Detoxen met een natuurlijke deodorant. Hoe doe je dat?

Detoxen met een natuurlijke deodorant. Hoe doe je dat?

Als er iets in ons levenspatroon is ingesleten is het wel het gebruik van deodorant. Spuitbussen met die heftige lucht of flacons met plakkende kit. Want je wilt immers zo fris mogelijk en zonder zweetlucht door het leven. Wat je wellicht niet weet is dat die standaard rollers en sprays bijzondere ingrediënten bevatten waar ook wij, inmiddels, de neus voor ophalen. Want als je moet detoxen van notabene een deodorant die je al jaren argeloos gebruikt dan stinkt het zaakje behoorlijk.

Al sinds de pubertijd heb je ongetwijfeld honderden tubes, spuitbussen en deo sticks leeg gedrukt, gespoten en gerold. Naarmate je ouder werd moest het onder de okseltjes natuurlijk wel naar bloemetjes blijven ruiken. Of naar die hele scherpe parfumlucht waar jij en jouw omgeving net niet blind van werden.

Misschien is het een keer goed om te weten wat je nu precies onder de armen spuit, smeert of rolt. Dat dit, in the long run, eigenlijk niet zo’n heel goed idee is om te blijven doen. Het kan namelijk veel natuurlijker, doeltreffender en gezonder.

Check ook even ons artikel over de' Top 10 beste natuurlijke deodorant voor de man'.

Hoe komt het dat jouw zweet stinkt?

Iedereen zweet. In de winter wat minder maar over het algemeen vindt er 24/7 transpiratie plaats. Ook als je slaapt. Maar goed ook want afvalstoffen dienen nu eenmaal door de poriën afgevoerd te worden. Tevens houdt zweten jouw lichaamstemperatuur op pijl. Zweet zelf stinkt niet. De bacteriën die op het zweet afkomen echter wel.

Doordat de bacteriën zich mixen met het zweet ontstaan er afvalstoffen die de bacteriën vervolgens uitscheiden. Juist dit scheikundige proces zorgt ervoor dat er in de okselstreek een bedwelmende geur kan ontstaan.

Het broeien onder de oksels zorgt voor vetten die talg en zweet omzetten in boterzuur, capronzuur en mercaptanen. Deze laatste 3 zorgen helaas voor die heftig indringende odeur. Overigens heeft voedsel ook invloed op overmatig zweten. Knoflook bijvoorbeeld. Je kunt natuurlijk niet jouw hele lichaam met (natuurlijke) deo insmeren. Maar laten we ons richten op de 2 geurverspreidingseilanden: den oksels

Welke kwalijke stoffen tref je aan in huis, tuin en keuken deodoranten?

Wat je in de meest verkochte deodoranten aantreft zijn parabenen, aluminium, alcohol, S(L)ES en bijvoorbeeld triclosan. Dit betreffen lichaamsvreemde en dus schadelijke stoffen die de geur bacteriën acuut elimineren maar jouw gezondheid op termijn ook schade te kunnen berokkenen.

Zo verstopt aluminium bijvoorbeeld de poriën onder de oksels waardoor je niet meer kunt zweten terwijl dat voor een menselijk lichaam nu eenmaal noodzaak is. Laten we een aantal eigenschappen van bovengenoemde bestanddelen benoemen.

  • Aluminium: wordt ook opgenomen door de huid en komt in jouw systeem terecht waar DNA schade kan aanrichten. Ook kunnen botten en zenuwstelsel worden aangetast bij een te grote opgebouwde hoeveelheid. Er is zelfs verband met de aanwezigheid van aluminium in het lichaam en Alzheimer.
  • Triclosan: dood niet alleen de kwalijke bacteriën die de stank veroorzaken maar ook de goede bacteriën in ons lichaam. Tevens kan het de hormoonhuishouding danig in de war schoppen.
  • Parabenen: ook wel synthetische conserveringsmiddelen. Parabenen kom je overigens in heel veel verzorgingsartikelen tegen. Niet alle parabenen zijn per definitie slecht maar er zitten zat schadelijke varianten tussen. Niet bewezen, maar de componenten in parabenen zouden schadelijk voor de organen kunnen zijn en de hormoonhouding aan kunnen tasten.
  • S(l)ES: voluit Sodium Lauryl Sulfate. Dit goedje ontvet en droogt de huid uit. Ook kun je hierdoor jeuk krijgen en kan de huid gaan schilferen.

Wanneer je bovenstaand tot je neemt moet jij jezelf afvragen of je deze chemische deodoranten nog in jouw winkelmandje moet gooien. Er zijn gelukkig ook legio mogelijkheden waarmee je vieze zweetluchten kunt tackelen zonder al deze grimmige ingrediënten.

Dat kan op een natuurlijke en organische manier. Al zal jouw lichaam zich daar op in moeten stellen. Het lichaam zal moeten detoxen van alle schadelijke stoffen die je eigenlijk al je hele leven gebruikt hebt voordat de natuurlijke DEO 100% werkzaam wordt.

Wat je moet weten wanneer je overstapt naar een natuurlijke deodorant?

We zullen je maar meteen uit de droom helpen dat wanneer je overstapt op een puur natuurlijke deodorant er wellicht niet direct effect gesorteerd wordt. Je kunt natuurlijk geluk hebben maar over het algemeen moet het lichaam wennen aan de nieuwe manier van zweet management.

