Hoe onderhoud en reinig je een Safety Razor?

Hoe onderhoud en reinig je een Safety Razor?

Een safety razor is een serieus scheerinstrument. Dat koester je. Het ijzersterke werktuig heeft ook TLC nodig. Daar krijg je dan ook weer een hoop liefde voor terug. In de vorm van bijzonder comfortabele scheerbeurten. Tot in lengte van jaren.

Echter heeft een safety razor ook regelmatig onderhoud nodig om er lang plezier van te hebben. Want zorg je goed voor je gereedschap kan het een leven lang meegaan.

Waarom is onderhoud nodig?

Ook al hanteer je een deftige safety razor, zelfs een Rolls Royce Black Badge Wraith heeft onderhoud nodig. Ditzelfde geldt ook voor je double edge blade scheermes.   

Zonder onderhoud hopen oliën en scheerzeep zich tussen de scheerkop en het dubbelzijdige mes op. Ook kunnen deze residuen zich gaan nestelen in de schroefdraad waardoor dit kan gaan corroderen. En dit gaat natuurlijk ten koste van zijn langere termijn prestaties. Helemaal als je schroefdraad afbreekt…

Bij een safety razor met vlindersluiting kan deze door overtollig vuil niet meer goed sluiten of openen. Hierdoor kan het double edge mes te veel ruimte krijgen en kun je scheerwondjes oplopen. Ook al is jouw safety razor van RVS, als je ‘m niet goed onderhoud kan de coating en het metaal aangetast raken. De juiste reinigingsroutine gaat dit proces stoppen of in ieder geval vertragen.

Wanneer is onderhoud nodig?

Eigenlijk moet je het scheerinstrument elke week even volledig spoelen en poetsen met een zachte doek. Bijvoorbeeld wanneer je de double edge blade vervangt is dat meteen een mooie gelegenheid.

Het hangt er ook vanaf hoe vaak jij jezelf scheert, wat voor type ‘hard’ water er uit de kraan stroomt en het percentage mineralen er in het leidingwater aanwezig is. Dit heeft allemaal invloed op de staat van je safety razor.

Dagelijks reinigen na het scheren

Dit betreft de regelmatige en routinematige schoonmaak na het scheren. Hiermee maak jij je razor optisch schoon zodat je scheermes er strak uit blijft zien. Door elke keer je mes na gebruik af te spoelen met lauwwarm water zorg je dat de meeste scheerzeep, olie en haartjes van en uit je scheermes verdwijnen.

Je wrijft/dept je safety razor én het mesje droog en hangt ‘m in de scheermes houder.

Periodiek reinigen

Een wekelijkse/maandelijkse/jaarlijkse reiniging is weer grondiger. Je haalt de safety razor uit elkaar en zorgt dat je de onderdelen meer diep reinigt. Op deze routine komen we zo meteen terug.

Reinigen na het scheren

Na je scheerbeurt spoel je de safety razor onder de kraan af. Lauwwarm water is voldoende. Daarna voorzichtig droogdeppen met een handdoek of theedoek. Vervolgens hang je het scheerinstrument ondersteboven in de houder.

Afspoelen na gebruik

Uiteraard spoel je de safety razor na het scheren even helemaal af zodat de zeepresten en haartjes tussen de scheerkop en het scheermes verdwenen zijn. Dan kan het zo min mogelijk aankoeken en is hij weer bedrijfsklaar voor de volgende ochtend.

Afdrogen na gebruik

Het is van belang dat je het scheermes na het afspoelen ook goed afdroogt. Zo krijgen kalk, mineralen of ander residu minder kans om zich in het metaal vast te bijten. Dep het mesje trouwens ook af zodat het vrij van vuiligheid blijft. Zo blijft jouw scheer device op volle oorlogssterkte.

Periodiek onderhoud

Je kunt je safety razor ook in een maandelijkse, halfjaarlijkse of jaarlijkse planning opnemen. Zoals je dat ook met je motor of auto regelt als deze weer een fix aantal kilometers gemaakt heeft. Om erop te kunnen vertrouwen is periodiek onderhoud dan ook een vereiste.

Wat heb je nodig?

Voor het periodieke onderhoud van een safety razor moet je net even wat meer tijd uittrekken. Qua materialen heb je geen heftige chemie nodig om je safety razor perfect te kunnen onderhouden maar slechts:

  • Afwasmiddel
  • Zachte tandenborstel
  • Zachte doek
  • Water

De frequentie van het onderhoud hangt ook af van welk type water er uit je kraan stroomt. Zie je al snel een witte, poederachtige coating of ophoping op je razor verschijnen zul je wat regelmatiger completer moeten reinigen. 

Met het zogenaamde harde water is het raadzaam om de schoonmaak niet maandelijks maar bijvoorbeeld 2-wekelijks uit te voeren. Als je de safety razor na elke scheerbeurt goed afspoelt en droogdept kost het je trouwens minder tijd en moeite om het scheermes grondig te reinigen.

Houdt de body van het scheerinstrument gewoon goed in het oog. Bij detectie van de eerste aanslag wordt het meteen tijd om actie te ondernemen.

Hoe werkt het?

