Scheerkwasten: alles wat je moet weten

Scheerkwasten: alles wat je moet weten

Of je nou helemaal nieuwe bent met nat scheren of alleen overstapt van scheerschuim naar scheerzeep of scheercrème, de scheerkwast speelt een belangrijke rol in je algehele scheerervaring. De keuze van de kwast die past bij jouw gezichtshaar en manier van scheren is essentieel. Wanneer je dan een geschikte kwast hebt gevonden, ga je nooit meer terug.

Met een scheerkwast genereer je een rijk en warm schuim door lukt te kloppen in zeep of crème. Hoe rijker het schuim, hoe beter de huid beschermd is tegen stress van het scheermes. De lekkere masserende wrijving van de haren zorgt er ook nog eens voor dat poriën open gaan staan en haartjes zachter worden. Dat draagt enorm bij aan de perfecte voorbereiding voor een comfortabele scheerbeurt.

Verder zorgt de scheerkwast er ook nog eens voor dat vocht via de haren goed en gelijkmatig wordt overgebracht naar huid en gezichtshaar. Dat werkt veel efficiënter dan water in je gezicht gooien met je handen. De frictie van de haren van een scheerkwast heeft ook nog eens een exfolieren werking op je huid. Er worden dode huidcellen mee verwijderd.

Genoeg voordelen over scheerkwasten! Het moeilijkste is een geschikte kwast vinden. Er zijn namelijk zoveel verschillende soorten en maten dat de meeste mannen er bij voorbaat al vanaf zien. Dat is jammer en niet nodig. Met de juiste informatie kun je vrij makkelijk filteren en jouw ideale keuze maken. Daarom gaan we je alles vertellen wat je moet weten.

 

scheerkwasten dassenhaar

 

De verschillende soorten haar in een scheerkwast

De eerste afweging die je moet maken is het soort haar dat is gebruikt in de scheerkwast. We zullen de drie meest gangbare soorten haar hier behandelen.

Dassenhaar

Scheerkwasten met dassenhaar staan bekend om hun luxe gevoel. De haren zijn zacht voor de huid, flexibel en kunnen erg veel water absorberen. Daardoor maak je er makkelijk een rijk schuim mee. Dassenharen zijn onder te verdelen in verschillende categorieën van prijs en kwaliteit. De duurdere soorten dassenhaar kwasten kunnen wel 10 jaar goed blijven.

 • Silvertip

Silvertip is het beste en meest dure soort dassenhaar. Ze komen van de nek van de das en zijn de meest zachte en water absorberende haren. De haren staan bekend om hun witte puntjes die er van nature al zo uitzien.   

 • Super Badger

Staan bekend om hun stevigheid. Van de bovenkant van de das. De haren kennen een hoge dichtheid. De zachtheid is nog steeds subliem en veroorzaakt geen irritatie op het gezicht. Dit maken de super badger haren geschikt voor de gevoelige huid. 

 • Best Badger

Van de onderzijde van de das, iets steviger en harder en geschikt voor de wat zwaardere baardgroei. De best badger is geliefd onder mannen die niet van hele zachte kwasten houden, maar iets meer weerstand willen. Vooral handig bij de hardere zepen waar zachte kwasten iets meer moeite mee hebben. 

 • Pure Badger

De Pure badger is de meest toegankelijke scheerkwast van dassenhaar. De Pure badger haren zijn minder zacht dan de duurdere varianten maar flexibelere dan kwasten van varkenshaar. De kwaliteit van de Pure Badger zijn nog steeds erg goed, gaan lang mee en zijn geschikt voor de mannen die van een masserend effect houden tijdens de voorbereiding van hun scheerbeurt.

 

scheerkwasten

 

Varkenshaar

Goedkoper dan de scheerkwasten van dassenharen en vooral ook erg anders. Varkensharen zijn een stuk stijver en harder. Voordeel hiervan is dat de kwast makkelijk zeep haalt van de wat hardere zepen. Varkensharen nemen minder vocht op dan dassenharen en hebben dus iets meer nodig om een rijk schuim te maken. Na verloop van tijd worden de puntjes van de haren iets zachter maar zijn nog stijf genoeg om je gezicht lekker te exfolieren.

Synthetisch

Vrij van dierenharen en ook erg geschikt voor mannen die last hebben van allergieën of gevoelige huid. Synthetische scheerkwasten heb je in verschillende soorten prijsklassen en ook de zachtheid en stevigheid varieert. Sommige synthetische scheerkwasten weten de zachtheid en kwaliteiten van Silvertip dassenhaar te evenaren. De kwaliteit is tegenwoordig dus vaak net zo goed.

De haren droge over het algemeen sneller dan die van varkens- en dassenharen en maken de kwast geschikt voor mee op reis.

Nog even per kwast de karakteristieken op een rijtje:

Dassenhaar

 • Zacht voor het gezicht
 • Nemen veel water op
 • Maakt makkelijk een rijk schuim
 • Gaan lang mee

Varkenshaar

 • Stevige haren
 • Makkelijk bij hardere zepen
 • Minder zacht voor het gezicht
 • Toegankelijke prijs

Synthetisch

 • Vrij van dierenharen
 • Geschikt voor gevoelige of allergische huid
 • Zo zacht als je wilt
 • Droogt snel
 • Prijs varieert

De grootte van de scheerkwast

Een belangrijke factor bij het uitzoeken van een scheerkwast is de grootte. Deze bepaald namelijk voor een groot deel het gebruiksgemak voor jouw wensen. De grootte van de kwast zelf bepalen we met twee eigenschappen:

 

beste scheerkwast

 

De lengte van de kwast (loft)

De loft is de lengte van waar de haren beginnen tot het uiteinde. Een langere loft verpsreid meer wanneer je de kwast tegen je gezicht drukt waardoor het een grotere oppervlakte ingesmeerd kan worden. De kortere lofts geven meer controle over de kleine delen van het gezicht, bijvoorbeeld bij de snor.

De Knoop

Dit is de basis van de kwast, waar alle haren uit de borstel samenkomen in het handvat. De dikte van de knoop zegt iets over de stevigheid van de kwast en hoeveel haren er zijn gebruikt. Hoe dikker de kwast, hoe meer water deze kan vasthouden.

Mannen die voor het eerst een scheerkwast gaan gebruiken kopen meestal een kwast met een loft van rond de 50 mm en knoop rond de 20 mm. Deze zijn precies en geven goede controle. Grotere kwasten zijn geschikt voor grotere oppervlaktes. Het komt uiteindelijk natuurlijk allemaal neer op wat jij fijn vindt.
 

De volledige lengte van de kwast.

Het belangrijkste is dat een kwast comfortabel in je hand ligt en gebalanceerd is. Om de juiste lengte uit te zoeken kun je gaan voor een scheerkwast met een handvat die ongeveer even lang is als de lengte van je handpalm tot aan het uiteinde van je duim.

Uiteindelijk ligt de grootte en dikte van de kwast natuurlijk aan wat jij wilt en wat je lekker vindt om vast te houden.

 

Geïnspireerd geraakt? We hebben nog meer interessante items voor je geselecteerd:

Blog: Aftershave: de verschillen tussen balsem, lotion en splash

Blog: Scheermesjes: Welke zijn het beste voor jou?

Top 10 harde scheerzepen

Top 10 zachte scheerzepen