De meeste standaard producten zorgden door de aanwezige kwalijke bestanddelen dat je niet meer onder de oksels transpireerde. Door poriën te verstoppen of overheersende parfum te gebruiken. Daar is jouw lichaam in de loop der jaren aan gewend geraakt en dat zal afgebouwd moeten worden. Wanneer je stopt met deo ga je dus gewoon weer transpireren. Geur ontwikkelen. Het is juist heel goed voor je lichaam dat het onder de armen weer kan stromen.

Hoe overleef je deze detox transpiratie fase?

Het is ongetwijfeld even wennen als je stopt met de gangbare producten en zal je in eerste instantie peentjes zweten wanneer je op een verjaardag, trouwfeest of op kantoor bent zonder de standaard zweet protectie maar bent voorzien van de natuurlijke variant.

Daar moet je even doorheen. Het detox proces duurt ongeveer 2 tot 4 weken. Overigens is het effect bij elk individu anders. Sommigen brengen een verse zweetlucht met zich mee en de ander heeft weer nergens last van.

Tips

  • Wanneer je de mogelijkheid hebt probeer je onder de oksels gedurende de dag even op te frissen. Washandje & water bijvoorbeeld. Wellicht is er de mogelijkheid om te sporten op het werk? Maak van die gelegenheid gebruik. Mits er ook een douche is uiteraard. Natuurlijke blokzeep bij de hand en cleanen die handel.
  • Smeer tussendoor wat natuurlijke deodorant op.

Uiteraard zijn wij bij The Alpha Men van die mannetjes die graag fris ruiken. Dus zijn we een tijdje geleden al afgestapt van de gangbare standaard deo producten. Louter nog natuurlijk of deodoranten zonder aluminium, alcohol of parabenen.

Daarom pikken we hieronder een paar fenomenale deodoranten voor je uit waar ze zeker van zijn dat als je deze eenmaal gaat gebruiken je op korte termijn nooit meer een Deo met schadelijke stoffen van de plank trekt.

 

SALT & STONE Natural Deodorant - Santal & Vetiver - Formula Nº 2 (Sensitive Skin)

SALT & STONE - Santal & Vetiver (Formula Nº 2)

Deze 100% biologische en veganistische deodorant van Salt & Stone is ontworpen voor alle soorten huid. Het hyralonzuur in deze deodorant hydrateert en verzorgt de huid. De deodorant bevat géén aluminium, alcohol, parabenen, baking soda, kleurstoffen en synthetische geuren, voorkomt ontstekingen en helpt de huid kalmeren. Ook laat deze deodorant geen vlekken achter, neutraliseert het vieze lichaamsgeuren en zorgt het er voor dat je de hele dag door fris ruikt. De deodorant heeft de geur van sandelhout, vanille, jasmijn, tonka en amber.

Let op: één keer wrijven onder de oksels is genoeg. Wanneer je teveel gebruikt krijg je een dikke laag onder je oksels die niet door je huid geabsorbeerd kan worden. Hierdoor komt het product in de kleding wat uiteindelijk vlekken kan veroorzaken.

GROWN ALCHEMIST Roll-On Deodorant

Grown Alchemist - Roll-On Deodorant

Deze vegan roll-on deodorant van Grown Alchemist, zonder schadelijke chemische componenten, voorkomt de geur van zweet onder de oksels en zorgt voor een fris aroma. De dierproefvrije deodorant heeft een aluminium vrije formule op plantenbasis waardoor de deo ook geschikt is voor de gevoelige huid. De deodorant is rijk aan natuurlijke actieve stoffen die het zweet absorberen, de geur elimineren en een frisse geur achterlaten. Mede door de aanwezigheid van coumarines en triglyceriden uit Tamanu zaad olie zorgt deze superieure deodorant voor een optimale microbiële balans. De zachte geuren van sandelwood, sinaasappel en Icelandic moss maken het een zeer exclusieve deodorant.

MALIN + GOETZ Bergamot Deodorant Stick

Malin+Goetz - Bergamot Deodorant Stick

Het iconische Malin + Goetz. Met dito deodorant. Het summum. Deze hypernatuurlijke deodorant biedt schone en effectieve bescherming tegen okselgeur zonder het gebruik van aluminium, alcohol, bakpoeder, parabenen of synthetische geurstoffen. Natuurlijk bergamotextract inside en probiotische enzymen om zweetgeur te neutraliseren. Maïszetmeel aan boord om overtollig vocht te absorberen.De stick glijdt soepel en zonder resten om de oksels de hele dag fris te houden. Geschikt voor alle, en met name gevoelige, huidtypes. Het bevat een natuurlijke en hemelse geur van bergamot, fruit en citrus.

De deodoranten van dit merk staan, terecht, in bijna elke toplijst van beste natuurlijke deodorants op de markt. Malin+Goetz deodoranten bevatten geen aluminium, alcohol, baking soda, parabenen of synthetische geurstoffen waardoor zelfs de meest gevoelige oksels deze deodorant omarmen. De bergamot extracten en probiotica weten vieze geurtjes echt weg te houden en de deodorant bevat ook nog eens een maiszetmeel die overtollig vocht opneemt waardoor je oksels minder nat worden van zweet. Minder natte plekken onder je armen dus! De roller glijdt gemakkelijk over de huid, geeft geen vlekken en weet geuren de hele dag weg te houden.