Om je safety razor grondig te reinigen haal je deze uit elkaar zodat je alle onderdelen goed kunt bereiken. Vul je gootsteen met warm water en een beetje zeepsop. Maak gebruik van een zacht washandje en wrijf voorzichtig elk onderdeel goed schoon.

Je kunt een zachte tandenborstel gebruiken voor de wat lastiger te bereiken plaatsen. Desnoods kun je ook een tandenstoker of een wattenstaafje inzetten zodat je écht elk plekje bereikt. Als je klaar bent leg je de onderdelen op een handdoek te drogen. 

Let op: Bij het afdrogen van het scheermes geen harde doeken gebruiken. Zo kun je namelijk de coating van je safety razor beschadigen. Keep it gently.

Diepe reiniging

Het is goed om in ieder geval jaarlijks jouw safety razor eens grondig te reinigen. Ook al hanteer je bovenstaande schoonmaak tips kan het geen kwaad om het scheerinstrument extra te onderhouden door een diepe reiniging. Wat heb je daarvoor nodig?

  • Witte wijn of appelazijn
  • Baking soda
  • Onderhoudsolie

Hoe ga je te werk?

Leg je safety razor kort in een badje met een verdunde oplossing van witte wijnazijn en lauw water. Een klein beetje azijn (!) – een koffiemok met een paar druppels. 10% azijn en 90% water. Niet te lang. Hooguit 10 minuten tot een kwartier. 

Uitkijken als je een scheermes met een chrome coating hebt. Deze kan gaan corroderen wanneer je deze langer dan 8 minuten in zo’n badje drenkt. De concentratie azijn kan trouwens ook beter omlaag geschroefd worden tot maximaal 5% azijn in 95% water.

Mocht, bij het volledig reinigen azijn tekortschieten zou je ook een beetje bakingsoda in warm water kunnen gebruiken om het scheerinstrument te reinigen. Dan wordt het een soort pasta-achtige substantie waarmee je de safety razor met een zachte tandenborstel kunt zuiveren.

Na deze service beurt spoel je de onderdelen af met lauwwarm water en laat je het metaal eerst goed drogen

Let op: Let altijd goed op met het gebruiken van bijtende middelen zoals azijn met roestvrijstaal. Liefst dit in een zo dun mogelijke samenstelling want gebruik je te veel azijn kan het metaal snel worden aangetast. Start anders eerst met een ander rvs-onderdeeltje, wat je toevallig nog hebt liggen om eerst mee te testen.

Onderhoudstips

Gebruik onderhoudsolie

Wanneer de gereinigde safety razor droog is dan is het als laatste zeer verstandig om de schroefdraad en de schroefdraad van de scheerkop van de juiste olie voorzien. 

Gebruik bijvoorbeeld Muhle onderhoudsolie om de schroefdraad en de scharnierende delen, zoals bij een vlindersluiting, in te spuiten. Dan opereert het apparaat weer soepel. Uiteraard verleng je hiermee ook de levensduur van je geliefde razor.

Bewaar niet in vochtige ruimtes

Ook al is een safety razor waterbestendig is het raadzaam om dit scheermes niet dag en nacht in een vochtige badkamer te parkeren. Vocht kan op termijn namelijk ook RVS of de coating van je scheermes aantasten. Je krijgt ook eerder aanslag. Die je juist niet wilt.

Wil je trouwens weten hoe je de meest gemaakte scheerfouten kunt voorkomen? Neem dan gerust even de aandacht voor bijgaand artikel. Altijd handig.

Maak je scheermes altijd droog

Zoals we al schreven, zorg dat je na elke scheerbeurt de safety razor afspoelt én voorzichtig droogt. Hiermee voorkom je dat aanslag gaan inwerken op het metaal of de coating. Laat het een simpel onderdeel van jouw scheerroutine zijn.

Bewaar je scheermes in een scheermes houder

Een onmisbaar onderdeel voor je scheermes én scheerkwast is een scheermes houder. Alleen als je op deze manier je scheerinstrument omgekeerd hangend parkeert kan deze ook van binnen goed drogen en zweeft hij veilig in z’n garage.

Je verliest ‘m niet uit het oog, laat je scherpe vriend niet slingeren en je beschermt hiermee ook de double edge blade.  Lees trouwens’ Alles over double edge blades’ in bijgaand artikel.

Tot slot

Wil je zo lang mogelijk plezier van je safety razor hebben is het van belang dat je ‘m koestert. Maak je het scheerinstrument elke keer goed schoon na een scheerbeurt zal je minder vaak van een dieptereiniging gebruik hoeven te maken.

Bijvoorbeeld bij het wisselen van het Double Edge scheermesje kun je de razor al goed afspoelen en met een zacht borsteltje reinigen. Als je dit ook in je razor regime opneemt heb je er tot in lengte van jaren plezier van!

Tip: Check gerust onze pagina met scheermes onderdelen en onderhoud. Erg handy mocht je alleen een specifiek onderdeel te hoeven vervangen en niet meteen een heel instrument te moeten aanschaffen.

Mocht je toch nog vragen hebben horen of zien we dat graag van je!

Veel clean succes.

Je vrienden, The Alpha Men.