddelen in deze producten.

Dat maakt het soms lastig kiezen als je eens een keer de stap wilt zetten naar een ander type scheerzeep. Want je bent nu eenmaal al jaren gewend om je te scheren met de scheerzeep die jouw pa je een keer cadeau gedaan heeft.

De versies met Glycerine en Talg als bestanddelen hebben allebei uitstekende eigenschappen als het om comfortabel scheren gaat. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Dat kun je alleen ervaren als je er zelf mee aan de slag gaat.   

Check trouwens de top 10 van beste scheerzeep die we op basis van verkoop en feedback hebben samengesteld.

Scheerzeep met talg

Talg komt in verschillende huidverzorgingsproducten voor en is door de eigenschappen zeer populair bij het monteren van scheerzepen. Talg is een dierlijk product. De vetten van voornamelijk rund worden als verzorgend ingrediënt ingezet. De specifieke benaming voor dit dierlijk vet is trouwens triglycide wat weer is afgeleid van rundvlees.

Maar ook talg van schapen en andere dieren komen voor. Deze substantie staat bekend om zijn voedende eigenschappen, heeft een smerend effect en is mede hierdoor perfect geschikt om te dienen als component in scheerzeep. Waarom het juist zo’n geweldige voedingsbron voor de huid is heeft ook te maken dat de samenstelling enorm lijkt op menselijke vetten. Daarnaast zorgt talg ook voor een rijk schuimende scheerzeep. 

Talg bevat ook de juiste vetzuren waardoor het de huid uitstekend hydrateert. Ook biedt dit vettige bestanddeel een goede bescherming van de huid bij het scheren waardoor kans op wondjes worden verminderd.

Met de komst van uitstekende vegan alternatieven en duurzame bewustwording bij veel mensen komen producten met talg wel langzaamaan minder in trek. Al zal een goede scheerzeep met talg altijd een fanatieke fanbase blijven kennen.

Scheerzeep met glycerine

Scheerzeep met glycerine aan boord zijn populair. Het is een geurloos en kleurloos additief dat om zijn hydraterende en smerende eigenschappen veelvuldig wordt gebruikt in vele huidverzorgingsproducten. Zo ook scheerzeep. Glycerine is een zogenaamde humectant. Een lichaamseigen stof die zich in de toplaag van de huid bevindt.

Het komt dus van nature in ons eigen lichaam voor. Het is een in wateroplosbare stof die gebruikt wordt in vocht inbrengende gezichtscrème, smeermiddel of oplosmiddel. Glycerine wordt trouwens ook veel in voedingsstoffen gebruikt. Als ingrediënt voor de huid is het populair omdat het een hydraterende functie heeft. Daarnaast houdt het ook het vocht vast waardoor de huid zijn elastische eigenschappen behoudt.   

De scheerzepen zonder het smerende en van nature vette talg is meestal uitgerust met arganolie, palmolie en kokosolie. Daarnaast voegen producenten vaak glycerine toe omdat dit door de smerende maar vooral ook verzorgende werking voor de gevoelige huid een uitermate positief effect heeft.
 

Voor jou een goed idee om beide uit te proberen?

Het is voor veel mannen best lastig om een juiste keuze uit een scheerzeep te maken. Vaak zijn we wat dat aangaat conservatief en blijven we vaak hangen bij een merk waar we een goed gevoel bij hebben. Tenminste, dat denk je. Wellicht gebruik je een drogist of supermarkt gel/schuim waardoor je eigenlijk al heel lang last hebt van irritatie aan de huid. Maar zijn we dat zo gewend dat we denken dat dit er gewoon bij hoort. Maar dat hoeft helemaal niet.

Zo zijn er ook veel heren die al jarenlang scheren met een top zeep voorzien van talg en zijn er hele volksstammen die, zonder dat ze het wellicht weten, zich naar volle tevredenheid scheren met een glycerine-based scheerzeep.

Maar daarom kan het geen kwaad om eens verder te kijken en meerdere scheerzepen te testen. Je zou zomaar verrast kunnen worden en je afvragen: waarom heb ik dit niet eerder geprobeerd…

Scheerzepen met beide bestanddelen, talg of glycerine, aan boord zijn uitermate prettig voor de huid. Het is echter persoonlijk welke variant jou het beste bevalt. Dus hebben wij er een aantal voor je klaar staan om te testen. Dan vernemen we uiteraard graag van je welk type jouw voorkeur heeft!

Laatste tip: gebruik na het scheren altijd de beste aftershave balsem. Dat kalmeert en verzacht.

Enjoy!

Je vrienden, The Alpha Men