Een natuurlijke deodorant, waar is dat nou voor nodig hoor ik je denken. Misschien heb je een gevoelige huid, wil je de aardbol redden of vind je alles dat natuurlijk is vanzelfsprekend beter. Het kan allemaal. Er zijn genoeg redenen te bedenken om een natuurlijk verzorgingsproduct te willen gebruiken. Iedere man heeft een fase gehad waarin hij een deodorant probeert te vinden die echt werkt. We zijn allemaal pubers geweest en hebben allemaal dat ene merk geprobeerd die alle vrouwen op je af laten rennen. Dat heeft niet echt gewerkt. Uiteindelijk vinden we een deodorant die ons het zelfvertrouwen geeft om in vrouwelijk gezelschap onze armen hoger dan een hoek van 90 graden te durven tillen.
Geloof me er zijn betere alternatieven. Voordat we overgaan op de beste natuurlijke deodorants is het misschien nuttig eerst uit te leggen hoe een deodorant werkt. Zo kun je zelf makkelijker een bewuste keuze maken voor een bepaalde deodorant.
Waarom zorgt zweet voor stank?
Wanneer ons lichaam warmte kwijt moet zweten we. Dat doen we over het hele lichaam. Toch ruiken we dit vaak enkel onder de oksels. Dat komt omdat ons lichaam twee soorten zweetklieren kent. Eccriene zweetklieren en apocriene zweetklieren. Eccriene zweetklieren zitten verdeeld over ons hele lichaam maar vooral op ons voorhoofd, voetzolen, handpalmen. Het zweet uit deze klieren zorgt niet voor een stinkende geur. Dat verklaart ook dat we gewoon prettig met elkaar in de sauna kunnen zitten.
Apocriene zweetklieren zitten vooral op plaatsen waar lichaamshaar groeit. Dus ook de oksels. Dit zweet bestaat uit vettige afscheiding. Dit zweet is moeilijker te verdampen doordat het lekker broeit onder de oksels. Hierdoor kunnen bacteriën en vetten de talg en zweet omzetten in boterzuur, capronzuur en mercaptanen. Dat zijn dus stofjes die erg stinken. Zweet zelf stinkt dus niet.
Wat doet een deodorant?
Nu zijn er twee soorten deodorant die we kunnen gebruiken om stinken tegen te gaan. Een deodorant en anti-transpirant. Een deodorant bevat vaak aluminium en zinkverbindingen die een chemische reactie veroorzaken met de stinkende stoffen en hierdoor minder gaan ruiken. Alcohol wordt nog toegevoegd om de bacteriën te doden. Vaak bevat de deodorant nog een lekker ruikende parfum die de vieze geuren verbergt. Een deodorant maskeert dus vieze geuren.
Een anti-transpirant gaat het zweten zelf tegen. Door aluminium- of zirconiumverbindingen ontstaat er een reactie met de vetzuren op de huid die als een soort prop de zweetklieren afsluit. Er komt dus een soort laagje op de huid te liggen die het zweet blokkeert. De meeste deodorants bevatten een combinatie van beide soorten.
Waarom een natuurlijke deodorant?
We gaan je natuurlijk niet vertellen dat je een natuurlijke deodorant moet gebruiken. Er zijn alleen wel een aantal voordelen ten opzichte van het gebruik van de reguliere deodorant en daarin willen we je graag het beste advies geven.
Een natuurlijke deodorant zonder aluminium
Je hebt vast al wel de berichten gehoord dat aluminium in deodorants prostaatkanker, de ziekte van alzheimer en borstkanker kan veroorzaken (zoals alle stofjes tegenwoordig). Geen paniek. Dit is gelukkig niet wetenschappelijk aangetoond, maar voor sommige mensen genoeg om het onmiddellijk niet meer te willen gebruiken.
Wat voor ons eigenlijk het grootste nadeel is van aluminium zijn vlekken in de kleding. Je hebt vast weleens na het gebruik van een deodorant gele vlekken in de oksels van je kleding gehad. Dit komt dus door aluminium. Je zweet reageert met het aluminium uit je deodorant en veroorzaakt zo vlekken. Verder kan aluminium irritatie, jeuk en een allergische reactie veroorzaken bij sommige mensen.
Parabenen
Synthetische conserveringsmiddelen die in allerlei producten voorkomen hebben niet zo’n goede reputatie de laatste jaren. Parabenen zouden de organen kunnen vergiftigen en de hormonale huishouding in de war kunnen schoppen. Ook dit is eigenlijk nooit echt bewezen. De hoeveelheid parabenen verschilt per product.
De beste natuurlijke deodorants
Bij The Alpha Men willen we natuurlijk ook graag fris ruiken en hebben we een aantal hele goede deodorants in ons assortiment die echt werken. Zo hebben we deodorants die 100% natuurlijk zijn maar ook deodorants zonder aluminium, alcohol of parabenen.
Salt & Stone Natural Deodorants
Salt & Stone is een premium merk dat producten maakt van 100% natuurlijke ingrediënten. De deodorant geeft tot wel 48 uur bescherming! Het is een stick waardoor je een laagje op je huid wrijft en de zweet daardoor minder goed door kan dringen. Het hoogwaardig materiaal van de verpakking is van gerecycled plastic uit de oceaan. Het hydrateert ook meteen de huid dankzij de nieuwe formule met hyaluronzuur waardoor het comfortabel aanvoelt. De deodorants bevatten veel probiotica die vieze geurtjes absoluut geen kans geven. Doordat je maar een beetje nodig hebt gaat de deodorant ook nog eens lang mee. Terecht één van de meest geliefde deodorants uit ons assortiment. Verkrijgbaar in verschillende geuren. De geuren Eucalyptus en Vetiver Santal zijn speciaal voor de gevoelige huid.
Malin+Goetz Deodorants
De deodorants van dit merk staan terecht in bijna elke toplijst van beste natuurlijke deodorants op de markt. Malin + Goetz deodorants bevatten geen aluminium, alcohol, baking soda, parabenen of synthetische geurstoffen waardoor zelfs de meest gevoelige oksels deze deodorant omarmen. De bergamot extracten en probiotica weten vieze geurtjes echt weg te houden en de deodorant bevat ook nog eens een maiszetmeel die overtollig vocht opneemt waardoor je oksels minder nat worden van zweet. Minder natte plekken onder je armen dus! Glijdt makkelijk over de huid, geeft geen vlekken en weet geuren de hele dag weg te houden.
Tot slot een high five
Met deze drie natuurlijke deodorants is het echt wel mogelijk high fives te geven zonder dat degene tegenover je het loodje legt. Je hebt zeker geen aluminium of alcohol nodig om lekker te kunnen ruiken. Nog een laatste tip: wanneer je op het moment een anti-transpirant gebruikt en over gaat op een natuurlijke deodorant geef het dan de tijd. Je lichaam heeft ongeveer drie weken nodig om weer tot een normale zweetproductie te komen door de anti-transpirant. Geen haast dus. Wij zijn erg benieuwd hoe jij één van deze deodorants ervaart. Let us know!