Zo bescherm jij je haar tegen de zon, zee en chloor! 10 essentiële tips voor deze zomer

Zo bescherm jij je haar tegen de zon, zee en chloor! 10 essentiële tips voor deze zomer

Tijdens de zomermaanden wil jij er juist zo appetijtelijk mogelijk uit zien. Een belangrijk onderdeel van je voorkomen is natuurlijk jouw kapsel. Vooral tijdens de zomermaanden heb jij je coupe het liefst in gezonde conditie.

Maar heb jij enig idee hoeveel nadelige effecten zon op jouw haardos kan hebben? Net zoals de huid kan het haar door zon ook ernstig beschadigen. Daarom is het belangrijk dat jij zo meteen exact weet hoe jij je kapsel kunt beschermen tegen zon, hitte en vochtigheid.

Welke factoren hebben invloed op de gezondheid van hoofdhaar?

  • Doorgaans ben je vrijwel het gehele jaar door gezegend met gezond haar. Maar in de zomer ligt dat meestal net even anders. Door de zon kan het tot in de kern uitdrogen en doet het futloos en broos aan. Door de hoge luchtvochtigheid ligt het gevloerd op je hoofd en is er vaak geen leven in te krijgen.
  • Door stof en transpiratie loop je ook kans op gespleten haareinden en roos. In het ernstige geval wordt het haar dunner en kan het zelfs uitvallen.
  • Warme zomers kunnen dus een aanslag op je hoofdhuid zijn. Met name als de huid verbrandt. Door het uitdrogen van de hoofdhuid kunnen jouw haarwortels ook beschadigen met alle gevolgen van dien.

The Alpha Men heeft daarom een actieplan ter bescherming van jouw kapsel samengesteld!

Start je zomer bij een bezoek aan de Barber

Stap 1 om je kapsel zomer klaar te maken begint bij de Barber. Ga in de zomer elke 3 à 4 weken naar deze haarspecialist zodat je haar in optimale conditie blijft. Zie het puur als preventief onderhoud. De Barber kan de gespleten haarpunten weer keurig weg knippen en stylen zodat jouw kapsel, juist in de zomer, krachtig en in uitstekende conditie blijft.

Vermijd chemische haarbehandelingen

Het is absoluut af te raden om in de zomer je haar te verven of met andere chemische middelen te (laten) behandelen. Hierdoor droog jij het haar nog meer uit waardoor de kans op beschadigingen door de zon, zee en chloor nog meer toeneemt. Dus verf je haar alleen zo’n 2 maanden voordat de zomer aanvangt en niet tijdens deze hete periode.

Gebruik conditioner of andere producten om het haar te voeden

Een voedende conditioner is van belang wanneer het op droog en beschadigd haar aankomt. Zorg wel dat je een product koopt dat bij jouw haartype en de textuur ervan past. Ook dragen haarmaskers, leave-in sprays of leave- in conditioners bij aan het voeden en beschermen van de haar(wortels). Deze producten zijn juist geschikt in de zomer omdat ze oliën (voeding en glans), UV-filters (protectie voor hoofd en haar tegen Uv-straling), siliconen (water en chemie afstotend), glycerine (houdt het vochtgehalte van de haren op peil) en antioxidanten (beschermen en herstellen de haarcellen) bevatten.

Bekijk Top 10 Conditioners

Wees zuinig met shampoo

Het is onverstandig om je haar elke dag met shampoo te wassen. Het onttrekt namelijk de benodigde oliën en vetten uit het haar. Daarom is het beter om op dagen dat je geen shampoo gebruikt het haar te wassen met koud of lauw water. Voelt je haar toch nog vettig aan dan is een milde shampoo aan te raden om te gebruiken. Probeer je dan wel te focussen op het reinigen van de hoofdhuid en niet zozeer de haren zelf.

Laat je föhn liggen

In de zomer gaat je haar al zwaar onder de hitte gebukt en is het eigenlijk niet de bedoeling dat je dan ook nog met een föhn aan de slag gaat. Hiermee beschadig jij het haar nog meer. Laat je haar daarom het liefst door de lucht drogen want dan blijft het simpelweg in een betere conditie en beschadig je de structuur ervan niet.

Draag een hoed of pet

Hoeden of caps, van goede kwaliteit, zorgen voor een optimale protectie. Een trendy hoed kan comfortabeler aanvoelen dan een cap. Van dit laatste hoofddeksel kan de hoofdhuid namelijk weer eerder gaan zweten en het materiaal zelfs iets gaan knellen op het hoofd. Een goede kwaliteit hoed zit comfortabel, beschermd de hoofdhuid én het haar tegen die schadelijke UV en zonnestralen. Buiten het feit dat een ‘Panama’ hoed je zeer modieus kan staan. Om maar een voorbeeld te geven.

Spoel je haar voor en na het zwemmen

Voordat je een duik in een zwembad of de oceaan neemt spoel je eerst haar goed met water door. Hierdoor absorberen jouw haren het gezonde water en hebben ze minder de neiging om zeewater, water met chloor of andere chemische middelen op te nemen.

Herhaal deze oefening wanneer je het zwemwater weer verlaten hebt. Nadat je het chloor of zoute water uit je haar gespoeld hebt, en niet meer gaat zwemmen, is het aan te raden een leave in conditioner in je haren te masseren. Hierdoor wordt namelijk de vochtbalans in het haar hersteld. Naast het verkleuren onttrekt chloor namelijk ook het vocht uit het haar.

Gebruik een grove kam

Om na een lange zomerdag aan het water de eventuele schade aan het haar te voorkomen is het beter om je haar, na het wassen, te borstelen of kammen met een kam voorzien van wijde tanden. Hiermee haal je op een veilige manier eventuele klitten of onrechtmatigheden uit het haar en voorkom je dat het broze haar breekt.

Verwen je haar met een serum of haarmasker

Niet alleen je gezicht maar ook je haren kun je verwennen met een serum of haarmasker zodat gedurende de nacht jou door zon, chloor of zeezout geteisterde haren weer op krachten kunnen komen. Met een, al hierboven genoemde leave-in conditioner, voed jij namelijk de haren tot in de wortel. Voor het naar bed gaan deze conditioner robuust in de haren masseren en omwikkelen met een handdoek en deze houd je de gehele nacht om. De ochtend daarop zul je merken dat je haren weer glanzen én soft aanvoelen!

Tips & Tricks om je beter te beschermen. Always. Word je happy van. En jouw kapsel zeker. Dat wordt voortaan een heel prettig en veell veiliger bommetje.

Voilà!

Je vrienden, The Alpha Men.