Alles over double edge blade scheermesjes

Alles over double edge blade scheermesjes

Double edge blades zijn flinterdunne gepolijste mesjes. Gemaakt van roestvrijstaal met een non-stick coating. Kwaliteit en comfort aan beide kanten van het mes. Double edge blades zijn simpel te plaatsen in je safety razor. Plaats ze gewoon heel eenvoudig tussen de scheerkop en de basisplaat.

Deze scheermesjes zijn, zoals je al kon verwachten, aan beide kanten vlijmscherp. Single edge blades zijn daarentegen maar aan één kant te gebruiken, en gebruik je voornamelijk in een shavette. Ook wel het ‘open barbiermes’ genoemd. Double edge scheermesjes kunnen overigens ook in een shavette worden gebruikt. Je kunt zo’n double edge blade namelijk simpel doormidden breken waardoor je twee single edge mesjes krijgt.

De roestvrijstalen scheermesjes zijn dusdanig bewerkt dat ze niet chemisch aangetast worden en doen wat ze moeten doen. Ook zijn ze simpel geclassificeerd in scherptes: schaal 1 tot en met 5, waarbij 1 het minst scherp is en 5 dus vlijm-en-vlijmscherp is.

Wat zijn single/double edge scheermesjes?

Single en double edge blade scheermesjes zijn verwisselbare mesjes die je in een safety razor of shavette gebruikt. Zo’n double edge blade is het duurzame en veel goedkopere alternatief voor een cartridge scheermes.

Single edge blades zijn hetzelfde als double edge blades alleen heeft dit scheermesje maar één snijkant en kan je dus niet gebruiken in een safety razor maar uitsluitend om te scheren met een shavette.

Een double edge blade heeft twee snijkanten die je beide kan gebruiken om een zeer glad scheerresultaat te bereiken. Barbers gebruiken ze niet voor niets in hun safety razor.

Double edge blades zijn er in veel varianten en kwaliteiten. Je kunt ze tot en met 200 stuks verpakt kopen. Voor een fractie van de prijs ten opzichte van bijvoorbeeld Gillette scheermesjes. Double & single edge blade scheermesjes zijn altijd per mesje in paraffinepapier verpakt zodat je ze steriel kan gebruiken.

Verschil tussen double edge en cartridge?

Er bestaat een behoorlijk groot verschil tussen een double edge scheermes en een cartridge wegwerpmesje. Scheren met safety razor is echt een stuk comfortabeler. We durven het zelfs ‘wellness’ te noemen. Je hebt in eerste instantie iets meer techniek nodig, maar zodra je dit onder de knie hebt ga je nooit meer terug naar een cartridge scheermes.

Met een safety razor zijn irritatie en ingegroeide haartjes een stuk beter te vermijden. Daarnaast is het mesje zo scherp, dat het ervoor zorgt dat je zonder moeite je haartjes doorsnijdt. Geen getrek of geduw dus. Daarnaast hoef je je ook minder vaak te scheren doordat je een veel gladder en soepeler resultaat hebt. Dus: geldbesparend, tijdbesparend én zeer comfortabel.

Verschillen in het kort:

Een double edge blade is veel goedkoper dan de cartridge scheermesjes. Een goed double edge scheermesje koop je voor 0,35 cent terwijl een cartridge scheermesje van Gillette al gauw 3,50 per stuk kost (!) en dus 10x zo duur is. Letterlijk.

Qua scheercomfort wint een double edge blade in een zware safety razor het heel gemakkelijk van een cartridge wegwerp mes.

En: wat dacht je van duurzaamheid en milieu. Double edge blades kunnen bij het oud ijzer. Cartridge mesjes bestaan uit plastic, rubber, ijzer en verf. Waar dat allemaal uiteindelijk terecht komt word je niet vrolijk van. En het milieu al helemaal niet.

Hoe gebruik je double edge scheermesjes?

Double edge scheermesjes zijn supersimpel in gebruik. Easy to use in de safety razor met een open- of gesloten kam. Een double edge blade haal je uit het paraffinepapiertje en laad je gemakkelijk in de safety razor door het mes tussen de kop en de basisplaat te leggen.

Voordelen van een double edge scheermesje?

Met een double edge scheermesje in een safety razor glijd je met (veel) minder weerstand over de huid dan met een wegwerpcartridge. Natuurlijk hebben we even een overzichtelijk lijstje voor je gemaakt met alle voordelen.

  • Nauwkeuriger resultaat en zeer comfortabele scheerbeleving
  • Je hoeft minder vaak te scheren omdat je een gladder resultaat bereikt
  • Zeer geschikt voor de gevoelige huid
  • Met een double edge blade kom je direct onder de neusvleugels
  • Minder kans op een geïrriteerde huid, scheerbrand, ingegroeide haartjes en acne
  • Veel variatie in double edge blades zodat je goed kunt experimenteren
  • Je bespaart (heel) veel geld, gemiddeld zo’n 10x goedkoper dan een cartridge!
  • Veel beter voor het milieu

Tip: Gebruik je trouwens een safety razor met open kam? Dan bestrijk je nog meer huid dan met de gesloten versie. Handig als je zware baardgroei hebt. Het scheert iets agressiever maar met de juiste techniek heb je met zo’n razor een nog gladder resultaat!

Bekende merken double edge scheermesjes

The Alpha Men heeft een zeer uitgebreide collectie double edge scheermesjes waar je met alle plezier mee kunt experimenten. Van de bekende merken zoals Gilette, Wilkinson, Derby & Muhle tot en met de meer exotische varianten zoals Kai, Feather of Perma-Sharp.

Een grote keuze uit double edge blades van hoge kwaliteit en scherptes dus. Klassieke merken uit verschillende landen met een eigen fanbase. Zo zijn er liefhebbers van het scheren die een diversiteit aan safety razor gebruiken met verschillende mesjes. Want we menen het: scheren met een double edge blade = WELLNESS.

Ben je toe aan het traditionele scheren? Ga dan aan de slag met één van onze safety razor scheersets. Ben je gelijk compleet en maak je kennis met de beste scheersessies. Heb je verdiend!

Mocht je toch nog specifieke vragen hebben, dan horen we die graag van je. Zoals je ons kent, adviseren we je graag. Je weet ons te vinden!

Shave on!

Je vlijmscherpe vrienden, The Alpha Men.